Isoleren enkelsteens muur van binnenuit

Niks wat ik lees over biobased en capillair gaat op als er balken in een steensmuur liggen. De balkkoppen worden koud en vochtig en rotten weg.

Of meerdere lage verf 100% dampdicht of nog een beetje damp doorlaat maakt niet ook. Het is een sterke damprem.
Hetzelfde geldt voor impregneermiddel voor een kale muur. Ook de beste dampdoorlatende middelen worden een damprem meerdere lagen. Dat gaat over 20 tot 40 jaar nog leuke problemen geven als de 3e laag erop gaat en daar niet over nagedacht wordt met een deel van de spouwmuur isolatie materialen.
 
@Charel dank voor je reactie. Inderdaad wordt het een combinatie van vochtige ruimte een mechanise ventilatie en in alle ruimtes een zelfregulerende ventilatiestrip boven de ramen. Om zo de binnenlucht voldoende te ventileren.

Mijn volgende stap is toch wat producenten van cappilaire systemen aan te schrijven over hoe dit reageert op een dampdichte buitenmuur.
 
Niks wat ik lees over biobased en capillair gaat op als er balken in een steensmuur liggen. De balkkoppen worden koud en vochtig en rotten weg.
Het is in feite net het tegenovergestelde.
Vooral wanneer er sprake is van houten delen in de muur is capillair actief isoleren absoluut de veiligste methode!
Voor die balkkoppen blijft de situatie dan bouwfysisch quasi dezelfde als bij een volle ongeïsoleerde muur. Ook daarbij kan waterdamp zich in de muur verdelen en er weer terug uit dampen waardoor ze tientallen tot honderden jaren onaangetast blijven.
Bij een ander systeem met dampscherm wordt dat verhinderd waardoor balkkoppen die tot dan toe in perfecte staat waren, plots wel vochtig worden, niet meer voldoende kunnen uitdrogen en bijgevolg langzaam maar zeker gaan rotten.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb niks tegen biobased en die video's zijn prima. Alleen wordt er nergens een houten balk in een muur benoemd.

Bij dampdicht gaat het hier om de context. Technisch gezien is de dampdoorlatendheid van de verflagen (te) klein en kan vocht niet weg.
 
Voor mij blijft het te vaag, maar ga vooral je gang.

Bedenkt wel de beperkingen. De afwerking aan de binnenzijde moet ook dampopen blijven.
Geen gipsplaten, geen normale latex verf, ..
 
Met " de afwerking aan de binnenzijde moet ook dampopen blijven" wordt onder andere en bijvoorbeeld bedoeld dat er geen dampscherm mag worden voorzien of dat de muren niet betegeld mogen worden.
Gipsplaten en normale latex verf zijn geen probleem, ze zijn beiden dampopen.
 
  • Like
Waarderingen: Job_04 en IJkenhout
Uit de laatste link:
" Dat resulteert in een lagere vochtbelasting van de gevel. Voor een juiste werking van capillair actieve isolatiesystemen moet de binnenafwerking ook dampopen zijn én blijven. Om die reden bieden fabrikanten vaak één compleet systeem aan: lijm, isolatie en afwerking. Goed om te weten voor de bewoners en bij verkoop iets om door te geven aan de nieuwe bewoners."

Wat ik zie over gips en verf kwam letterlijk van een fabrikant/verkoper, kan ik nu niet meer terugvinden. Dus laat maar, maar ik blijf hameren op balken in een dampdichte steensmuur. Ook in die link staat niet dat het veilig is, alleen dat het risico lager wordt.

Als het al genoeg dampopen is, na hoeveel lagen is dampopen latex muurverf nog dampopen genoeg?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via