Groene spaanplaat als bekisting

Hallo,

Is er een reden waarom ik geen groene spaanplaten van 18 mm dik zou gebruiken als bekisting? De funderingsstrook wordt 20 cm hoog en 60 cm breed. Het scheelt veel geld als ik het vergelijk met betonplex

Ik heb gezocht naar bekistingsbeugels, maar voor hout kan ik dat niet vinden. Alleen voor piepschuim.

Ik was van plan sowieso paaltjes aan de buitenzijde te plaatsen. Dat wordt wel lastig want ik zit op het harde zand. dus hoe ik die er goed in krijg, en dan zoveel... Daar voorzie ik wel een probleem.
kan ik het ook gewoon drukken tegen de zijkant aan? Waar de sleuf is uitgegraven? Dus een paal of iets die vanaf de sleuf tegen de bekisting drukt?
 
Vaak hebben mensen spijt doordat ze uit goedkoopte spaanplaat nemen.
Heb in verleden vele badkamers gezien die compleet moest worden af gebroken om dat verkeerde keus was.
Beter even wat meer uitgeven en direct goed maken.
 
Voor bekisting maakt het niet uit. Betonplex is meerdere keren te hergebruiken, dat is de reden dat aannemers hiervoor kiezen.

Je kan ook de sleuf alvast gedeeltelijk dichtgooien tegen de bekisting aan. Dat kan ook tegendruk geven. Onderschat de druk van het beton niet, door het verdichten wordt het zo dun als water (met bijbehorende druk).
Nog beter zijn bekistingsklemmen over de bekisting heen.
 
Groene spaanplaat wordt vaak als verloren bekisting gebruikt (bijvoorbeelde de strook die onder het beton op het zand ligt). Haal je de deze platen wel weg na het storten, dan spreek je van eenmalige bekisting. De kwaliteit na het storten is namelijk te slecht om deze nogmaals te gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin
bij een houten eenmalige bekisting gebruik je geen klemmen maar houten rekjes in de vorm van een ladder tegen het spatten.
je kan deze zowel aan de onder als aan de bovenkant toepassen.
bij de onderste wordt ook wel eens bandstaal toegepast in plaats van houten spoten

1739349755121.png
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin
@Boertje125 Als je een plaatje gebruikt uit het handboek bekistingen zet dat er dan ook bij.
En dat plaatje is van een funderingsbalk, een strook van 20 cm hoog is niet echt spannend.
Houten spatklampen onder de fundering zijn bij een fundering op staal niet gewenst, bandstaal is geen probleem.

Piketten langs de kist kan je uit stelstroken zagen, als je rondhout gaat gebruiken, moet je deze voorboren met een grondboor.
Voor een willekeurig voorbeeld zie hier.
 
  • Like
Waarderingen: Pvr
Ik had niet goed gelezen. Bij 20cm hoogte zijn een paar piketten inderdaad al voldoende. Eventueel met wat schoren naar buiten of latten erover. Grond er strak tegenaan (stampen) is ook prima.

1739454576764.png
 
Laatst bewerkt:
Als je een beetje strakke fundering wilt maken is piketten niet de juiste manier.
En in harde zandgrond is het aanbrengen daarvan ook helemaal niet zo makkelijk
 
als je het zo uitvoert rust de vloer op de fundering.
als dat de bedoeling is kan het eps niet doorlopen.

je zou wel iets als foamglas kunnen toepassen
 
Ik ben een alternatief tegen gekomen; calsitherm.
Maar bij een tekening staat dat dit op de betonvloer geplaatst wordt. In mijn geval moet het uiteraard onder de betonvloer, net als de eps.

Hebben jullie ervaring met deze producten?
calsitherm_koudebrug_tekening.jpg
 
Wij zitten met een heel gelijkaardige opbouw, maar ook ik vind geen betere oplossing dan cellenglas. wij hebben hier al met veel partijen over gesproken. Die Calsitherm is te zwak en is ook heel dun. Indien het nieuwbouw is kan je mogelijks ytong gebruiken en die rondom omwikkelen met EPDM of vloeibare dichting maar wij hebben ook nog eens 20 lm bestaande muur die onderschoeid moet worden. De meeste kimblokken bestaan uit combinatie XPS/EPS en beton. Deze zijn niet dampdicht en het is vrijwel onmogelijk om te garanderen dat ze dampdicht zijn. Zelfde probleem natuurlijk bij ytong blokken. Normaal moeten deze naar binnen kunnen uitdrogen indien er damp in kan komen, maar dat is bij deze opbouw niet mogelijk. Je moet die blokken dus heel goed inpakken. Foamglas heeft dit probleem niet maar zij hebben een markt monopoly en vragen dus wat ze willen. Die Perinsul is zowel water als dampdicht.
 
Dampdicht is helemaal niet nodig. Het gaat erom of de blokken een capillaire werking hebben. Volgens mij heeft gasbeton gesloten cellen en is het dus prima geschikt als koudebrugonderbreking. Of je normaal gasbeton onder maaiveld wilt gebruiken en in een dragende toepassing is een andere vraag :wink:
 
Gasbeton verliest druktsterkte indien deze nat worden. Die XPS-EPS isolatie verliest zijn isolerende werking door dampvocht en drogen bijna niet uit (xps kan zelfs niet uitdrogen). Het is dan beter om betonblokken te gebruiken en de funderingsstrook 10 a 20 cm dieper te steken. Daarna perimeter isolatie te voorzien net voor de betonblokken.
Nu wij zijn wel aan het luisteren bij een studiebureau die toch gasbeton en geisoleerde snelbouwstenen onder de vloerplaat gebruikt. Als ik een detail ontvang zal ik deze hier plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via