Computer, versterker enz in garage

Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds een aantal weken heb ik een media center (eigenlijk niets meer of minder dan een pc). Deze heb ik mooi samen met mijn versterker, router, kabelmodem en basisstation telefoon in de garage staan.

Door een gat in de muur leiden de kabels naar de woonkamer. Zodoende heb ik in de woonkamer alleen maar een paar speakers staan en de tv op de muur hangen. Ziet er allemaal mooi uit, maar ik vraag me af of mijn apparatuur het vochtgehalte van de garage wel kan hebben. Hoe zou ik daar achter kunnen komen?
De garage heeft een verwarming; die doet niet veel, maar geeft wel wat warmte af. Daarnaast zet ik wel gewoon dagelijks mijn auto binnen.

Zou het zin hebben de apparatuur in een oud keukenkastje te plaatsen en daar wellicht een vochtvreter bij?
 
Voor de apparatuur lijkt me het niet best, zo'n vochtige garage.

Wanneer u de apparatuur in een keukenkastje stopt hoe wilt u dan de warmte afvoeren, er zal een ventilatie in moeten komen met als resultaat dat er toch weer vocht in komt.
Ik geloof niet dat zo'n vochtvreter alle vocht snel uit het kastje krijgt als een kletsnatte auto in komt te staan.
 
De router en kabelmodem zullen geen probleem hebben omdat ze waarschijnlijk 24 uur per dag aan staan en door de werkende elektronica van binnen altijd warmer zijn dan de buitenlucht. Dan slaat er geen condens neer.

Als de PC en versterker 's nachts uitgaan is er wel een probleem.

Die PC met versterker zal zo 100 tot 200 Watt produceren. In mijn werk bouw ik wel (industriële) computers in in hermetisch gesloten metalen kasten die via de metalen wand en geforceerde inwendige luchtcirculatie koelen. Dan warmt het binnen in de kast toch al gauw zo'n 15 graden op. Met een houten keukenkastje dat zijn warmte niet door het hout kwijt kan en zonder geforceerde luchtwervelingen in het keukenkastje moet je eerder rekenen met een graad of dertig en dat houden de meeste hobby PC's niet vol.

Elke dag de auto binnenzetten die bovendien af en toe helemaal nat is van regen of--erger nog--pekelwater is ook niet bevorderlijk voor de levensduur. Ik vrees daarom dat de enige goede manier voor jarenlang luisterplezier is om de installatie naar een regulier verwarmde ruimte te brengen.
 
Ja, daar was ik al een beetje bang voor. (Ook niet voor niets dat ik het hier vraag natuurlijk :))
De versterker staat in ieder geval ook permanent aan. En de PC staat 's nachts even uit en overdag gedurende werkdag.

Ik weet dat de fabrikant van dit media center bij iemand een kast (gewoon een meubelstuk) heeft gemodificeerd en er een ventilator ingebouwd heeft. Voor de vrouw van de betreffende klant was een media center alleen acceptabel als het ding in een kast stond.

Ik was ook al bang, dat een keukenkastje de boel juist weer te warm zou laten worden. Maar het idee erachter was dus juist om met zo'n keukenkastje een regulier verwarmde ruimte in de garage te simuleren.

Ik denk wel dat ik het eens probeer. De pc slaat toch vanzelf uit als het te warm wordt. Mocht het werken, dan laat ik het hier sowieso even weten. Het nadeel is namelijk dat versterker en mediacenter binnen zetten niet echt meer een optie is.

Wat ik me nog wel afvroeg: heeft er nog iemand suggesties over hoe ik kan checken wat de staat nu is? 's Ochtends even voelen of er wat condens op de kast zit?
 
PCs zijn helaas niet voorzien van keurig afgestelde thermostaten die de voedingsspanning uitschakelen zodra er iets oververhit drijgt te raken. Hun kritische component is de processor die als hij te heet wordt hot spots gaat ontwikkelen. Dat zijn plaatsen waar hij wat warmer wordt dan dan de rest, vaak door transistoren die tijdens het fabricageproces wat slechter zijn gevormd dan anderen of door niet gelijkmatig aangebrachte koelpasta tussen de processor en het koellichaam.

Op die hotspots zullen na één of meer oververhittingen de transistoren gaandeweg opbranden. Moderne processoren hebben intern wel vaak een temperatuursensor maar die zegt alleen iets over de temperatuur op de plek waar die sensor zit, niet over de hele silicium plak. Na een paar keer oververhitting krijg je dan gekke dingen zoals vastlopers een paar keer per dag, plotseling opnieuw opstarten en dergelijke. Veel mensen geven dan Windows de schuld, terwijl het in feite een hardware probleem is. Als je hem naar de computerwinkel terugbrengt krijg je in zo'n geval vaak de diagnose "moederbord kapot".

De staat nu checken is moeilijk. Condens aan de buitenkant van de kast is niet erg, daar gaat hooguit de beplating wat van roesten. Het is natuurlijk wel een slecht voorteken. Het gaat om het condens dat zich vormt op connectoren, de slots waar de geheugenmodules ingeprikt zijn en dergelijke. En dat kun je niet zien zonder de behuizing open te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
1
Weergaven
2K
Witgoed en Bruingoed
Co de Witgoedman
A
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
1K
A
Reacties
5
Weergaven
3K
  • Gesloten
Reacties
5
Weergaven
2K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via