Inrit garage.

Status
Niet open voor verdere reacties.
38275_dorpel_1.jpg

Hallo. Heeft iemand ervaring met de zoals hierboven schetsmatig aangegeven dorpel in een garagedeur opening?

In de grond zit eerst de fundering natuurlijk. Waar de muren komen staan daar metselen we dan de grond uit, maar op de plaats van de garagedeuren neem ik aan van niet?

Is het de gewoonte daar bekisting te maken en die met de vloer mee te storten direct op de fundering?

Of metsel je wel een beetje op de fundering en leg je er dan een bekisting op?

Alvast bedankt voor het meedenken :)

Die grijze balkjes is fundering en dat zwarte was isolatie om de koudebrug te beperken :)
 
Je mag het onderpeilse metselwerk meestal helemaal sparen t.h.v. de deuropening, maar ik vindt dat persoonlijk onhandig en slordig.
In het onderpijlse metselwerk spaar je gewoon een laag of vier onder peil ter hoogte van de deuropening. Een laagje metselwerk is snel opgemetseld, en het kost je waarschijnlijk 50 stenen extra + het voordeel dat je ook daar je spouw kunt isoleren. Bij een komplete onderpijlse sparing kan dat niet meer.

Een dorpel onder de deur smeren gebeurt normaal gesproken in 1 keer door degene die je vloer erin smeert.
Een bekisting is een groot woord, normaliter stellen ze een lat waarover ze schuin afrijen.

Advies: Als oprit of aansluitend terraswerk spoedig na de bouw vernieuwd gaat worden en het niveau van maaiveld moet misschien worden aangepast t.b.v. het afschot is het soms beter even te wachten , en de dorpel te smeren als de nieuwe bestrating ligt.
 
Bedankt Pirke!
Ik snap alleen dat laatste niet zo, ivm de oprit leggen. Komt inderdaad een nieuw stuk, maar dat kunnen ze bij het leggen toch op de dorpel aan laten sluiten zou ik denken...
 
Dat is niet altijd zeker. Als er meerdere deuren op dat bestratingsvlak aansluiten (dorpels zijn maatgevend) en het huidige afschot hield b.v. geen rekening met jou nieuwe garage dan kan de bestrating b.v. nu hoger moeten komen te liggen naar je nieuwe garage toe. Als jij een dorpel smeert vanaf vloerpeil en dan schuin naar beneden naar je oude bestratingspeil kan die dus te laag of (afhankelijk van hoe oude en nieuwe situatie zich van elkaar verschillen) te hoog. Is geen halszaak, alleen mooi en praktisch is anders.

Maar het een en ander kan goed vooruit voorspeld worden als je enigszins logisch stratemakers kunt denken, door te kijken of de oude waterafschot situatie gehandhaafd kan worden. Een digitale waterpas kan daarbij helpen.
Ik wacht hier ook nog even met smeren, tadat in de lente de nieuwe oprit erin komt. Maar steviger/sterker is het als de smeerder hem doorsmeert onder de hoeklijn door in 1 stuk met de vloer.
 
Weet iemand misschien de naam van zo'n profiel wat in de dekvloer komt? Om de rand te beschermen. Kan er niks over terug vinden :s
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan