CV verwarming regelen per kamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste allemaal,

De winter staat weer in aantocht :)

Sinds mei dit jaar hebben wij onze volledige begane grond (woonkamer, keuken en gang) voorzien van elektrische (duurzame) vloerverwarming met vloersensoren en vanuit 3 zones onafhankelijk te bedienen. Het systeem functioneert met pulsen van warmte en werkt naar behoren. De CV waterleidingen naar de 4 oude radiatoren op de begane grond zijn door de installateur afgedopt en in de vloer gestort.

Wij hebben nu 3 thermostaten voor de bediening van de vloerverwarming op de begane grond maar wij hebben ook nog de vroegere Honeywell Chronotherm IV aan de muur hangen van de woonkamer. Deze Honeywell is op dit moment totaal niet meer functioneel maar wel is deze CV thermostaat het enige systeem om de radiatoren op de 1e en 2e etage te laten activeren. Op de 1e en 2e etage hebben wij namelijk gewoon de radiatoren nog hangen.

Nu is mijn brandende vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat de CV ketel net zoals vroeger aanslaat op bepaalde tijden in de slaapkamers en in de badkamer en op de 2e etage?

Ik heb iets gelezen over radiografische thermostaatknoppen die draadloos in verbinding staan met een ontvanger die naast de ketel gemonteerd moet worden. Deze ontvanger kun je dan aansluiten op de voeding/draden waar de Honeywell Thermostaat momenteel op staat verbonden.

Wij willen erg graag dat minimaal de badkamer en de opbouw (2e etage) in de ochtenduren van de winterperiode aanslaan. In de badkamer en alle radiatoren van de opbouw zitten reeds thermostaatknoppen. De 3 slaapkamers van de 1e etage hebben alleen een aan/uit draaiknop en geen thermostaatknoppen.

Welk systeem kunnen jullie mij adviseren want deze wereld is voor mij nog nieuw om te ontdekken.

Ik zou graag reële temperatuur meetwaardes willen hebben. Wanneer het in de badkamer te koud begint te worden, dat een systeem een signaal kan afgeven naar de CV-ketel om alleen de badkamer extra te verwarmen.

Alvast bedankt voor jullie aandacht en antwoord.

Michiel
 
Wij geven geen aankoop advies.

Duurzaam is het onzin toverwoord van de eeuw.Gewoon verkoop bla bla.

elektrisch verwarmen is beslist niet duurzamer dan met gas.
 
U gebruikt in de ruimte waar u de regeling voor de temperatuur boven hebt hangen een andere warmtebron: dat is natuurlijk zeer onlogisch, want het zou natuurlijk veel zinvoller zijn, als u de temperatuur meet en daarop regelt (dat doet dus een thermostaat) in de ruimte die ook door de CV-ketel wordt verwarmd.

Wilt u de radiatoren op de 1e en 2e etage onafhankelijk van de begane grond regelen, dat zult u ook een regeling moeten hebben die op die etages hangt.

Een zoneregelingsysteem, ook toepasbaar voor radiatoren, kan worden gebaseerd op draadloze thermostaten met elk meerdere ontvangers.

Al heel eenvoudig zou zijn dat u de huidige thermostaat verplaatst naar de badkamer: deze thermostaat meet dan de temperatuur op die kamer en regelt dan ook de CV-ketel.
Als er geen gelegenheid is om die thermostaat te verplaatsen (kan nogal wat hak en breekwerk met zich meebrengen) adviseren we u een draadloze thermostaat aan te schaffen, waarvan u de ontvanger aansluit op de CV-ketel.

De thermostaatknoppen waarover u spreekt, doen echt niets als de CV-ketel niet aangestuurd wordt.
Als u echt vanuit alle verschillende ruimten de temperatuur onafhankelijk wenst te regelen, is een uitgebreider systeem beschikbaar, ook gebaseerd op draadloze thermostaten.

Allereenvoudigste voor dit moment is dus een draadloze thermostaat in de badkamer met ontvanger bij de CV-ketel

Google maar eens op de woorden "etageregeling" en "zoneregeling", dan blijkt al snel dat er diverse oplossingen zijn voor dit probleem.

Ben het overigens met de vorige schrijver (The Headhunter) eens dat "duurzaam" in verband met elektrische verwarming een tamelijk loos verkoopargument is, TENZIJ u zelf genoeg elektriciteit opwekt met zonnepanelen o.i.d.
Er zijn wel leveranciers die elektrische verwarming als "duurzaam" aanprijzen, maar u zult aan het eind van het jaar wel getrakteerd worden op een "duurzame" (dus hoge) rekening als het een ruimte is die meer dan ca. 20 M2 bedraagt. Verwarming op een CV-ketel inwisselen voor elektrische verwarming......ik zou het niet zo snel adviseren, TENZIJ u dus al de benodigde elektriciteit zelf opwekt. Alleen dan is het wel duurzaam.
 
Zelfs als je het zelf opwekt is het niet duurzaam, zelfs verre van.

In de zomer wanneer je opbrengst het hoogste is verbruik je de opgewekte energie niet zelf.
Je hebt nl. geen warmte nodig.
Deze energie stop je dan in het net en dan is het leuk voor de energieleverancier, helaas moet deze in die periode wel een centrale standby laten draaien omdat decentrale opbrengsten binnen enkele minuten kunnen wegvallen en een centrale uren onderweg is om op te starten, het is geen motor die je zo even een standje hoger kon zetten. Die centrale draait dus wel maar levert niets.

In de winter bij weinig zonlicht is de opbrengst van je eigen panelen nagenoeg 0 terwijl je wel warmte nodig hebt, dus daar staat een gas/kolen centrale voor te stampen met 20-40% rendement terwijl een keteltje makkelijk 80% rendement heeft.

Ook het rendement per m² van een PV panneel valt vies tegen, dan kan je beter een zonneboiler plaatsen en die gebruiken als cv ondersteuning.
 
Heren,

Allereerst bedankt voor het advies voor de 1e en 2e etage C.V. verwarming. Inmiddels is het systeem gekozen wat in deze topic naar voren is gekomen.

Graag wil ik mijn opmerking "duurzaam" terugtrekken en dit is absoluut niet de verkooptekst geweest van de verkopende partij.

Het was voor ons wel een praktische oplossing om ons verwarmingsprobleem op te lossen. Met te weinig radiator capaciteit, te kleine radiatoren en ook geen mogelijkheid om dit grote en sterker uit te breiden was elektrische vloerverwarming de enige optie. Het systeem is voorzien van vloersensoren en geeft pulsen van warmte verdeeld over 3 zones op de begane grond met 3 thermostaten. Het systeem staat dus niet continue aan en doseert zijn pulsen elektra pas op de momenten dat het nodig is. Ja wij moeten de ervaring nog krijgen en wij kunnen pas een reeel energieverbruik testen per januari 2014 tot eind 2014. Wij hebben een nieuwbouwwoning waarbij "warmte" altijd goed blijft hangen, ook in de winterperiode.
Onze woning is ook voorzien van zonnepanelen op het dak.

Wat headhunter omschrijft is een grote realiteit. De hoogste capaciteit energieopwekking is in de zomermaanden en laat dit nou net de periode zijn dat je veel minder energie nodig hebt voor de woning. Oftewel, je verkoopt meer aan het net dan eigen gebruik. In de winter draaien de zonnepanelen veel minder capaciteit en dat stukje opwekking pakken wij voor eigen gebruik. Maar laten we wel duidelijk vooropstellen dat het krijgen van 250-300 Euro per jaar aan opwekking nog best leuk is toch?

Om een lang verhaal kort te houden: duurzaam is mijn eigen tekst geweest wat ik baseer op 3 TE kleine radiatoren die ruim 55m2 moesten verwarmen waardoor de ketel bijna continue stond de stoken om de begane grond op de temperatuur te houden.

Mijn oorspronkelijke vraagstelling is in elk geval goed beantwoord. Een radiografische thermostaat i.c.m. een ontvanger aangesloten aan de CV-ketel gaat de 1e en 2e etage verwarmen voor 2 dagdelen ochtend en avond.

Hopelijk blijft mijn energieverbruik op een betaalbaar niveau :roll: want ergens moet ik mijn stookkosten lager zien uitkomen. Dat kan gewoon niet anders dat dat minimaal voor 50% moet zakken. Nergens moet beneden nog gestookt worden. Alleen het douchen, een ochtendverwarmingsprogramma en klein (kook)gasverbruik moet het gasverbruik minimaal voor 50% laten zakken en tja de elektra met 50% zien stijgen :mrgreen:
 
Een gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (na plaatsing van uitbouw van 3 extra meter diepte in de woonkamer) is als volgt:

1250-1300m3 gasverbruik
3100kWh energie

Ik verwacht 50% verlaging gasverbruik en misschien een 50% stijging van de energie.

Laten we ook vooropstellen dat wij niet zo "duurzaam" zijn dat wij de keuze hebben gemaakt om onze NUON rekening naar beneden te krijgen. Een gelijkwaardige rekening kunnen wij mee leven :mrgreen:
 
Leuke website dit trouwens, ben pas lid sinds gisteren maar het is wel een mooi leermoment om jullie meningen aan te horen.

Ik wil overigens ook nog toevoegen dat wij onze keuze elektrische vloerverwarming hebben gemaakt omdat wij van die lelijke radiatoren af wilden. Alles is nu strak afgewerkt.

De elektra matten zijn bij elkaar opgeteld ruim 6000W verdeeld over 55m2 (gang, keuken en woonkamer).

Durft iemand al een gokje te maken van mijn energieverbruik en gasverbruik vermindering? We zijn alleen in de ochtend en avond thuis+weekend en de thermostaten van de vloerverwarming staan hier ook voorgeprogrammeerd.
 
Hoeveel uur de verwarming aan staat is o.m. afhankelijk van de gewenste temperatuur en ook hoeveel graden de vloer in de periode die hij niet "aan" staat, is afgekoeld. (in de winter koelt de vloer bijvoorbeeld 's nachts verder af)
Het is dus niet makkelijk om een prognose te maken, maar met enkele aannames komt er wel iets uit:

- Stel: je gebruikt de vloerverwarming ca. 8 uur per werkdag en in het weekend 12 uur/dag(dat is tamelijk zuinig) Dat houdt dan in dat de verwarming gemiddeld per dag toch nog ca. 9 uur aan staat en dat gedurende ca. 200 stookdagen (met zo'n laatste winter was dat wel "iets" meer....)
- door goed gebruik van de thermostaten staat gedurende die periode de verwarming ca. 60% van de tijd "aan". (als de vloer op temperatuur is zal de thermostaat de verwarming uitschakelen)
- Dat houdt dan in dat de vloer minimaal 5-6 uur per dag aan staan, gedurende ca. 200 dagen. (maar ook buiten het stookseizoen is het wel mogelijk dat de vloer warmte moet leveren om het in huis behaaglijk te maken. Allemaal dus afhankelijk aan de warmtebehoefte: neem je genoegen met 19 graden C of moet het 22 graden C zijn: dat scheelt aanzienlijk.
- bij een elektriciteitsprijs van ca € 0,22/KWh is dat ca € 1,10 per uur aan elektriciteitskosten. (allemaal nog heel behoudend gerekend)

Per jaar ben je dan al snel zo'n € 1300,00 kwijt, alleen aan verwarming.....
Ik neem aan dat je ook wel een wasmachine, droger, vaatwasser, magnetron hebt en 's avonds verlichting aan doet en TV wilt kijken.....De kosten daarvoor zijn lastig te ramen, maar afgaande op je eigen cijfers zou dat toch zo'n 3000 KWh zijn x € 0,22/KWh = € 660,00
Ik vermoed dat al met al je snel op zo'n € 2000,00 aan elektriciteit zit.(en dat is m.i. nog een heel behoudend cijfer)
Met wat zonnepanelen op je dak "verdien" je nog iets van dat bedrag terug, maar ook dat is lastig te ramen en zal zeker geen erg groot deel van de geraamde kosten zijn.

Dit naast de kosten die je moet maken om de elektriciteitsvoorziening aan te passen aan het verwachte gebruik kan je m.i. toch niet snel spreken van "duurzaam".

Mijn advies bij deze oppervlakte: 55 M2 zou geen elektrische verwarming zijn geweest, tenzij je niet anders zou kunnen (situaties waar geen gas is bijv.) Voor ongeveer een zelfde investering had je gemakkelijk vloerverwarming op de CV-ketel kunnen laten installeren en zouden de energiekosten aanzienlijk lager zijn.[/list]
 
Hoi DeGooyer,

Ik heb jouw berekening nu meerdere keren nagelezen maar ik kan nog niet helemaal zuiver krijgen hoe de berekening exact in elkaar steekt.

Je uitgangspunten van maandag t/m zondag kan ik in meekomen. 8 uur per dag van ma t/m vrijdag en 12 uur per dag in het weekend. Dat is 64 uren per week waarvan ik ca. 60% wil pakken omdat de 3 thermostaten voor de 3 zones niet continue spanning geven. Tevens ga ik uit van een stabiele warmte op de begane grond (goed geïsoleerde nieuwbouwwoning, goede speciale ondervloer voor de elektrische vv, en verwarming hoeft alleen door een laminaatvloer heen te komen). Tevens heb ik de schakel differentie van de thermostaten ingesteld op 1 graden celcius. Oftewel bij instelling 21 graden, gaat het systeem pas activeren bij 20 graden en zal deze verwarmen tot 22 graden. Vervolgens moet het weer 20 graden worden voordat het systeem opnieuw aanslaat.

In de wintermaanden is het eigenlijk nooit onder de 18 graden gekomen in onze woning wanneer de kachel uit staat. Ook niet toen wij nog 3 kleine radiatoren hadden voor 55m2.

Dan hou ik nog 38,4 uren over per week (dit is de 60% van 64 continue uren per week). 38,4 / 7 = 5.48 uur per dag gemiddeld x 200 stookdagen = 1096 uren per jaar. Wij hebben een totaalcapaciteit van 7100W elektrische v.v. verdeeld over 3 zones.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik dan uitrekenen hoeveel kWh dit per jaar is? Deze hoeveelheid kWh voor alleen de vloerverwarming moet ik dan optellen bij ons regulier verbruik wat gemiddeld per jaar rond de 3000kWh zit.

Ik begin het inmiddels een sport te vinden om dit helemaal uit te pluizen :mrgreen:
 
Uit mijn grove berekening m.b.t. het verbruik is helaas een zinnetje verdwenen. Bij vol gebruik, dus de hele verwarming in vol bedrijf betekent dat 7000 Watt per uur. Aangenomen dat de thermostaten hun werk goed doen kan je uitgaan van ca. 60% van dat totale vermogen per uur, dus 60% van 7000 Watt = ca. 4000 Watt per uur.
Bij een prijs van 22 cent per KWh zou dat uitkomen op ca. 90 cent per uur.
Bij gemiddeld ca 8 uur per dag is dat ca € 6,50 per dag x 200 stookdagen = € 1300,00 per jaar.
Maar dat is dan wel het minimale: in de praktijk zal waarschijnlijk blijken dat het aanzienlijk meer kan zijn.......
Neem van mij aan dat het bij dit totale vermogen van 7 KWatt een dure manier van verwarmen is: of je nu op totaal 1100 of 1300 uur uit komt: het blijft pure theorie.
 
:o Slik.....bedankt voor het uitrekenen heren.

Zojuist heb ik zelf helemaal kunnen berekenen en ook in de nettokosten. Als dit de realiteit gaat worden, dan gaat dit inderdaad een behoorlijke extra kostenpost worden.

In plaats van 3100kWh per jaar wordt dit ruim 10000kWh per jaar en v.w.b. gasverbruik denk ik wel met 50% te gaan zakken.

Dan blijft dit netto evengoed een verschil van ruim 60 Euro per maand meer :shock:

Wij hebben dit niet gedaan voor een besparing in de kosten, maar had minimaal gehoopt om quit te draaien in de maandelijke NUON kosten (gemiddelde over energie en gas).

Nou, laten we hopen dat de thermostaat activering niet 60% zal zijn maar een stuk lager. Oftewel, dat de warmte goed blijft hangen op de begane grond en het systeem niet te snel hoeft te draaien.

We laten de rekenmachines met rust, mijn volgende vraag had kunnen zijn: hoeveel m3 gas was ik extra kwijt geweest als we gekozen hadden voor CV-vloerverwarming :?: Even helemaal los van de investering.

Potverdorrie zeg, ik ga gelijk de zonnebank het huis uit gooien :lol:
 
Michiel79 schreef:
........ mijn volgende vraag had kunnen zijn: hoeveel m3 gas was ik extra kwijt geweest als we gekozen hadden voor CV-vloerverwarming

In het algemeen consumeert vloerverwarming minder energie dan verwarming met radiatoren: hoeveel, daar zijn de meningen ook over verdeeld.(natuurlijk ook afhankelijk van het stookgedrag en de woning waarin het geïnstalleerd is)
Maar je mag er wel vanuit gaan dat vloerverwarming minder energie consumeert dan de situatie met radiatoren.
 
1 m3 gas bevat ongeveer evenveel energie als 10 kwh stroom.

1 m3 gas kost 75 cent
10 kwh stroom kost € 2.30

Daarom is elektrisch verwarmen altijd duurder dan op gas, tenzij het een hele kleine ruimte betreft die onafhankelijk van andere ruimtes opgewarmd moet kunnen worden.
 
Laten we hopen dat de 60% aansturing van de thermostaten in de praktijk misschien maar 40% is geweest, dan valt het nog te overzien allemaal. Tevens een stille hoop dat de energieprijzen zakken in de toekomst :roll:

Schrik hier wel een beetje van heren :( Zeker omdat alles al is geplaatst, mooie nieuwe Quickstep Largo vloer eroverheen, giga mooie nieuwe keuken laten plaatste en de hoge plinten gekit tegen de muren. Oftewel, helemaal geen zin om dit ooit weer aan te pakken en de woonkamer casco te maken maar met een energierekening dat 60% hoger zal uitvallen moet ik wel realistisch blijven.

Ik blijf positief.......en het jaar 2014 zal een testjaar worden. Hoeveel ik stijg in elektra en hoeveel ik zak in m3 gas gaat de conclusie bekrachtigen. Als de conclusie echt zo is......dan gaat het eruit. Neem ik wel contact met je op Degooyer :lol: :roll:
 
En anders wordt het een kwestie van radiatoren terugplaatsen, en bijverwarmen met de vloerverwarming.
 
Ingmar, was dat maar zo makkelijk. We hebben alle waterleidingen afgedopt en in de betonvloer gestort. Natuurlijk kan ik die weer naar boven vissen als het nodig is maar gaat niet onze situatie oplossen.

Door het plaatsen van een zeer grote U-keuken zouden wij van de totaal 4 radiatoren 2 grote radiatoren bij de keuken moeten verwijderen. Dan zouden we nog maar 2 kleine radiatoren overhouden en daarom hebben wij de keuze gemaakt voor elek. vloerverwarming.

De 2 kleine radiatoren terugplaatsen en waterleiding opgraven gaat echt niet onze volledige 50m2 living verwarmen :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan