Fornuisgroep

Wij hebben een meterkast waarbij de fornuisgroep (2x16a groepen) is aangesloten op 2 polige 30ma aardlekschakelaar.
Deze is afgezekerd op 1 hoofdzekering.

Nu moeten we nog wat groepen er bij laten zetten, maar werd ik gewezen op het max vermogen van bovenstaande combinatie en de Nen1010 norm die zegt dat dit niet mag.

Deze combi zou max 5.6kw aan kunnen bij de kookplaat. De kookplaat die wij krijgen kan tot 7.7kW.

Wat zeggen de experts hier? Moet ik de meterkast laten aanpassen (krachtgroep,4 polige aardlekschakelaar) of kan ik het zo laten?
 
Zelf ben ik geen echte expert, maar ik vraag me af waar je die max. 5,6 kW vandaan hebt gehaald.
Want op een fornuisgroep ( (een tweevoudige aansluiting op 1 fase) van 2 x 16 A kan in totaal aangesloten worden:
16 x 230 x 2 = 7,36 kW.
Daarop kan een 7,7 kW kookplaat over het algemeen best wel aangesloten worden, want je gebruikt vrijwel nooit het volle vermogen en bovendien zitten in heel veel kookplaten begrenzers voor een maximaal op te nemen totaal vermogen.

De vraag is wel of de nieuwe kookplaat werkelijk geschikt is voor een kookgroep.
Er worden nog al eens kookplaten verkocht, die volgens de verkoperde bedrijven geschikt zijn voor een fornuisgroep, maar waarvan de aansluitstrip niet de mogelijkheid geeft twee aparte nuldraden aan te sluiten. In dat geval kan de betreffende plaat alleen (wanneer je het volgens de regels wilt uitvoeren) aan een driefase installatie aangesloten worden.

De vraag is daarom: welke kookplaat is dat? Merk en type? Staat er een aansluitschema op en kun je daarvan hier een foto plaatsen?
 
Het hangt af van wat je voor een huisaansluiting hebt. Heb je 3x25A, dan is een fornuisgroep een slechte keuze, want het vermogen wordt dan beperkt door je hoofdzekering: 230V x 25 A = 5,75 kW.
Als je je helemaal uitleeft op je 7,7 kW-kookplaat kan je hoofdzekering springen, vooral als er nog andere grootverbruikers zijn aangesloten op dezelfde fase.
Eerste stap is dus om te kijken of je een enkelfase- of driefasenhuisaansluiting hebt en welke waarde je hoofdzekeringen hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
De kookgroep op een 'gesplitste fase' is en typische oplossing voor een 1-fase aansluiting. Is nadat de (oorspronkelijke) kookplaat in gebruik was genomen, deze aansluiting dan later verhoogd naar 3-fasen?
 
Ik zou het niet zo laten zitten maar de nieuwe kookplaat van 7,7 kW op 3 fasen aansluiten, zoals Tom al aangaf. Temeer daar je toch al met die kast bezig gaat i.v.m. de toevoeging van andere groepen.
Je hebt geen type opgegeven maar er bestaat wel een Bora Puru plaat die op 3 fasen kan worden aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via