Isolatie oud dak ex huurwoning

Status
Niet open voor verdere reacties.
Tijdens het plaatsen van een dakkapel had ik de kans eens te kijken naar mijn dak. De huizen zijn uit '65 en zijn ex huurwoningen. Omdat in het verleden door huurders is geklaagd over de stookkosten heeft de toenmalige verhuurder een soort van isolatie tussen de pannen gespoten. Nu ruim 40 jaar later is er niets anders over dan klonten vergane isolatie wat zodra je het aanraakt uiteenvalt tot iets wat fijner is dan stof. Voor zover ik het heb kunnen zien is de daklaag opgebouwd uit pannen, panlatten en platen. De platen zijn NIET voorzien van een laag die water weg houd van de binnenkant. Een kapotte pan betekend dan ook mooie bruine vlekken aan de binnenzijde van die platen. Ik heb een foto bijgevoegd van tijdens de plaatsing van de kapel waarop redelijk te zien is hoe de dakopbouw er uitziet.

Wat is nu de beste manier om hier iets aan te gaan doen. het is een rijtjeshuis dus ik kan niet veel aan de buitenzijde doen. Ik neem aan dat die oude troep er tussenuit moet om zo weer een normale doorluchting te krijgen. Moet ik nog iets aan de buitenkant doen tegen vocht wat onder de pannen kan komen (sneeuw of iets dergelijks) ? Hoe moet ik aan de binnenzijde het isoleren aanpakken. Welke isolatie en welke lagen in welke volgorde. De andere zijde van het dak is nog niet voorzien van een dakkapel maar die komt nog wel. Het liefst zou ik in de tussentijd hier ook iets aan doen maar dat zou dan niet teveel geld moeten kosten omdat het bij het plaatsen van een kapel toch allemaal weer weggegooid moet worden.

Alle hulp, voorbeelden en suggesties zijn welkom ....

93673_105337_1.jpg
 
Onder de pannen, op het dakbeschot (platen), kun je een waterdichte, dampdoorlatende folie aanbrengen. Aan de binnenzijde van het dakbeschot kun je vervolgens isoleren met een pakket minerale wol, afgewerkt met een dampdichte aluminiumlaag of plastis folie, aan de warme binnenzijde. Tot slot je binnen afwerking aanbrengen.
 
Nog een closeup. Is nog wat beter te zien hoe het er nu uit ziet.

93673_1053_1.jpg



Folie op de platen komt wanneer ik de kapel aan de andere kant ook heb en dan voldoende heb gespaard om ook de pannen te vervangen. Wat ik nu "wil" is een wat langdurige tijdelijke oplossing.

Doe ik er zo wie zo verstandig aan om die troep onder de pannen te verwijderen en het dan open te laten zodat eventueel vocht wat makkelijker weg kan of juist zo laten ?

Voor de binnenzijde heb ik intussen dit gevonden, is dat wat ?

2_1122_1.jpg
 
Dat is goed te gebruiken, de rachels voor de gipsplaten dienen wel om de 30 cm te komen. Op de foto zitten ze op 60 cm, maar wellicht plaatsen ze er later nog een rachel tussen. Ook de naden dienen goed afgetaped en de randen bv afgekit.

Ook als er nog lekkage is dien je wel even te kijken of het dakhout niet verrot is daar voordat je de isolatie aan gaat brenngen, hier kan je bv een overmaatse plaat tegen het beschot aan te schroeven.

Het lijkt het zelfde beschot als ik heb, spaanplaat met een papierlaag, dit is idd dampopen. Die donkere plek op de eerste foto rechtsboven, is dat in het verlengde van de schoorsteen?
 
In de fotoreeks waar bovenstaande foto er 1 van is, houden ze 60 cm hart op hart aan. Daar werd niet gepraat over het later plaatsen van een rachel op 30 cm. Die zal ik dan wel doen. Het tapen etc werd wel allemaal aangegeven. (het is een stappenplan wat op een isolatieleverancier site te vinden is)

De donkere plek op de foto is een eerdere lekkage. Daar zijn er helaas wel meerdere van te vinden in ons dak. De schoorsteen zit ongeveer een meter naar rechts. Volgens mij heb ik op dit moment geen lekkages meer maar de huidige platen zijn hier en daar wel enigszins verrot. Wat voor een plaat kan ik daar het beste tegenaan schroeven ?

Wat doe ik met de "oude" isolatie tussen de pannen en het dakbeschot ?
 
Gewoon de adviezen van de fabrikant opvolgen, gaat er onverhoopt iets mis dan is die aansprakelijk.
 
Voor wat het aanbrengen bij de onderste foto, dat komt wel goed. Een rachel extra kan nooit kwaad anders dan extra werk en extra kosten.

Blijven mijn andere 2 vragen nog over. Wat moet ik tegen de slechte stukken aanschroeven en moet ik die troep onder de pannen vandaan halen of laten zitten ?
 
Ik zou die andere rommel onder de dakpannen verwijderen. Mij is altijd verteld dat je nooit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het houten dakbeschot isloatie moet hebben. Dit omdat er dan kans is dat er vocht opgesloten raakt. Je zegt dat je aan de binnenzijde wilt isoleren (heb ik zelf ook pas gedaan), dan moet het hout aan de buitenzijde via de dakpannen kunnen ventileren.

Kortom, oude rommel weghalen aan buitenzijde. Isolatie (houtwol,glaswol, PIR, PUR, EPS, XPS) aan de binnenzijde aanbrengen. Latjes er tegen en dan afwerken met gipsplaten of plafondplaten. Je moet het hout dus nooit opsluiten. Als je lekkage hebt ligt dat aan je dakpannen, die moeten er voor zorgen dat regenwater bij het hout wegblijft.

Je vroeg ook welke laagdikte je moet gebruiken van het isolatie materiaal. De keuze daarin is aan jouw. Let er wel op dat verschillende materialen verschillend isolerend vermogen heeft. De huidige norm voor een dakkapel is isolatie waarde R=2,5. Als je dan aanhoud dat je dak daar ook minimaal aan voldoet kom je globaal uit op:

PIR 60mm R=2.6
PIR 80mm R=3.5
PIR 100mm R=4.3
Glaswol 100mm R=2.9
Glaswol 120mm R=3.4
EPS 100mm R=2.8
EPS 120mm R=3.3

Enzovoort....
Warmte weerstand R = Dikte / lambda

Materiaal Lambda
Glaswol rol 0,035
Steenwol platen 0,035
Pir platen 0,023
EPS 0,036
XPS 0,035
 
Dank voor het uitgebreide antwoord. Duidelijk nu. Ik ga op zoek naar rollen glaswol alleen nog even kijken hoe dik mijn gordingen zijn. Kunnen we gelijk bij de G langs om de industriële stofzuiger weer te huren, anders krijgen we die troep niet van het dak af. Zodra je dat spul aanraakt vergaat het tot iets wat fijner is dan stof. Naar wat ik begrepen heb is het 40 jaar geleden als van dat vlokkenspul eronder gespoten en is het nu totaal vergaan. Zal wel niets meer doen aan isoleren en eventueel vocht blijft erin vast zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via