Hardstenen dorpel plaatsen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik moet een hardstenen dorpel onder een nieuw geplaatst kozijn aanbrengen en plaatsen. Het gaat om een buitendeurkozijn. Het zal wel niet de bedoeling zijn de dorpel koud tegen het kozijn te zetten. Neem aan dat er iets van een afdichting moet worden aangebracht. Weet alleen niet wat hiervoor gebruikt wordt. Gaarne wat tips.
 
Ik neem aan dat het gaat om een deurkozijn waar nu geen onderdorpel onder zit? Je wil dus een natuursteen dorpel onder de stijlen schuiven en aan de onderkant aanwerken? In mijn ogen hoeft daar dan niks tussen. Of bedoel je een raamdorpel onder een raamkozijn? Dan moet je er voor zorgen dat het natuursteen absoluut niet het hout raakt.
 
Jawel, er zat eerst ook een stenen dorpel onder. Alles is er uit en wordt vervangen, het kozijn is als eerste teruggeplaats en nu is de dorpel aan de beurt. Ik zie wel eens iets van 'n kit tussen kozijn en dorpel aangebracht. Helemaal niets er tussen lijkt me ook niet goed omdat er dan water tussen zal worden gezogen. Dus lijkt me een kit het aangewezen produkt, maar welke.
 
Sorry, een foto heb ik niet direct bij de hand omdat het niet voor mezelf is en ook niet in de buurt. Leg ik het dan niet goed genoeg uit. Het gaat me alleen maar over de aansluiting van het kozijn met de dorpel. Niet meer en niet minder. Dat kozijn staat er gewoon met de kopse kanten bovenop. Als niemand het weet dan zit er niets anders op voor de zelf gekozen oplossing te gaan. Daarbij denk ik aan silconenkit.
 
Het gaat dus om de 2 stijlen van het kozijn die rusten op de stenen dorpel? Kreeg nl. eerst het idee dat het om een kompleet kozijn ging met een houten dorpel en die dus weer op een stenen dorpel zou komen te liggen.
De kopse kanten goed afsluiten tegen binnendringend vocht; da's 't enige wat ik kan bedenken..
 
Als je het afkit, heb je denk ik juist méér kans op rot, op den duur. Er komt altijd vocht bij, en door de kit kan het juist slecht drogen.

Zorg voor een afwaterende dorpel en goed schilderwerk...

grtz
Henk
 
Ik denk dat het niet afsluiten van de naad juist water naar binnen zuigt. De ruimte is smal en dus een capilaire werking van vocht tussen het hout en de steen. Eenmal er tussen droogt dat niet zomaar. Heb zo'n idee dat het daar constant vochtig blijft. Of moet er een randje kit tussen met een onderbreking aan de spouwzijde. Zo komt er moeilijk vocht in en als die er toch in zou komen ventileert die naar de spouw.
 
Vergeet dat maar; ik heb heel recent verschillende stukken uit mijn kozijn moeten transplanteren doordat er vocht in de kopse kanten was getrokken en niet meer weg kon. Beste is die kopse kanten met een paar lagen grondverf af te sluiten en de kier te laten "ventileren"; voor zover mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan