"fundering" voor oprit

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedendag,

ik ga mijn 40 jaar oude oprit vernieuwen. Hier liggen momenteel grindtegels op van 60x40 met ertussen een groenstrook.

De tegels gaan weg, de groenstrook gaat er tussenuit en de bedoeling is wildverband tegels (6cm dik, 30x30 / 30x60 / 60x60) te gaan plaatsen.

Nou heb ik flink zitten nadenken en meerdere ideën over de ondergrond en zou graag horen of ik ergens iets handiger kan doen.

In ieder geval gaat de gehele oprit +/- 10cm verhoogd worden. Dit met zand wat ik in dunne laagjes aanbreng en steeds aantril (ik heb zelf een lichte trilplaat, daarom doe ik voor de zekerheid meerdere dunne laagjes)

Nou was mijn eerste idee om daar waar de auto's rijden de ondergrond te verstevigen. Ik had bedacht dat het zo gek niet zou zijn om daar iets van beton neer te leggen. Ik zat zelf te denk aan storten maar bijvoorbeeld betonnen opsluitbanden of paaltjes neerleggen leek mij eigenlijk handiger ivm droogtijd. Hier dan weer enkele centimeters zand overheen wat allemaal netjes wordt aangetrild. Het idee is dat hiermee het gevaar voor doorzakken een stuk kleiner wordt. Ik ben aardig op zoek geweest of iemand dit ooit zo heeft gedaan maar kan er niks over terug vinden... Wel over tegels leggen op een betonnen plaat maar dat is dus niet de bedoeling. Er komt zand tussen zodat er afwatering is.

Ik kan voor dit doel natuurlijk ook de tegels die ik nu heb gebruiken, ik hoef niet zo zeer betonnen paaltjes of opsluitbanden te gebruiken.

Maar goed, dat idee ben ik nieuwsgierig naar wat men daar van denkt.

Waar ik meer over tegenkom is om eerst een laag split te storten. Aangezien ik wat er nu ligt eigenlijk wil laten liggen (na 40 jaar lijkt mij dat redelijk "aangetrild") wil ik liever niet gaan uitgraven en dan split storten en daar weer zand overheen. Waar ik wel over na zat te denk is om de tegels die ik nu heb in stukken te breken met een zware hamer en die te gebruiken als "split". Dit tril ik dan tussen wat er nu al ligt. Hiermee voer ik meteen het puin af was het idee. (alhoewel er altijd genoeg mensen zijn die deze tegels wel weer willen hebben dus ik maak me er niet heel druk over) Toch is het deels daarom wel het idee om de 40x60 tegels te gebruiken. Dit kan in stukken gehakt of bijvoorbeeld met halve tegels.

Ik hoor graag wat men hier van denkt,

bij voorbaat dank !
 
Grove stukken kapotgeslagen puin in een dunne laag zand werkt niet goed. Er ontstaan holle ruimtes die je niet goed gevuld krijgt met zand. Wat er al tussenkomt spoelt er uit.
Wegenbouwers gebruiken niet voor niets split (wel met een bepaalde grote) als onderlaag.
 
Hmm... ja, begrijp nu waarom grove stukken niet gebruikt worden... Die optie gaat dus over.

Als ik kijk naar Repak dan is dat wat ik bedoelde met split inderdaad. Dacht dat dat hetzelfde was maar zie nu dat dat niet zo is. Wat ik nu echter ook tegen kwam is dat ik daar dan een 20cm - 25cm voor moet gebruiken. Dan moet ik gaan afgraven....

Vraag me opeens af of ze 40 jaar geleden niet ook al zoiets er onder hebben gegooid. Bij het aanleggen van de tuin kwam ik wel regelmatig oude rommel tegen zoals bakstenen etc.

Maar goed, de opties die ik nu dus zo heb staan zouden dus zijn:

-De ondergrond intact houden en ophogen met 10cm goed aangetrild zand.

-de ondergrond intact houden en een laag repak er overheen (5cm) en dan zand (5cm)

-de ondergrond intact houden, stroken (tegels of paaltjes of opsluitbanden) beton er op en dan 5cm zand.

-afgraven, 25cm repak en dan 5cm zand

Als ik wat mis hoor ik het graag, ieder advies welkom en bedankt Frank en Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
128
Reacties
7
Weergaven
2K
Reacties
0
Weergaven
605
Reacties
2
Weergaven
3K
Reacties
2
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via