Gekruiste elektra groepen in inbouwdozen

Hallo allemaal, in onze woning zitten in de hal twee geschakelde inbouwdozen met ieder een schakelaar. Nu heeft de vorige bewoner de schakelaars a.h.w. gekruist aangelegd, zie afbeelding (schakelmechanisme schematisch weergegeven in rood). Hierdoor komen er in de inbouwdozen twee verschillende groepen bij elkaar, wat volgens mijn informatie qua veilgheid niet is toegestaan. Ik snap wel dat hij dit zo heeft willen doen, want de lamp die nu met de linker schakelaar bediend wordt zou echt door iedereen gezien worden als "linker lamp", en de andere als "rechter lamp". Dus de schakelaars zitten wat dat betreft nu logisch. Op de e.o.a. manier liggen juist de leidingen naar de lampen toe eigenlijk verkeerdom. Als we compleet aanpassen van de installatie en draadloze oplossingen buiten beschouwing laten zie ik zo gauw geen oplossing hiervoor. Ik kom bij het uittekenen van aanpassingen van de leidingen direct rondom de inbouwdozen namelijk altijd uit op het aanleggen van kruisende leidingen (wat geen goed idee schijnt te zijn vanwege inductie?) of gebruik van een T-splitsing (wat wellicht ook niet volgens de regels is vanwege de moeilijkheid om later nog eens draden te trekken?). Of ik moet heel buitensporige omleidingen gaan maken. Bijkomend probleem is nog dat niet duidelijk is waar de groep 2 draden rechts vandaan komen, dus daar een langere kabel trekken t.b.v. een grote omleiding is niet mogelijk. Of zie ik toch een voor de handliggende oplossing over het hoofd? Als het niet anders kan ga ik het omdraaien zodat het in elk geval veilig is, maar wel vervelend dat links en rechts dan niet meer logisch overeenkomen met de betreffende lampen...

Elektra overloop t.b.v. forumvraag.png
 
Als je het goed wil doen moet je uiteindelijk de opening tussen beide dozen afsluiten.

Beetje zoekende naar praktische oplossingen:

Kan je 1 van de 2 niet aan een bewegingssensor hangen? Of is dat niet wenselijk?

Als je links ook aarde hebt heb je aan deze zeide alles aanwezig om er een stopcontact te plaatsen, de schakelaar maak je dan draadloos en plaats je waar je wil. Eventueel kun je nog een stopcontact zonder aarde kunnen overwegen.

Eventueel de schakelaars toch verkeerd om plaatsen met een sticker er op voor duidelijkheid

1 van de 2 lichtpunten laten vervallen

Is de achterkant van de muur toevallig geen zichtzeide? Bijv binnenkant gangkast ofzo? Dan zou je een derde inbouwdoos kunnen plaatsen en de draden achterlangs er naartoe kunnen brengen.
 
Hi Job, zeer bedankt voor je ideeën. Bewegingsmelder had ik zelf nog niet aan gedacht, maar is toch ook niet helemaal gewenst op deze plek. En achterzijde van de muur is het toilet, dus wel in beeld helaas. Nou ja, ik voel me bevestigd in de gedachte dat dit lastig wordt. Ik ga de dozen maar scheiden van elkaar en de schakelaars omdraaien. Veiligheid gaat voor, en het zal wel wennen...
 
Draadloos schakelen.
Mogelijk kan dat in dit geval zonder batterijen en zonder de het te zien is.

De schakelaar naar de rechter lamp blijft zoals het is.
Bruine en zwart haal je helemaal weg uit de rechter doos.
Achter de schakelaar naar de linker lamp een zender en bij de linker lamp een ontvangen.
 
Ik heb hem nog niet helder. Komen er in dezelfde doos echt 2 groepen samen?

En wat zit er verder op die groepen? Je kunt anders ook nog overwegen ze samen te voegen.
 
Ja, er kwamen echt twee groepen in dezelfde doos terecht. Doordat de groep van de linker doos verbonden was met de schakelaar rechts, en andersom. Lekkere beun bezig geweest... Ik heb inmiddels de dozen vervangen zodat de groepen weer gescheiden zijn, en de schakelaars schakelen nu gewoon binnen de betreffende doos. Dan maar een wat minder logische plaatsing van de schakelaars, safety first...
 
  • Like
Waarderingen: Job_04
Het zelfde had ik dat, met het vernieuwen van de groepenkast door de installateur, 2 aardlekschakelaars er uit vlogen, bij het inbedrijfstellen toen de buitenlamp werd ingeschakeld.
De monteur kwam er niet uit en stopte er mee en stelde dat de buitenlamp aardsluiting had.
En dat dit niet onder het vervangen van de groepenkast viel.
Ik moest de buitenlamp maar niet gebruiken.
Bij de oude installatie met smeltpatronen werd de nul niet beveiligd, maar wel door de groepsschakelaar dubbelpolig geschakeld.
Na veel gepuzzel bleek dat de fase van een andere groep kwam als de nul.
Toevallig via de automaten 4 en 5 en die dus ook via een andere aardlekschakelaar liepen.
Dat daar nooit ongelukken mee gebeurt zijn, daar mogen we van geluk spreken.
De huizen staan er ruim 50 jaar en het was een serie van 76, waar overal dezelfde fout in zat.
En niet eenvoudig te herstellen omdat alle leidingen in het beton gegoten zijn
Dan denk je dus dat je de groepsschakelaar uit zet, de lamp uitgaat en je veilig kunt werken.
Nee dus!
Er wordt hier door bepaalde mensen op het forum altijd negatief afgegeven op het gebruik van een eenpolige neon schroevendraaier, alsof dat een slechte methode van controle is.
En de meting twee polig moet zijn om zekerheid te hebben.
FOUT dus, dan gaat het om zekerheid dat je spanning hebt, zodat de hele keten voeding geeft.
Dan moet je twee polig meten.
Maar niet om te bepalen of het spanningsloos is.
Maar hier werd dus de fase en de nul, door afzonderlijke groepsschakelaars geschakeld.

En is de enige methode van meten om zeker te stellen dat het veilig en spanningsloos is, is het gebruik van de ouderwetse spanningzoeker met neon lampje.
Natuurlijk kun je daarnaast ook nog meten met duspol of multimeter.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee
kan je misschien een van de 2 lampen voorzien van voeding vanuit de andere groep? Dus draden bijtrekken naar de andere lamp toe.
Of zitten ze beide onder een centraaldoos?
 
@Lampje45 Ja, dit soort dingen komen vaker voor. Je komt er meestal pas achter wanneer je beide groepen achter een verschillende aardlekschakelaar aansluit.

Het gaat me echter wat ver om te stellen dat in deze situatie een duspol niet veilig te gebruiken is.

Om te beginnen geven veel fatsoenlijke duspols namelijk ook een indicatie dat er spanning aanwezig is ook al gebruik je maar 1 meetpen op alleen de fase. Ze werken dan gewoon hetzelfde als een spanningszoeker.

Daarnaast hoor je natuurlijk tussen alle geleiders te meten, dus ook tussen fase en aarde, daar meet je wel spanning ook al is de nul onderbroken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
de enigste optie om het goed te krijgen is beide lampen op de zelfde groep aan te sluiten.
af dat kan hangt er vanaf wat er pressies in de dozen gebeurd waar de lampen zijn geplaast
 
Om te beginnen geven veel fatsoenlijke duspols namelijk ook een indicatie dat er spanning aanwezig is ook al gebruik je maar 1 meetpen op alleen de fase. Ze werken dan gewoon hetzelfde als een spanningszoeker.
Dat zullen dan de modernere uitvoeringen zijn die ik bedrijfsmatig niet meer tegengekomen ben.
Ik ben al 22 jaar met pensioen.
En ken alleen de basisversie die dit electromagnetisch aangaf en de verbeterde versie met ledjes
Als je die ouderwetse versie gebruikte ging zelfs de aardlek eruit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via