CV installatie met Verdeler

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil van mijn Ketel op zolder met 2x22mm staal naar een 7 groeps verdeler gaan, vanuit hier met 2 x 16mm (of 2x14mm) Unipipe Alu/Pex leidingen naar mijn radiatoren. Hierdoor heb ik nergens koppelingen onderweg boven mn plafonds.
Kan dit en heb ik verder nog speciale spullen nodig ?

Ik wil de aanvoer en retourleidingen naast elkaar uit de vloer laten komen en dan met een onderblok aansluiten op de radiator.
Zitten hier nog nadelen aan, ik heb wel is gehoord dat de radiator maar aan één kant warm wordt omdat de aanvoer en retour aan één kant zitten, klopt dat ?
 
In nieuwbouw wordt dit veelvuldig toegepast en dit werkt prima hoor.
Het zou kunnen zijn dat dit wat minder werkt met hele lange en grote radiatoren maar over het algemeen werkt dit prima.
Het grootste vergeten probleem is vaak het inregelen van de installatie waardoor de warmteverdeling niet goed is.
Er zijn maar heel weinig installateurs die hier iets mee doen.
 
Hangt van de grote van de radiator af. 16 is normaal.
Inregelen houdt in; Je kunt je voorstellen dan als je 3 radiatoren aansluit op 1 leiding, en op een andere leiding 1 radiator, dat je dan de verdeling hier op moet aanpassen. Dat is waterzijdig inregelen.
 
Dit was mij idee
8792_cvinstal_1.jpg


Ketel en verdeler op zolder, in de retour vanaf verdeelblok expansievat
 
De enorme hoeveelheid leiding kan ook als een nadeel benoemd worden. (warmteverlies, drukverlies en een hoop leidinggebruik)
Het inregelprobleem geldt voor elk cv systeem, als dit achterwegen blijft werkt elk cv systeem niet naar behoren.
 
Vaak wordt er trouwens voor elke verdieping een eigen verdeler toegepast.
Op die manier heb je niet een hele bos leidingen tussen de verschillende verdiepingen.
 
Ik zou het niet zo doen. Maak gewoon een hoofdleiding (standleiding) van 22 mm van boven naar beneden en tak daar op elke verdieping af t.b.v een verdeler (dus inderdaad een verdeler per verdieping). Sluit de rad's dan aan op de verdelers. Zo gebeurd het normaal ook.

Ik dacht trouwens dat met verdelers het waterzijdig inregelen minder kritisch was.
 
Het waetrzijdig inregelen komt meestal niet heel kritisch omdat de ketel vaak veel te groot is voor de installatie. Dit is omdat sanitair warm water in doorstroom verwarmd moet worden.
Als je een 30KW ketel(en bijbehorende liters/s) hebt en 14 kw aan radiatoren, dan krijg je veel te veel stroming door de radiatoren(niet merkbaar als oncomfortabel).
Als je er nu 30 kw op aansluit dan heb je ook echt elke liter nodig. Elke liter die door een andere radiator te veel gaat heb je ergens anders te weinig.(Is niet warm genoeg en dus niet comfortabel.)

LET WEL: Waterzijdig inregelen is absoluut beter dan niet inregelen.(lager energieverbruik door betere deltaT)
 
Je kunt speciale verdelers krijgen waarop je direct de slangen met bijpassende koppelingen kunt aansluiten. Bij de radiatoren geld hetzelfde. De slangen kun je direct op het onderblok aansluiten.

Je kunt voor het inregelen kiezen voor dubbelinstelbare inserts in de radiatoren. Zo blijft de instelling goed ook wanneer je het onderblok eens dichtdraait.

Succes.
 
Ok dus als ik boven op zolder de verdeler voor de 1e etage plaats, en op de bg een verdeler voor de radiatoren op de bg, dan is het al een stuk beter ?
Hoe sluit ik twee verdelers aan, gewoon met 22 van de ketel met een T stuk naar de verdeler op zolder en door naar de bg ?
 
De verdelers kun je gewoon met 22mm of 25/26mm flexibele buis met elkaar verbinden. Als je op beide verdiepingen een verdeler hebt dan scheelt je dat vele meters buis.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via