Isoleren schuin zolder dak van binnenuit

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wil van binnenuit zolderdak na-isoleren, situatie als volgt:

1. Bouwjaar woning 1982.
2. Dakhelling 35 graden.
3. Dakbedekking: RBS sneldekkers op panlatten.
4. Constructie: OBS plaat met 4 cm opgespoten schuim + panlatten.

De van fabriekswege opgespoten schuimlaag van 4 cm geeft uiteraard al isolatie, maar bij warm weer is het te warm om de ruimte als zolderkamer te gebruiken. Ik wil isoleren aan de binnenkant, tussen de dakbalken en op de huidige OBS.

Wie adviseert mij welke materialen toe te passen? Dank!
 
Isoleren tegen de warmte zonder koeling (airco) binnen zal niet veel helpen.
Wat wel zal helpen is een warmteschild onder de dakpannen leggen. Iets dat de straling reflecteert.
 
Ben ik het niet geheel mee eens. Een zolder met goede isolatie zal minder snel opwarmen dan een zolder zonder. Oké na een paar dagen hittegolf heb je daar niets meer aan en zit de warmte overal, maar voor een los warm dagje kan dat best schelen.
 
Ook de isolatie leveranciers schatten natuurlijk in dat je best aan de binnenkant kunt isoleren, ook al is het dak aan de pannenzijde geïsoleerd met 4cm opgespoten schuim. Commercieel interessant om dat advies te geven wellicht.

Zijn ook meerdere geluiden dat je de binnenkant van een aan de buitenzijde al geïsoleerd dak niet moet na isoleren omdat de boel dan verstikt. Ook al gebruik je een dampscherm.

Iemand de wijsheid in pacht? Hoop ik....
 
Ook nog eens de rubriek Dak en Schoorsteen doorlopen. :wink:
Je kan wel een dampscherm gebruiken maar om dat dusdanig aan te brengen dat het ook werkelijk een dampscherm is wordt volgens mij niet voldoende herkend.
Soms worden hier fotos geplaats als ik die bekijk dan vraag ik me af hoe je daar fatsoenlijk een echte damprem krijgt.
 
Daarom kan de wijsheid niet gegeven worden hier dus ook mijn inziens. Dat hangt af van dat en meerdere factoren. Als de damprem echt goed is kan er geen transport zijn.
 
Om te temperatuur niet te laten stijgen kan je volgens mij 2 dingen doen. R waarde verhogen (er komt minder energie binnen) of de totale warmte capaciteit verhogen, zodat er meer energie nodig is om de temperatuur in de kamer te laten steigen. Dit is analoog aan een RC-kring (elekronische schakeling), de karakteristieke tijd is dan t=R*C. Stel t=1 uur, dan warmt je kamer heer snel op. Is echter t=12 uur, dan duurt het zo lang voor het is opgewarmd, dat het inmiddels al nacht is en je kamer al weer af kan koelen. De capaciteit hoeft trouwens niet in het isolatiemateriaal te zitten, een betonnen vloer helpt bijvoorbeeld ook.
Via deze site kan je dit berekenen, en grafiekjes van maken wat het verloop is van de temperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via