Halogeenverlichting badkamer: 12 of 230 V

Status
Niet open voor verdere reacties.

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
'k vraag mij wel eens af....

Halogeen in de badkamer; 12 of 230 volt?

Toen dit bij mij speelde heb ik het gevraagd; en werd mij verteld dat ik 230v. moest nemen.....

wie?

willem.
 
Hoi Willem,

Ooit ging ik op pad ter oriëntatie voor de halogeen spotjes in de woonkamer. Een aardige dame in een wat dure installatiewinkel vertelde mij dat 230 volt véééééél mooier licht gaf :?:

Op mijn argument dat dat vast wel eens heel relatief kon zijn ging ze niet eens in. De duurste "armaturen" wilde ze me direct laten zien maar ik moest "opeens" dringend weg, toedeledokie..., wat een onzin; mooier licht.....

Heb via TU inderdaad 230 volt halogeen aangeschaft. Om mij heen hoor ik ook altijd dat 230 volt beter is. Enige reden die ik kan verzinnen is dat het wellicht net even wat prettiger is op termijn omdat je niet met (meerdere) trafo's werkt. Trafo kan kapot, je moet, wil je veel spotjes, meerdere trafo's aanschaffen.

Voor de badkamer zou ik toch voor 12 volt gaan. Niet alleen omdat ik dat ook heb gedaan maar gewoon, badkamer, vocht etc etc... Liever 12 volt dan 230 volt als er iets niet goed zou gaan.

Nu heb je van mij eigenlijk geen technische argumenten te horen gekregen maar wellicht dat je er toch iets mee kunt.

Ik merk trouwens geen verschil in licht als ik de 12 volt van badkamer met 230volt woonkamer vergelijk. Enige verschil is dat de badkamer helemaal donker gedimd kan worden en woonkamer niet helemaal.

Slotsom is dan waarschijnlijk dat dimmers voor 12 volt iets duurder zijn. Dus de voors en tegens zullen waarschijnlijk voor het grootste deel uit aanschaf kosten en energieverbruik liggen :?:

Of toch nog een technisch iets waardoor het ene "beter" is dan het andere?
 
Het argument veiligheid van de 12 V uitvoering is juist. Trafo's kunnen inderdaad defect raken, maar de kwaliteit van die dingen is tegenwoordig dermate goed (mits van een goed merk) dat je daar geen rekening meer mee hoeft te houden.

Verder zou het zo kunnen zijn dat de gemiddelde winkelier een betere voorraad 12 V lampen heeft dan 230 V.

Wat betreft het zichtbare verschil: Dat is er wel degelijk. Omdat in de 230 V uitvoering de stroom veel lager is wordt de temperatuur iets minder hoog en dat zie je omdat de 230 V lamp een minder fel wit licht geeft.

Vr. gr. Gerrit
 
Ik had dus 12 volt moeten nemen?

Het lijkt mij alleen "rommelig" , al die trafo's op het plafond.

Het valt mij wel op, dat ik - sinds ik m'n badkamer 2 jaar geleden heb verbouwd - ik al 3 lampjes heb moeten vernieuwen.
De warmte kan het in het plafond wel kwijt.

willem.
 
Als het goed is mogen / kunnen er 4 á 5 lampjes op 1 trafo dus het had wel meegevallen denk ik.

Zag dat de 12 volt lampje ongeveer twee jaar bij een verbruik van 3 uur per dag mee gaan, das als ik de beschrijving mag geloven 2190 branduren.

Nu weet ik dat de 230 volt lampjes pas een paar vervangen (volgens mij iets van € 8,- per stuk) maar 300 uur mee gaan..............
 
Een paar verschillen:
Het rendement van een 12 V lamp is een beetje beter dan dat van een 230V lamp. Geeft dus iets meer licht per Watt. Ik heb echter het idee dat dat een wat theoretisch verhaal is omdat je bij 12V veel hogere stromen hebt die tot nogal wat kabel verliezen zullen leiden, zeker als de standaard kabeltjes weer eens te kort zijn.

De trafo is wel een duur en lastig geval. Je moet steeds ergens een plek verzinnen (niet al te ver van de lampjes) om hem weg te werken, en hij is flink wat duurder.

In de badkamer is 12V wel een uitkomst in zone 1.
Ik kan echter geen fatsoenlijke spots vinden onder de 50 Watt voor 230V, en dat vindt ik vaak te veel, waardoor ik dus toch weer bij 10 of 20 Watt / 12V exemplaren uit kom.
 
willem.s schreef:
Ik had dus 12 volt moeten nemen?

Het lijkt mij alleen "rommelig" , al die trafo's op het plafond.

Het valt mij wel op, dat ik -sinds ik m,n badkamer 2 jaar geleden heb verbouwd- ik al 3 lampjes heb moeten vernieuwen.
De warmte kan het in het plafond wel kwijt.
Zeker bij mij gaan de trafo (Over uit een sloopwinkel) en lampjes al 4 jaar zonder problemen mee.
Zal vanavond de eerste wel sneuvelen. :lol:
 
Ik kan echter geen fatsoenlijke spots vinden onder de 50 Watt voor 230 V, en dat vindt ik vaak te veel
@Henk21:

Bedoel je de armaturen of lampjes? Heb zelf omdat ik de 50 watt in onze woonkamer zelfs maximaal gedimd nog te licht vond na enig speuren geschikte lampjes gevonden.

Ik weet even niet de technische benaming maar het zijn die halogeenlampjes met zeg maar twee ronde uiteinden die je als het ware in het armautuur schroeft / draait.

Verkrijbaar in 20 Watt of 35 Watt, een stuk aangenamer inderdaad maar niet goedkoop.........
 
Die trafo's hoeven geen probleem te zijn.
In de praktijk wordt er boven het plafond een kontaktdoos geplaatst, geschakeld met de lichtschakelaar. (Een mooie oplossing is ook om de kontaktdoos op zolder te plaatsen)

Hierop sluit je met een netsnoer de trafo aan, je gaat met edrateenleiding (hittebestendig) naar de lampjes en de trafo schuif je door het gat op het plafond en hij komt dus naast een spotje te liggen.

Moet hij er een keertje uit? Even aan het snoer trekken en je hebt hem. Over dat edrateensnoer: Neem een diameter van 1,5 mm2 en ga van elk lampje apart naar de trafo, verbind ze hier goed door met een kroonsteen en ga met korte stukjes dik draad naar de trafo.

Op deze manier heb je geen grote leidingverliezen en verschillend brandende lampen.

Vr. gr. gerrit
 
Mijn ervaring is, dat de halogeenlampjes in de badkamer mooi waardeloos is.
De lampjes gaan te vaak kapot.
Misschien door het vocht en de hitte?
Het is trouwens wel een mooie verlichting.
Misschien alleen met de feestdagen aan doen. :P
 
Mijn ervaring is het absolute tegendeel. Wel met goede draadgewonden trafo.
Niet die electronische blubber en kwaliteit lampjes.
Zoals ik al zei 4 jaar niet 1 kapot en dan zit er zelfs een dimmer op.
 
Even reageren op de opmerking van Ronald 42:

Het is natuurlijk waar dat je een goede kwaliteit moet nemen en dat geldt ook voor de elektronische trafo's (zie mijn vorige opmerking)

Die "elektronische blubber" plaatsen wij al jaren en er is er nog nooit een gesneuveld. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het maximaal af te nemen vermogen (aantal lampen). Je hebt bovendien geen last van induktiepieken. Ze vereisen n.l. een speciale dimmer.

Verder is het bij velen niet bekend dat er ook nog eens meerdere soorten trafo's bestaan: de gewikkelde trafo; dimmer toepassen geschikt voor induktieve lasten, de elektronische trafo; normale gloeilampdimmer toepassen dus fase-aansnijding, de tronic-trafo; tronic-dimmer toepassen en dat is fase-afsnijding.

Vr. gr. Gerrit
 
Nu al weer meer dan 12 jaar geleden heb ik de goedkoopste halogeen spots van 12 volt die ik bij een bouwmarkt vond in mijn badkamer gemonteerd (setje van 3 stuks).

Alleen deze 3 lampjes waren binnen een jaar stuk maar daarna hoef ik ongeveer 1 lampje in de 2 a 3 jaar maar te vervangen. :lol:

De badkamer lampjes branden ongeveer 2 uur per dag, en er zit geen glas voor de lampjes. Dus ik denk dat ook een goedkoper type ook wel voldoet.

En bij een badkamer mag de verlichting best wel een beetje killer zijn.
Dus vandaar de halogeen verlichting met een veilige 12 volt trafo.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via