Controle groepenverdeling toevoegen veranda

Foto..... hoe kan ik dit nu voor de korte termijn veilig weg bergen....

2020-10-1714.46.15830655686344658743.jpg
 
Wil je het zo laten of de kabel van onder en die van boven aan elkaar koppelen?

De onderste kabel is de voedende kabel? Dan die in ieder geval afdoppen met lasklemmen en in een lasdoos plaatsen.

Komt de kabel rechtstreeks van de meterkast af en wil je deze tijdelijk buiten werking stellen dan kun je het beste de spanning eraf halen of simpelweg de kabel loshalen in de meterkast . In dat geval hoef je in de schuur nu niets tijdelijk te doen omdat de kabel dan fysiek is losgekoppeld van het net.
 
Er komt een nieuw grondkabel. Deze koppel ik binnen in de woning aan de gele buizen waar ik drie aders door heb lopen naar de meterkast. Ik maak van groep 1 een aparte buitengroep. Nu gebruik ik deze groep niet.
Dat betekent dat ik de nieuwe grondkabel die in de schuur weer boven de grond kom in een lasdoos koppel op het bestaande systeem in de schuur. (dat zijn die aders die je er boven ziet hangen, nouja, die vervang ik ook).Dit is een nieuw netwerk van buitenkabels.

Dit maakt twee taken
1:Afkoppelen huidige foute grondkabel. Probleem is dat die ergens in de woning onder het plafond op groep 3 is aangesloten. Daar kan ik niet bij zonder alles op te breken, en in dat geval weet ik nog niet eens waar. Dus ik moet die grondkabel in de schuur netjes en veilig wegwetken (zolang)

2: de nieuwe grondkabel gaan koppelen aan groep 1. Dat is wel wat werk maar dit lukt mij als het goed is prima. Dit zijn werkzaamheden die ik vaker gedaan heb.

2020-10-1715.53.152298149288525836627.jpg

2020-10-1715.51.418655612123232563080.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dus als ik het goed begrijp blijft er op die oude grondkabel wel spanning staan maar ga je die niet meer gebruiken/verwijderen? In dat geval ook even netjes door een buis leiden en in een doosje laten eindigen met lasklemmen erop.
 
Ja dat hoopte ik. Maar wat met de mantel? Die was als aarde gebruikt. Heeft dat nu no gevolgen? Die kan/ hoeft niet in een lasklem? Er blijft inderdaad spanning op staan, vandaar.

En mijn gekochte grondkabel is dus de juiste? Even 200 % zeker weten.

Bedankt allemaal.
 
Laatst bewerkt:
De mantel kun je een beetje afknippen en als het goed is, zit er ook nog een koperen vlechtje onder. Dat zou je voor eventueel toekomstig gebruik wat langer kunnen laten en met wat tape isoleren. Getoonde kabel is prima. Ook daar het koperen vlechtje op de aarde aansluiten.
 
Daar sluit ik me bij aan. De oude kabel netjes in buis naar een lasdoos leiden en afdoppen met klemmen.

De nieuwe kabel moet wel in een andere lasdoos komen omdat deze op een andere groep zit. Je hebt dus twee lasdozen nodig.

De getoonde kabel is inderdaad prima.
 
Moment, ik dacht dat de bestaande grondkabel niet goed was. Dat de mantel die je op de foto ziet niet de aardlitze is.

Als deze kabel gewoon goed is ga ik die gewoon koppelen via een lasdoos. Zoals eerder voorgesteld.

Ik ga nu die kabel eens beter bekijken.

2020-10-1717.12.085582640437166475174.jpg


Is dit nu de aardlitze die ik zie? Of is dit een beschermende mantel voor als ik er met een schep in steek?
 
Laatst bewerkt:
Is er ergens op de zijkant van de oude kabel nog een tekst leesbaar? Daar is ook heel veel uit te halen of de kabel geschikt is voor gebruik in de grond.
 
Okay, het is dus wel een goede grondkabel. De aardlitze zit onder de mantel. Dat had ik wel kunnen begrijpen maar alle info is best lastig als het nieuw is. Dan ontgaat sommige info omdat het niet land. Nu begrijp ik het.

De aardlitze zat samen met de mantel op de aarde in de stoppenkast. Dat hadden jullie wel goed gezien. Ik ging er direct vanuit dat het dus een verkeerde kabel was.

Bedankt voor het geduld en de blijvende adviezen! Het is wel leerzaam zo.

Ik heb er nu lasklemmen op gezet. Zo goed?
20201017_173603.jpg

Morgen zet ik het in een lasdoos en koppel ik alles weer aan elkaar.
 
Dat is inderdaad een prima kabel en zo mooi afgedopt. Scheelt je toch weer een boel werk en wat geld.

Draai om het blote deel van de aardlitze nog wel even een groengele tape of krimpkous ( of groen of geel). Dan kan die ook nooit onbedoeld contact maken met andere aders.

Nu dus nog een stukje buis erom en aan de wand beugelen en dan via een wartel een lasdoos in. Dan is het weer pico bello in orde.

Vanuit de lasdoos kun je dan weer verder werken.
 
ja, toch nog even een vraag.

Dien ik bij de lasdoos ook dat smalle ringetje eruit te breken? Als ik op die dop druk dan schiet het binnenstukje eruit, maar dan past de wartel niet. Lijkt me logisch dat ik dat randje eromheen dan ook weg moet halen maar ik vraag het toch maar. Want waarom zit dat randje er dan überhaupt denk ik dan.

Schuif ik de buis tot aan de wartel, of een stukje erin?

Voor de grondkabel heb ik dus en dikkere buis nodig kwam ik net achter. Dan moet ik ook een grotere wartel? dat zal ik vanmiddag in de bouwmarkt ook nog even bekijken.

Verder het advies van vonken reeds uitgevoerd en is het nu wachten tot de bouwmarkt weer open is :D
 
Heb je kabeldozen met M20/M25 openingen? Als je dan M25 wartels wilt gebruiken, moet je alles uitbreken ja. Voor een M20 wartel laat je de "ring" zitten.

Buis schuif je niet in de wartel, maar laat je daarvoor stoppen. Het rubber van de wartel moet klemmen op de mantel van de kabel.

Als de kabel in de wartels past, heb je geen grotere wartels nodig. Grotere wartels passen ook niet zomaar in jouw kabeldoos. Als je nu inderdaad M25 wartels hebt zou dat prima moeten passen met een 2x2,5mm²+as, meestal krijg je dat zelfs prima in een M20 wartel.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Ik heb de gehele elektra opnieuw geplaatst. Dat wil zeggen op een hoger niveau bevestigd omdat ik de wanden heb aangepakt. Tegelijkertijd heb ik de lasdozen vervangen met grotere stevigere lasdozen met wartels. Ik heb nu nog een aantal wandcontact dozen van een blauwe kleur, ik weet het merk zo snel niet maar het was niet iets dat een elektricien gebruikt geloof ik.

Ik moet de WCD nog opnieuw plaatsen en heb nu dus de kans om het te wijzigen als dit slim is.

- wat is nu een goede WDC ? kan iemand gewoon even verwijzen?
- Zal ik WDC plaatsen zonder klepjes? waarom zou ik een klepje in de schuur gebruiken überhaupt?
- Mijn schuur wordt meer en meer een werkplaats en krijg heel wat werkbanken. Nog algemene richtlijnen w.b.t. het plaatsen van de WDC of andere elektra? Ik dacht ongeveer 20 cm boven de werkbank? maar ik ben benieuwd naar wat aandachtspunten .Ik wil het nu graag in een keer goed doen.

alvast bedankt.
 
Ik zou kijken naar de bekende merken schakel materiaal. Gira , Busch Jaeger, Niko, Jung etc. Dan heb je vaak wel degelijk spul.

Bouwmarkt kan ook maar ga dan niet voor de budget lijn.

Of je klepjes nodig hebt hangt af van hoeveel stof of vocht er in de schuur komt. Zelf heb ik wel alles met klepjes uitgevoerd in de schuur.

Voordeel van spul met klepjes is dat die vaak een mogelijkheid hebben om een wartel te plaatsen zodat je de ingevoerde kabel mooi kant afdichten.

Ik zou eerst even een plannetje maken van waar werkbanken komen. Waar de machines komen te staan. Of je evt vanaf boven (plafond) stroom midden boven de werkbank wilt. Verlichting kun je dan ook meteen hierop afstemmen. En ook perslucht leiding mocht je die willen hebben.

Ga je opbouw gebruiken? Dan kun je altijd nog wcd's bij maken als dat nodig blijkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via