Dichten horizontale sleuf

Hallo,
ik zit met een horizontale sleuf in een draagmuur. De diepte is ca 20 mm in 180 mm dubbelsteens kalkzandsteen (plus nog ca. 10 mm in opliggend pleisterwerk). De lengte is ca. 5 meter.
Inschatting van iemand met bouwervaring die recent op bezoek was was dat het weinig kwaad kan gezien de muurdikte, maar ideaal is natuurlijk anders.
Advies was om dicht te smeren met zandcement aangezien dit een hoge druksterkte heeft (kwaliteit C20-F4), steen vooraf bevochtigd voor aanhechting.
Ik hoor graag jullie mening hierover, of dat er andere suggesties zijn.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt!
Ik heb nog drietal vragen voor eigen begrip/goede toepassing, hopelijk is het ook mogelijk die te beantwoorden.

1) Klopt de inschatting dat de sleuf inderdaad (waarschijnlijk) weinig kwaad kan? Aan de ene kant is 2 cm op 18cm dikte natuurlijk ~11% minder draagkracht, anderzijds kan ik voorstellen dat de muren typisch een grote marge in draagkracht hebben? Daarnaast gaat het hier om een muur zonder enige openingen (ramen/deuren), ik kan me ook voorstellen dat de lokale belasting bij lateien in een muur met openingen bijvoorbeeld aanzienlijk hoger is.
Ik snap uiteraard dat het niet mogelijk zonder gedetailleerde info een sluitend antwoord te geven, maar zou een inschatting erg waarderen, ook ter beoordeling van de huidige situatie.

2) Herstelt het aanbrengen van cement in principe de draagkracht? Ik weet uiteraard de exacte specificaties van de kalkzandsteen niet, maar als ik het goed begrijp hebben deze typisch een draagkracht van 16N/mm2? Op het eerste gezicht zou dichten met C20 cement dat dus compenseren, maar weet niet of er nog andere overwegingen spelen?

3) Voor het aanbrengen van het cement; ik zie dat er zo'n 0.4-0.5L water/5 kg mix wordt geadviseerd (8-10% hydratatie), maar kan weinig vinden over het aanbrengen op kalkzandsteen, behalve dat het erg zuigend is en bevochtigen dus wordt geadviseerd. Is het qua hydratatie van het cement daarom ook verstandig aan de vochtiger kant te gaan zitten - aangezien de sleuf vrij dus is, en er dus relatief veel contactoppervlak met zandsteen is/veel zuiging is? En wat is het risico als het cement iets te nat is (zeg 11-12% hydratatie) - neemt de draagkracht daarmee sterk af? Ik kan weinig vinden over het effect van iets teveel water - terwijl het risico van een te droog cement wel duidelijk is.

Alvast bedankt!
 
je moet de steen goed bevochtigen van tevoren.
en de specie gewoon volgens de aanwijzingen van de leverancier aanmaken.

druk het stevig in de sleuf met een voegspijker en bevochtig het eventueel nog een paar keer licht met een nevelspuit tijdens de eerste twee dagen.
 
Bedankt, ik volg de aanwijzingen gewoon op.
Nog wel uit interesse (en omdat ik er dus weinig over kan vinden); wat is het gevolg van een (iets) vochtiger mengsel? Neemt de kracht sterk af of is dit geleidelijk?
 
Goedemorgen,

De sleuf is dichtgesmeerd met zandcement volgens bovenstaand; 0.4L water/5kg (o.b.v. instructies weber C20 zandcement), kalkzandsteen vantevoren natgespoten met een plantenspuit, en laagje 1:5 cementmix/water aangebracht voor hechting. Daarnaast de eerste 3 dagen 'sochtends en 'savonds beneveld.

Na een dikke maand ziet er over het algemeen best hard uit, maar wanneer ik eroverheen kras met een schroevendraaier komt het zand relatief makkelijk los - makkelijker dan bij bijvoorbeeld voegmortel.
Het is ook niet heel moeilijk om stukjes los te bikken (welke dan redelijk makkelijk met vingers verkruimelen.
Ik heb niet eerder met zandcement gewerkt - is dit gebruikelijk?
 

Gerelateerde klussen

Reacties
12
Weergaven
466
Reacties
3
Weergaven
311
Reacties
3
Weergaven
1K
Reacties
7
Weergaven
2K
Reacties
3
Weergaven
2K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via