Hard aan zacht pvc T-stuk zetten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een T-stuk zetten tussen een bestaande rioolbuis van 125 mm. Ik ben bang dat lijmen niet een optie is, omdat de buis waar het T-stuk op moet star en niet flexibel is. Ik denk dat een buis met manchet de enige en handigste optie is, omdat ik het geheel waarschijnlijk niet snel genoeg op zijn plaats kan krijgen.

De bestaande buis is heel licht grijs en ik vermoed dat het een zacht pvc buis is. Kan ik hier een hard pvc T-stuk opzetten met rubber manchet? Of zal ik toch moeten lijmen?

Ik kan hierover niets vinden op het forum of internet.
Alvast bedankt voor de reacties.
 
@kippie ik heb even een schets gemaakt om te laten zien hoe je een T-stuk plaatst met 2 vaste punten

89_12496_riool_aansluiten_2vaste_punten0001_1_1.jpg


Je zaagd een stuk bv 45cm (min. 2x lengte sok + 3cm ) uit bestaande riool en dat stuk maak je 2 cm korter bv 43 maakt aan buisuiteinden een schuinekant en smeerd manchet met groenezeep in en schuif de sokken op dat stuk buis.
Plaats dat stuk met sokken plaats je er zo tussen en schuif je de sokken elk een kant op.
T-stuk zo maken met een stukje buis er tussen van 14 cm zie tek.
 
@ Cvolieboy Dat wil namelijk niet als er geen speling in zit, want had op geschreven 2 vaste verbindingen.
Kijk als er een boel speling in zit dan kan 1 maar dat is niet vaak met 125 mm
 
Dank jullie wel voor de antwoorden.Ik denk inderdaad dat de optie met 2 sokken het beste is.
Maar blijft mijn tweede vraag nog staan; Kan ik een manchet op een zachte pvcbuis van 125 mm zetten?
 
Ik weet niet wat de wanddikte is, omdat ik dan de buis doormoet zagen, en er zitten 5 bovenburen op aan gesloten (wordt al leuk genoeg als ik het uiteindelijk ga doen).
Ik denk dat het zacht is, omdat het heel lichtgrijs, bijna wit is, en omdat de uiteinde om een oude gietijzerenbuis heen zit. Dit lijkt er omheen 'gemodeleerd' te zijn, alsof de buis uitgerekt is om om de gietijzeren heen te passen. De buis heeft geen bredere delen om een andere buis in te schuiven, zoals een normale buis dat heeft.
 
Dat zachte buis wat u zegd is volgens mij dunwandig riool buis 125 en is dus een optromping gemaakt op het giet ijzer.
Met behulp van krimpsok kan je op gietijzer over gaan.
Je zou evt een foto neer zetten dan hebben wij ook meer ideeën misschien.
 
Mooi zo! en bedankt voor alle snelle antwoorden, Vanavond nog even naar een andere bouwmarkt om 2 sokken te halen, want die waren natuurlijk uitverkocht.
Ik zal morgen laten horen of het allemaal gelukt is.
 
Helemaal gelukt! Bedankt voor het goede advies en de tips.
We dachten toe we bezig waren het toch met 1 schuifmanchet te redden, maar dat ging toch niet. Een T-stuk en 2 manchetten (precies zo als op de tekening van Henk253) was inderdaad de enige oplossing.

Ik heb niet heel goed op de wanddikte gelet (het stuk dat over is, ligt nog in de kruipruimte) maar volgens mij is het inderdaad iets dunner dan een 'normale' buis.

groeten,
Kippie
 
Bedankt voor het terug melden, en mooi dat het gelukt is.

Nu even een vraag mijn kant als de riolering horizontaal is of verticaal.

Kijk als het een standleiding is kan de bovenste sok namelijk onderuit zakken, dit is te voorkomen om een strookje pvc buis 125 zelfde materiaal op de buis te lijmen zodat de sok niet zakt, of een beugel er onder te klemmen, of een grote slang klem.
 
De rioolbuis is meer horizontaal dan verticaal. Hij heeft behoorlijk wat afschot, maar ik verwacht niet dat de sok gaat zakken. Maar toch bedankt voor deze tip. We zullen komende tijd nog eens onder de vloer kijken hoe alles erbij hangt.

Nogmaals dank!
 
Het is mij niet bekend wat er allemaal op aangesloten zit maar riolering mag niet te veel afschot hebben.
Het water stroomt dan te snel weg en de vaste delen blijven achter en zorgen op den duur voor verstopping.
 
Het deel met veel afschot zat al zo gemonteerd op de oude gietijzeren buizen, waarschijnlijk omdat dit de enige manier was waarop de boel gerenoveerd kon worden. De bovenburen spoelen altijd met veel water door (horen wij door het geklater in de buizen) dus de dikke delen speolen uitendelijk mee en de buis was gelukkig heel schoon van binnen.
 
Wanneer rioleringspijpen van gietijzer worden gebruikt geeft het veel minder geluidsoverlast. Gietijzer is nog steeds in gebruik als riolering. De verbindingen zijn van rubber met daaromheen een RVS klem die je met twee bouten kunt klemmen. het lijkt wel iets op een brede slangenklem. Ook Rioleringen van PE kunnen worden gebruikt maar die moeten in het horizontale vlak ondersteun worden. Hiervoor zijn speciale schalen.

Wanneer je manchet verbindingen gebruikt binnen is het verstandig de beide buiseinden te koppelen door bv twee trekstangen. Raakt de riolering verstopt na de manchetverbinding dan kan deze losschieten. Wanneer je dat overkomt zit je letterlijk in de shit. Je merkt het niet direkt, 10 -20 cm rioolwater in de kruipruimte wordt je niet vrolijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via