Hoe werkt stadsverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Misschien een domme vraag, maar effe googlen helpt ook niet, kom je bij stadsprojecten terecht en zo.
In de Helmondse wijk de Rijpelberg heeft men allemaal stadsverwarming. Verder is er tuurlijk wel gewoon elektra en water, maar dus helemaal geen gas aanwezig. Er wordt dan ook altijd elektrisch (keramsich/inductie) gekookt. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, het lijkt loeiend heet naar het huis te komen, voel je aan de buizen, maar is dit alleen bedoeld voor je verwarming? Zo ja, hoe krijg je dan heet water uit je kranen in de keuken en badkamer of zit er een warmteregelaar tussen?! :cry:
 
Yep. Ik heb 't.
In de meterkast zit een warmtewisselaar die eigendom is en blijft van de leverancier. Die betaal je dus maandelijks bij de aansluiting. De wisselaar levert warm water voor de verwarming en verwarmt drinkwater. Om verkalking te voorkomen is de temperatuur begrensd. Vaak zijn de radiatoren dus wat groter omdat het lage temperatuursverwarming is. Ook is het water in het verwarmingscircuit geloogd (tegen roestvorming) maar dit betekent dat aluminium radiatoren dus ook niet kunnen, die zouden kunnen oxideren.
Warm drinkwater werkt gewoon goed, geen problemen mee.
Douchen en water tappen tegelijk levert soms een wat koudere douche op. Maar dat hangt af van het debiet van de wisselaar.

Het kostenvoordeel ben ik niet zo van overtuigd. De aansluiting is vrij duur en ik en er niet van overtuigd dat het totaal voordeliger is.
Zeker in een nieuwbouwwijk wil het net nog wel eens in storing schieten als een nozem z'n kachels na het verwijderen opnieuw vult en de druk in het net daalt. Dan zit je de hele dag in de kou....

Het leuke daarentegen is dat je van het ouderwetse thermostaat geschakelde verwarmen af kan. Je kan nu in elke kamer een klokthermostaat direct op de radiator monteren (eventueel met voeler) aangezien je toch altijd aanbod van warmte hebt. Je hebt dan niet meer het probleem dat het boven koud is en beneden warm.
 
Lage temperatuur? De aanvoer zal minimaal 70 graden zijn lijkt mij. Dit ivm het tapwater, dit zal in ieder geval boven de 60 graden moeten kunnen komen.
 
Xr8 schreef:
Lage temperatuur? De aanvoer zal minimaal 70 graden zijn lijkt mij. Dit ivm het tapwater, dit zal in ieder geval boven de 60 graden moeten kunnen komen.

Ik heb mij wijs laten maken dat het in de meeste gevallen lagere temperatuur is dan een eigen ketel zou produceren....
 
Bij oudere netwerken is de ingangstemperatuur 90 en de uitgangstemperatuur 70 graden. Bij nieuwe warmtenetten is de ingangstemperatuur uit milieuoverwegingen verlaagd naar 70 graden. De uitgangstemperatuur is dan ongeveer 40 graden Celsius.


Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtedistributie
Staat ook nog meer informatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan