Hotfill

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedendag,ik heb een vraag,ben bezig met nieuwbouw,op de zolder komt een zonneboiler en in de bijkeuken de wasmachine (+-20m),de vaatwasser in de keuken (+-15m) vanaf de boiler.De wasmachine is vrij nieuw maar geen hotfill.Nu wilde ik dmv in de handel verkrijgbare setjes kopen die als mengventielen werken.Mijn vraag is of dat wel werkt omdat je in de leidingen stilstaand water hebt wat dus ook afkoelt. De apparaten gebruiken niet heel veel water,dus werkt zo n systeem wel?
 
Ik snap de logica van een wasmachine vullen met warmwater niet echt...
sowieso moet je wasmachine er tegen kunnen om 60gr in de aanvoer
te krijgen, en vervolgens is de besparing met een goede A+++ niet
rendabel genoeg :roll:
Ook zit je met je leidinglengte van 20m, dit geeft al een behoorlijke tijds-
verlies, ligt ook aan je leidingsdiameter, maar ik verwacht dat je zeker de
1e 25 sec. geen warmwater in je wasmachine krijgt....en vaak word er maar
gewassen op 40 gr...
Wij draaien hier met een 8kg A+++ wasmachine icm een warmtepompdroger
A+, en gezamenlijk zitten ze na 1 volledige cyclus op 1.2kwh, dus bij
gebruik van energiezuinige apparaten zal er nagenoeg geen winst behaald
kunnen worden :wink:
 
Men gebruikt hotfill omdat er in de wasmachine een elektrisch verwarmings element zit(ds ook in de vaatwassers),dit zjn de grootste stroomvreters in huis ,dus als je deze kunt vullen met warm water scheelt dat enorm...
 
Die 20 meter leidinglengte maak je nooit goed qua verbruik.
Als je wasmachine vlak naast de ketel staat is het wel leuk.
Maar pas op: zorg er wel voor dat je met koud water spoelt, anders gebruik je weer veel meer warmte dan normaal, en heeft het weer geen zin.
 
Volgens mij kan je beter kijken naar zonnepanelen, dan pak je ook je andere stroomvreters in huis aan (ijskast b.v.). Lijkt mij meer rendement hebben uiteindelijk. Wel ff wachten tot de BTW is verlaagd.
 
Hou er rekening mee, dat veel vaatwassers ook koudwater nodig hebben om de droogcyclus goed te laten verlopen (condentatie). Rekening houdend met je leiding verlies zal het eerste deel van het water dus te koud zijn (alsnog elektrisch verwarmen) en het laatste deel te warm (slecht droog resultaat). Een dergelijke vaatwasser is dus ook niet zo'n geschikte kandidaad voor hotfill.
 
Sxnder, ik weet niet waar jij de vaatwasser opeens vandaan haalt, maar volgens mij gaat het over een wasmachine.
 
Waarom ben je er niet wijzer op geworden? je hebt toch echt een duidelijk antwoord gekregen. maar of dat antwoord iets is wat jij wou horen, das een andere vraag :lol:
DexterXL schreef:
Ook zit je met je leidinglengte van 20m, dit geeft al een behoorlijke tijds-
verlies, ligt ook aan je leidingsdiameter, maar ik verwacht dat je zeker de
1e 25 sec. geen warmwater in je wasmachine krijgt....

en met het mengsetje waar jij het over hebt,wou je voor elke verschillende was, de meng temperatuur gaan instellen?

groeten b
 
Jij hebt je er dus nog te weinig in verdiept,zoals ik zei ,ben niks wijzer geworden dan dat ik al wist,maar sta open voor andere inzichten/opties......voor dat je reageert google eerst ff.....
 
Ik hoef me er niet in te verdiepen, ik weet hoe snel stilstaand water afkoelt.
ik denk dat jij je beter eens erin kan verdiepen.
er zijn je antwoorden gegeven, maar als die niet naar je zin zijn, dan weet denk ik niemand het hier meer :roll:

groeten b
 
Timmerman1976 schreef:
Jij hebt je er dus nog te weinig in verdiept,zoals ik zei ,ben niks wijzer geworden dan dat ik al wist,maar sta open voor andere inzichten/opties......voor dat je reageert google eerst ff.....
Wil niet lullig doen, maar had dan zelf eerst ook even gelezen voordat je
vraag hier neer had gezet.
Lees en huiver...was de 2e hit die ik op google vond:
quote:
Hotfill wasmachine
Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine waarvan de toevoerbuis tegen warm water bestand is. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Het apparaat hoeft niet zelf het water op te warmen. De wasmachine moet wel voldoende dicht bij de geiser of boiler staan, omdat er anders warmteverlies optreedt. Met een hotfill wasmachine wordt 10 tot 35% energie bespaard. Wanneer het warme water afkomstig is van een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing op de energiekosten oplopen tot zo’n 40%.

einde quote:

Dus conclusie:
je moet een dure hotfill wasmachine aanschaffen (Miele of Asko)
daarnaast moet je dus een warmwaterleiding aanleggen naar de wasmachine
en je warmwaterapparaat moet dichtbij zitten

Ik lees niet dat je een hotfillwasmachine hebt
ik lees niet of je er een warmwaterleiding hebt liggen
en weet zeker dat je boiler veels te ver weg zit....

Dussssssssssssss......wat wou je nog meer weten wat je al had kunnen
vinden op google????
 
Bijdehandte boudewijn,ik zeg niet dat ik een hotfillwasmachine heb ook vaatwasser,maar als een keer goed leert googlen dan kom je vanzelf er een keer achter wat ik bedoel,ik vraag opties of misschien andere inzichten,dus als je de vraag goed leest en begrijpt(ook belangrijk...) en daar een nuttig antwoord of opties hebt geeft het dan,reageer anders niet met onzin of herhaling van m n vraag,alvast bedankt.
 
Ik zal dan wel bijdehand zijn, jij denk slechtlezend.
Er is duidelijk aangegeven, dat 15 meter te ver weg is, om snel warm water te geven.
Maar wat wil je verder horen? Waarom maak je niet een warm water circulatie leiding. Heb je meteen warm wate. Had je ook kunnen vinden op google. Of ben ik nu weer bijdehand :mrgreen:
Groeten b
 
Lijkt mij tijd voor een slotje!!!!
Antwoorden zijn er al gegeven, zijn niet bevredigend voor de TS, en gaat
dan lopen zeuren dat wij moeten gaan googelen.
Dan lijkt mij deze topic niets meer te maken te hebben met zelf klussen :idea:
 
De zonneboiler zal lang niet altijd warm water van 60 graden leveren.
Deze wordt dan naverwarmd. Kost dan toch gas.
Als je wasmachine water vraagt krijgt deze eerst de 20 meter koude water en is dan al gevuld. Die wordt dan alsnog opgewarmd door het element van je wasmachine. Het warme water in de leiding is warm en koelt af, komt die enkel van de zonneboiler, jammer dan maar geen gas verspilt, wordt deze naverwarmd, dan weer wel.na het volgende pogramma waar de machine om water vraagt is dit water onderhand afgekoeld en weer zit je met naverwarmen van de wasmachine en nodeloos opgewarmd water in je leiding.

En wat met de koude pogramma`s? een hotfilwasmachine kan koud en warm water vragen uit een warme en koude aansluiting. Een niet hotfil zal ook de koude spoelpogramma`s draaien met warm water, nodeloos warm watergebruik.

Tel de plussen en minnen eens op. Dan kom je er achter dat een hotfill niet zaligmakend is en wel eens meer energie kan kosten dan een normale wasmachine.

Bij korte afstanden zoals genoemd kan een hotfill wasmachine energie besparen. Zo`n 500 watt per wasbeurt als het meezit. Reken uit je winst.
Naast het water zal ook de was en de machine verwarmd moeten worden en het element in je wasmachine altijd bijverwarmen. Een deel van de energie wordt gebruikt voor de elektronica en de motor.

Elektra kosten voor een zuinige normale wasmachine zal zo`n 1,3 kw zijn of in die trand. 1 kwh kost zo`n 23 ct. Bespaar je werkelijk 500 watt op 1 wasbeurt en neem je de genoemde verliezen niet mee is het een besparing van 8,8 ct per wasbeurt.
Investering en de nadelen meegenomen en je winst is zo een verlies geworden.
 
Je hebt in beide gevallen een mengset nodig:
- Voor de wasmachine om de temperatuur terug te brengen, 60graden is voor de meeste wasmachine componenten te warm.

- Voor de vaatwasser een mengset voor de temperatuur, en om te regelen dat er niet gespoeld word met warm water. Dat wil je immers niet, want dan ga je daar meer energie gebruiken en doe je teniet wat er in een eerder stadium bespaard is, maar zal ook je droogresultaat terug lopen.


Het grootste struikelblok is, zeker voor de vaatwasser, de leidinglengte. Ik weet niet wat de diamater is van de leiding die er naartoe loopt, maar over 15 meter lengte bevat dit als snel meerdere liters water. En een beetje moderne en zuinige vaatwasser gebruikt in totaal nog maar 6 - 12 liter water, en dat is dus inclusief het spoelen met koud water. Düs tegen de tijd dat er warm water bij de machine aankomt, is de machine al klaar met innemen van water, of komt er een minime hoeveelheid warm water in de machine.

De wasmachine neemt wat meer water, maar de leidinglengte is nog weer wat groter, dus zo ook de inhoud van de leiding, en zal het dus nog wat langer duren voordat er warm water aankomt bij de machine.

Nu denk je misschien, elke liter warm water die de machine ingaat is mooi meegenomen, maar vergeet niet dat de andere liters warm water, wat dus wel opgewarmd moet worden, de machine niet bereiken, en in de leidingen weer zullen afkoelen waarmee de energie die erin gestopt is om het te verwarmen weer "verloren" zal gaan. En tegen de tijd dat de machine opnieuw water zal nemen, is dat water alweer koud.

Heel misschien dat je er iets van rendement uit kan halen, maar erg hoog zal het niet zijn. De rendementen die je vaak voorbij ziet komen die je kan halen, zal je zeker niet gaan halen, daarvoor is de afstand te groot. Kijk eens wat de leidingdiameter is, en over hoeveel liter water inhoud we het hebben, en kijk eens wat je machines verbruiken aan water, dat geeft al een stuk meer inzicht.
 
Ngo 1 minpuntje van een niet hotfill aansluiten als hotfill, de wastijd word korter hierdoor wast de machine minder schoon.
Bij een hotfill is de wastijd absoluut bij een normale machine afhankelijk van de opwarmtijd+een absolute wastijd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan