Goedje op houten dakbeschot

Binnenkort ga ik mijn zolder van binnenuit opnieuw isoleren. Bij de bouw is er wat glaswol tussen gestopt, maar we hebben hier en daar toch vocht(/condens)problemen. Ik wil dit dus opnieuw gaan doen van binnenuit. Ik heb me inmiddels redelijk ingelezen in de vochtwerking van zo'n plafond, waarbij gezegd wordt dat een houten dakbeschot geldt als een damp-open dak. Ik zie nu echter dat er een goedje op het hout zit waar ik niets over kan vinden. Ik vroeg me af of iemand weet wat het is en, belangrijker, of het invloed heeft op de ademende werking van het dakbeschot, en daarmee dus mijn keuze van folie aan de binnenzijde.

Ik vind het lijken op een royale laag houtlijm, met de wittige kleur. Het is hard en lijkt ook enigszins broos geworden te zijn. Hier en daar zijn bubbels te vinden, alsof het met een kwast is aangebracht.

Meer foto's kan op verzoek.

Dakbeschot.jpeg
 
Geen idee wat het is, maar als je het vochtig / nat maakt, bijvoorbeeld met een plantenspuit, trek het water dan het hout erachter in?
 
Ik heb me inmiddels redelijk ingelezen in de vochtwerking van zo'n plafond, waarbij gezegd wordt dat een houten dakbeschot geldt als een damp-open dak.
Dit is wel een houten dakbeschot maar het is gemaakt van gelijmd hout, als ik het goed zie!
OSB heeft een Mu waarde van 30/300. Hout voor houten planken heeft een Mu van 20/50. Verschil is mogelijk eiken, vuren of?
 
De mu waarde van de plaat maakt niet uit voor de keuze tussen dampdicht of klimaatfolie.

Een dampdichte laag coating zou voor de keuze wel uitmaken.
 
Geen idee wat het is, maar als je het vochtig / nat maakt, bijvoorbeeld met een plantenspuit, trek het water dan het hout erachter in?

Als ik er met een natte spons overheen ga blijven de druppels erop liggen, het trekt er niet in.

Lijkt dus waterdicht te zijn, maar zoals ik zei vertoont het wel 'barsten'. Met wat voor spul zou ik hier overheen moeten om het weer waterdicht te krijgen, als dat nodig is?
 
Je wilt juist dat het niet waterdicht is.

Vocht komt van binnen. Werk je de nieuwe isolatie af met damp remmende folie, dan komt er nauwelijks vocht in de isolatie, maar het kleine beetje wat er wel inkomt moet wel naar buiten weg kunnen.
Bij jou zit deze onbekende laag in de weg.

Laten we eerst nog even wachten of iemand nog een idee heeft.
Werken met klimaatfolie is een optie.
 
Je wilt juist dat het niet waterdicht is.

Normaliter niet, maar het beschot vervangen is geen optie en de laag wegscheuren gaat teveel tijd kosten (als dat al werkt, er zal vast wat in het hout getrokken zijn). Er is ook een deel plat dak met bitumen, dat is ook dampdicht, dus het is niet per definitie een probleem.

Werken met klimaatfolie is een optie.
Daar zit ik ook aan te denken als blijkt dat dit een dampdichte laag is. En bij twijfel heb ik liever een zeker dampdichte laag dan een misschien dampopen laag.

Eén van de redenen dat ik hier nu aan begonnen ben is door vochtproblemen: loslatend behang en schimmel. Mocht het een dampdichte laag zijn of worden, hoe kan ik zulk soort problemen dan voorkomen? Kan vocht uit de isolatielaag door klimaatfolie, gips en behang heen ademen? En is alleen ventileren dan voldoende?
 
ik denk dat je de binnenplaat van een sandwichpaneel hebt gesloopt.

Er zit iets meer dan 6cm tussen de platen, met glaswol en een soort folie. De folie leek aan zowel het hout als het glaswol geplakt te zijn. Ik kan er nu geen vinden, maar zou dat vroeger als sandwichpaneel gebruikt kunnen zijn?
Het verklaart wel enigszins deze nieten.

Als dat inderdaad het geval is, ben ik wel vrij benieuwd wat de handigste manier van extra isoleren zal zijn..

IMG_20240709_231451.jpg
 
bij een vrijstaande woning zou ik voor de buitenkant gaan .
maar binnen kan ook .
perforeer de binnenplaat en plaats er regelwerk tegenop isolatie en nieuwe dampremmende folie afgewerkt met een gipsplaat of iets dergelijs
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via