Dikte van huidige solar kabel

Ik wil solar kabel gaan bestellen maar er staat op de huidige kabel geen informatie over het aantal mm².

Weet iemand welk type kabel dit is?
Als de aarde-draad er naast 1 x 6 mm² is, zou je dan kunnen aannemen dat de solar kabel ook 6 mm² is of is dit toch 4 mm² kabel. De rode en zwarte mantel is iets dikker dan de aarde.

IMG_3729.JPG
 
Als ik de eerste de beste webshop open die solarkabel verkoopt zie ik dat de 4mm2 variant een diameter van 5.4mm heeft en de 6mm2 van 6.2mm.

Als je met de schuifmaat op 1 van deze 2 waarden uitkomt denk ik dat je wel kunt aannemen wat de doorsnede is.
 
De meeste gangbare solarkabel is dubbel geïsoleerd.
1000089450.jpg


Het zou goed 4mm² kunnen zijn wat je hebt, ook al is de buitenmantel dikker dan die 6mm², simpelweg door de extra laag isolatie.
 
Maximaal 6mm op de schuifmaat. Dus incl. mantel zal het ind. wel 4 mm² intern zijn.

De huidige kabels zijn van de panelen op ons dak, 9 stuks. Nu wil op de aanbouw nog 4 stuks leggen en op de berging (2 meter verder) nog 4 of 5 stuks. Even puzzelen.

Is er een verschil tussen alle kabels naar de omvormer trekken en voordat ze de omvormer in gaan allemaal aan elkaar stekkeren. Of kun je beter die van de aanbouw + berging eerst aan elkaar koppelen en dan een rode + zwarte naar binnen naar de omvormer trekken?
 
De ideale diameter heeft ook met de lengte van de kabels te maken.
Een klein verlies en dat 20 jaar is al snel meer dan de extra kosten voor 6mm2.

Daar zijn online rekentools voor.

Leg als het even kan rood en zwart niet in dezelfde buis.
 
Qua kosten is het geen probleem om 6 mm² te kopen. Daar zit het geld niet in maar dan moet ik ook de kabels voor de huidige panelen gaan vervangen want zover ik kan zien zijn er geen verloop connectoren van 4mm naar 6mm.

Mag je wel twee rode in één buis stoppen en dan een buis er naast met twee zwarte?
 
want zover ik kan zien zijn er geen verloop connectoren van 4mm naar 6mm.
De diameter van de kabel heeft toch niets met de connectors te maken?! Neem aan dat er gewoon MC4 stekkers aan zitten. Die zijn over het algemeen geschikt voor 4 t/m 6mm².

Connectors die je in elkaar steekt horen van hetzelfde merk te zijn, dat is dus misschien wel iets om nog uit te zoeken.
 
Meerdere rode/zwarte in een buis is geen probleem liever niet beide want dan kun je een vlamboog krijgen als de mantel beschadigd raakt.

Kabellengte wil je ivm verliezen kort houden dus afhankelijk van de opstelling waarschijnlijk niet alles pas bij de omvormer koppelen.
 
Ik snap niet zo veel van de schets volgens mij.

Hou je er wel rekening mee dat je geen inductielussen maakt? + en - zouden overal dezelfde route moeten volgen.

1000089486.jpg
 
Ik snap niet zo veel van de schets volgens mij
Het blauwe kleine lusje is zeg maar waar beide dikkere de kabels in de aanbouw naar binnen gaan. Van daar uit lopen de kabels onder het plafond (wat ik dit weekend wilde dicht maken), naar de zolder of kelder waar de omvormer hangt -/nieuwe komt te hangen.


Dus als ik het plaatje goed begrijp moet de zwarte min draad even lang zijn als de rode plus draad? Verder is het aansluitschema hetzelfde.
 
Het belangrijke is dat de rode en zwarte draden langs elkaar liggen en niet een hele grote lus maken
rondom de panelen. Met een grote lus krijg je een magnetische inductie die tot storingen en rare
problemen kan veroorzaken. Je krijgt dan een elektrische spoel. Als je de draden langs elkaar legt
dan is dat probleem er niet.
 
Met daarbij nog de opmerking dat je de + en - kabels dus ook weer niet te dicht bij elkaar wil hebben i.v.m. vlambogen. Ik meen wel eens een minimale afstand van 10cm gelezen te hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via