Gecombineerde ventilatie badkamer en naastgelegen toilet

Dag klussers,

in de badkamer in wording zorg ik vanzelfsprekend ook voor een goede ventilatie/afvoer van de vochtige lucht.
Hiertoe zou ik graag een inline buisventilator gebruiken omdat ik heb begrepen dat die het meest stil en effectief zijn.
Daarnaast zou ik graag (indien mogelijk) willen kijken of ik de afzuiging van de badkamer meteen kan combineren met die van het naastgelegen toilet (wat ook nieuw wordt aangelegd).
Momenteel is alles op plafond hoogte helemaal open en kan ik dus mooi een buis installeren. Dacht zelf aan spiro buis omdat ik die al eerder heb gebruikt voor de keuken afzuiging, maar laat me graag anders adviseren als dat op de lange duur beter is.

Ik dacht aan de onderstaande situatie. Er zit al een mooi gat in de gevel, vlak onder de balkenlaag van de volgende verdieping omdat daar voorheen de keukenafvoer uitkwam. Die wilde ik dus graag hergebruiken. Ik heb de "openingen" van het systeem dikke blauwe rondjes gemaakt.
Vanaf de gevel, dan de motor (groene cirkel), dan een aftakking voor de afvoer voor de badkamer (boven de douche) en dan aan het einde van de buis (die ik dus zo ongeveer in 1 rechte lijn kan monteren) doe luchtafvoer van de wc.

Schets 1e etage nieuw badkamer-wc ventilatie kopie.png


De wc krijgt lucht aangevoerd via een ventilatie opening die in een koof zit weggewerkt bij de trap (niet ingetekend), voor de badkamer moet er onder in de de deur een rooster komen voor de aanvoer van verse lucht.
Vragen die ik heb (want heb het zelf in het forum en bij de diverse winkels niet kunnen vinden):
  • is dit zo een goed idee? of moet ik toilet en badkamer niet met elkaar verbinden?
  • zijn er inline ventilatoren die net als de "eenvoudige" badkamer ventilatoren ook een hygrosensor en timer hebben (ik heb ze online niet kunnen vinden)
  • welke diameter buis zouden jullie aanraden? (heb eerder 150 spiro gebruikt)
  • is het nodig/zinvol om de spiro buis nog te isoleren of andere maatregelen te treffen tegen condensatie van de warme lucht in de buis?


Wederom dank voor jullie inzichten en suggesties!
 
een inline buisventilator gebruiken omdat ik heb begrepen dat die het meest stil en effectief zijn.
Dat is een verkeerde aanname.
Wat is de totale hoeveelheid lucht welke je volgende de norm af moet voeren?

Ik zou sowieso voor een MV-box gaan welke je op grotere afstand van de badkamer monteert.
 
Dag Walker,

dank voor je reactie.

Het is een bescheiden badkamer van max 15 m3. Toilet is nog kleiner met max 2,5 m3. Samen ca 7 m2.
Zou ik dat combineren, dan is het dus nog geen 20 kuub.

Volgens NEN8087 lees ik dat ik 0,7 dm3/s per m2 vloeroppervlakte moet afvoeren, dus dat zou dan (afgerond) in de richting van 5 dm3/s moeten zijn. Oftewel (als mijn rekenkunsten me niet in de steek laten) ca 18 m3/h.

Een MV box gaat helaas niet zonder enorm veel extra sloop en breekwerk. Of kan er daarvoor ook een soort flexibele leiding gebruikt worden???
(heb altijd "geleerd" dat je zover mogelijk weg moet blijven van ribbels en onnodige bochten in luchtafvoer om de luchtstroom zo min mogelijk te belemmeren/verstoren)

Die MV box zou dan op zolder geplaatst moeten worden, een goede 6 meter aan extra verticale leiding denk ik. Lijkt me dat er dan wel issues ontstaan met condenserende lucht op die flinke afstand?

Leek me nou juist zo'n prettige samenloop van omstandigheden dat er al een gat in de gevel zit, heel kort bij de douche (bron van meeste vocht).
Of zou ik het gewoon moeten splitsen en een eenvoudige badkamerplafond ventilator in de badkamer op de gevelafvoer aansluiten en dan het toilet dus via het dak (al dan niet met een MV box)?
 
De eisen voor toilet en badkamer zijn echt wel hoger:

Toilet: minimaal 7 dm3/s
Badkamer: minimaal 14 dm3/s
Totaal 21 dm3/s = 76 m3/h

Bij een MV-box kun je (deels) flexbuis gebruiken. Maar rechte buis geeft minder weerstand.
 
18 m3/h lijkt me wel erg weinig. Een gemiddelde MV-box zuigt 350 m3/h. BTW: condensatie in een ventilatiebuis ben ik nog niet tegengekomen. Het kan wel aan de buitenkant ontstaan (bijvoorbeeld als er koude lucht van buiten de buis instroomt)..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via