Extra groep voor aansluiting wasdroger, hoe werkt dit?

Wij hebben op dit momen zowel de wasmachine en de wasdroger in de badkamer staan, beide aangesloten op dezelfde groep maar deze worden gebruikt dmv een duo trekschakelaar. Nu zouden we graag beide apparaten tegelijk willen gebruiken waarvoor er een extra groep moet worden gemaakt maar ik vroeg me af hoe dit in zijn werk gaat met de bedrading van de droger naar de meterkast?
 
Goeie kans dat een warmtepompdroger goedkoper is als de weg van een nieuwe kabel een beetje lastig is.
En die kan gewoon tegelijk met een wasmachine aan op één groep.
Wasmachine 2000 Watt, nieuwe droger 1000 Watt = 3000 terwijl je tot ruim 3500 mag gaan.
 
Dat valt zo niet te zeggen... je moet een leiding of kabel vanuit de droger naar de meterkast leggen. Dat kan op de muur, eventueel in een opbouw gootje. Of in de muur. Of via een koof, plafond, plint, etc. Hangt erg van de situatie af hoe dit het gemakkelijkste te realiseren is.
 
Klopt. Maar wie weet heeft TS niet zo moderne apparatuur en geen zin om nieuwe te kopen. Stel dat er dan wel een relatief eenvoudige route naar de groepenkast is dan zou dat natuurlijk ook een prima alternatief zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie
Als het hier gevraagd moet worden, is het meestal geen doe-het-zelf klus.
Als het dan door een erkend installateur gedaan wordt..

Stel dan dat een nieuwe van 600,- in 12 jaar terugverdiend wordt. (lagere energierekening)
Dan is de terugverdientijd al 10 jaar als het alleen 100,- aan materiaal kost,
maar 4 jaar als het 400,- zou kosten om het te laten doen en de nieuwe is "gratis" als het een 600,- klus zou zijn. Niet eens extreem als er veel aanpassingen in de groepenkast nodig zijn.
 
1000 watt gebruik per 2 uur of 2000 watt per 1 uur.
Wat is het verschil, uitgezonderd het verbruik van de motor?
 
Ik vind het erg kort de bocht.

Bij een lagere temperatuur zal het wasgoed er langer over doen om droog te worden, maar het is helemaal niet gezegd dat dat ook 2 maal zo lang zal duren. Want er gaat namelijk in die tijd veel meer lucht door het wasgoed heen en dat is óók een (belangrijke) factor voor de droogtijd. En er zit ook nog zo iets als een thermostaat in de droger, die de inschakeltijd van het verwarmingselement bepaalt.

Bovendien is een lagere temperatuur voor veel wasgoed beduidend beter en hoef je er niet op te letten welk wasgoed wél of niet op de lage temperatuur gedroogd moet worden.

Als je ervan uitgaat dat de temperatuur allesbepalend is voor het droogproces, dan zou de was buiten aan de drooglijn bij lage temperatuur nooit droog worden. Het tegendeel is waar!

Wij drogen (voor zover de was al in de droger gaat) altijd op de lage temperatuur.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Jan, dat is zeker kort door de bocht, want juist de langer draaiende motor is een van de oorzaken van het hoger verbruik.
Het drogen aan de waslijn is ook een optie, maar.....
Daarvoor koop je geen droger.
Hoe hoger de luchttemperatuur des te meer vocht kan de lucht bevatten. Dus er zijn meer variabelen als doorstromende lucht, die het proces sturen.
Daarom is een warmtepomp droger zo energiezuinig?
Omdat hij ventileert met hete lucht, die veel vocht opneemt en ontvocht met kou en dus veel vocht verliest en dat in één proces. Waarbij de energieverhoudig zo in de buurt van 1:4 ligt.

En het is ook niet gezegd dat een langere draaitijd beter is in relatie tot het slijtageproces van het wasgoed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via