Centraaldoos te klein ?

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn eigen "bouwval gezocht" heb ik inmiddels al mijn Elektra op de bovenverdieping vernieuwd. Het licht op de bovenverdieping staat onder dezelfde groep (elektra grootverbruikers hier hebben keurig hun eigen groep).

Elke kamer heeft zijn eigen centrale verdeeldoos die de aan/uit en stopcontacten voor die kamer regelt. Die "kamerdozen" gaan naar een centraaldoos op de overloop die de verbinding naar de meterkast heeft.

Alles werkt prima, echter als gevolg van deze setup moet ik in die ene centraaldoos op de overloop bijna 25 vd draden frotten... Dat gaat met geen mogelijkheid passen.

Wat is de beste oplossing ? Ik zie twee mogelijkheden, misschien zijn er nog meer:

- Ik kan een "diepe" centraaldoos plaatsen;

- Ik kan een tweede centraaldoos naast de eerste plaatsen en de draden tussen die twee verdelen. Ik moet dan echter de voeding eerst splitsen over die twee dozen en daarna per doos opnieuw verdelen, ergens voelt dat minder "netjes".

Het liefst had ik een mooie brede, ruime, centraaldoos maar ik kan alleen vierkante vinden die wel in een iets diepere variant bestaat (eerste optie van hierboven).

Wat is wijsheid ?

Voor de liefhebbers van bouwval gezocht:

(link verwijderd, mod)
 
Normaal krijg je in elke kamer een centraaldoos en vanuit daaar verdeel je alles over die ruimte.
Elke centraaldoos koppel je met elkaar voor de voeding.
Zo hoort het achter elk lichtpunt een centraaldoos.
 
Dat is ook precies wat ik gedaan heb.. Een centraaldoos in elke kamer die daar de lichtknoppen en stopcontacten van die kamer "bedient", al die centraaldozen gaan weer naar 1 "centrale centraaldoos" die dan naar de meterkast gaat..

Punt is dat het aantal draden in die "centrale centraaldoos" te veel is voor die bewuste "centrale centraaldoos" en dat ik daar de beste oplossing voor zoek:

- Een grotere centraaldoos (bestaat dat en waar vind ik die);
- Een tweede centraaldoos aan de eerste koppelen.
 
The headhunter schreef:
Elke centraaldoos koppel je met elkaar voor de voeding.

Ik denk dat er een soort serieschakeling gemaakt wordt, de ene doos koppel je door aan de volgende.

Op die manier voorkom je de ster die jij maakt, en waardoor je met spaghetti eindigt. :wink:
 
Weet niet welke type centraaldoos je gebruikt maar in principe mag 25 draden geen probleem zijn. Waarschijnlijk is zo'n doos hier min of meer op afgestemd: 8 spruiten x 3 draden + 1 schakeldraad = 25 draden.

Wanneer je even de tijd neemt en alles netjes en zorgvuldig last past het gewoon :D Neemt niet weg dat het met minder draden makkelijker gaat :mrgreen:

Met de "8-voudige" steekdop heb je wel het probleem dat je één positie te weinig hebt voor de nul en aarde bij een verlichtingspunt.

Beter is meerdere centraaldozen te nemen zoals vorige topics zeggen
 
Dank voor de reacties !

Even kijken of ik het goed begrijp:

Een tweede centraaldoos ernaast plaatsen is geen probleem, ik heb ook maar 7 "spruiten" nodig dus ik kom er geen te kort, de 8e kan ik gebruiken om de tweede doos aan te koppelen.

Ik laat nu 3 "kamercentraaldozen" uitkomen in de ene centraaldoos en 3 "kamercentraaldozen in de tweede centraaldoos.

De "voeding" laat ik uitkomen in 1 van de twee centraaldozen en die splits ik daar ene helft gaat naar de 2e centraaldoos, de andere helft blijft in dezelfde centraaldoos.

Heb ik dat correct ?

Theoretisch zou ik ook de "blauwe" in de ene doos kunnen laten uitkomen en de "bruine en groen/geel" in de andere, dan zou ik niet hoeven splitsen, maar dat lijkt me vreselijk onhandig..
 
Als je het systeem goed wilt doen heb je niet 2 dozen nodig.

Leg van centaaldoos 1 een buis naar centraaldoos 2 en van 2 naar 3 en van 3 naar 4 en van 4 naar 5 en van 5 naar 6 en van 6 naar de meterkast.Zo kom je niet tekort.Maar zoals ook al gezegt mits netjes gelast zijn 25 draden geen enkel probleem.


Ik vind alleen je indeling wel wat amateuristisch een gehele etage op 1 groep.
Bij een defect in een van de kamers zit je gehele etage direct in het donker.
 
Marc71 schreef:
- Ik kan een "diepe" centraaldoos plaatsen;

(link verwijderd, mod)


Ja dit kan.

Je kan hem ook verdiepen om er vulranden op te zetten.
Mits je de ruimte daarvoor heb.
Dan hoef je het minste aan te passen voor nu, en kan je voorgaande reacties gebruiken om je verdieping eronder wel correct te installeren.
 
The headhunter schreef:
Als je het systeem goed wilt doen heb je niet 2 dozen nodig.

Leg van centaaldoos 1 een buis naar centraaldoos 2 en van 2 naar 3 en van 3 naar 4 en van 4 naar 5 en van 5 naar 6 en van 6 naar de meterkast.Zo kom je niet tekort.Maar zoals ook al gezegt mits netjes gelast zijn 25 draden geen enkel probleem.

Ik vind alleen je indeling wel wat amateuristisch een gehele etage op 1 groep.
Bij een defect in een van de kamers zit je gehele etage direct in het donker.

Valt wel mee denk ik.. Dozen doorlussen vind ik niet handig, dan krijg ik inderdaad last van "als er ergens iets fout gaat werkt er een heleboel niet". Ik heb nu in iedere kamer keurig een doos met een directe lijn naar de voeding, als er iets aan de hand is dan is het snel terug te vinden. Het is maar wat je smaak is denk ik.

Voor wat betreft de meerdere groepen: Er liggen zeker wel meerdere groepen op de bovenverdiepingen, energievretende apparatuur heeft keurig zijn eigen groep (wasmachine, droger, cv/airco, wtw), als er dus iets met mijn lichtgroep verkeerd gaat is er spanning genoeg in de buurt om bij te trekken.

Ik zie niet zo het directe voordeel van een andere groep in slaapkamer 2 als slaapkamer 1, ik heb nl. in slaapkamer 2 toch niets aan het licht uit slaapkamer 1 (wel aan de stroom, maar die extra groepen en stopcontacten zijn er zoals gezegd zoviezo al).

Ik heb inmiddels een tweede centraaldoos geplaatst en hier ga ik het keurig in krijgen, dank voor de hulp !

(overigens ook voor alles wat ik al gevonden had zonder te vragen, wisselschakeling was me zonder forum niet gelukt)
 
Het gaat om de verdeling en niet om het aantal groepen.
een wcd in slp1 is dezelfde groep als het licht in slp2 en vice versa zo heeft elke kamer iig 1 mogelijkheid op verlichting.

Kwestie van smaak?
Neen gewoon een regel uit de NEN1010, verlichting moet gewaarborgd zijn.
 
Die 2e centraaldoos moet overigens gewoon bereikbaar blijven. Wat doe je hiermee? Zet je er 2 lampen op zodat je het deksel niet meer ziet?

Voor het overige gewoon 1 woord: Prutswerk.
 
The headhunter schreef:
@MdeHond voor jouw laatste opmerking heb ik ook maar 1 woord :Onzin.

Headhunter, misschien zou je het toch kunnen uitleggen aan ons nederige leken ? Ik heb me getracht te verdiepen in alle eissen die er gesteld worden aan installaties en daarin had ik gevonden:

- Electriciteit dient vanuit de kamer zelf, middels een centraaldoos in diezelfde kamer beschikbaar gemaakt te worden;

- Nooit meer dan 1 groep in een centraaldoos, nooit meer dan in 1 groep in een buis.

Ik had ook begrepen dat het doorlussen van dozen (van kamer 1, naar 2, naar 3, etc) niet meer "van deze tijd is" en er nu standaard wordt gewerkt met een "centrale centraaldoos"die vertakt.

Tevens heb ik nu van jou geleerd dat het ook een eis is om in elke kamer (ik neem aan in elke woonruimte) twee stroomgroepen beschikbaar te hebben. Nou is dat natuurlijk een kippetje als je die 2e groep door de muur trekt van een stopcontact aan de andere kant, of als je die aftakt van de centraaldoos in een andere kamer, maar volgens de regeltjes heb ik begrepen dat dat niet mag..

En kom ook ik uit op een situatie waarbinnen je feitelijk in elke woonruimte 2 centraaldozen in het plafond zou moeten hebben die ieder naar een "centrale centraaldoos" aftakken en daarna de meterkast in gaan.. Uit jouw reactie aan MdeHond begrijp ik dat dat toch niet de bedoeling is...

Ik zal gerust ergens een denkfout maken maar kzie nog niet waar.. Duzz.. verlicht ons met je kennis alsjeblieft !?
 
Mijn opmerking naar de MdeHond heeft betrekking op Prutswerk.
Dat het niet geheel voldoet aan de kunst der installatie techniek hoeft niet te betekenen dat het prutswerk of zelfs onveilig is.

1 Dat is een leken omschrijving, wat ik vaak doe is alle wcd's op de etage voeden vanuit een centraaldozen op de begane grond en de verlichting vanuit de plafonds van de etage.
In princiepe maakt het helemaal niets uit vanuit welke centraaldoos je iets voedt.

2 Klopt 1groep per centraaldoos.

3 doorlussen volgens het hoofdleiding systeem word idd niet meer gedaan
doorlussen vanuit het centraaldoos princiepe is gewoon nomale installatie wijze. alle leidingen kamen centraal bij elkaar op 1 punt vandaar centraaldoos systeem, een hoofdleiding of normaaldoos systeem krijgt een aftakking voor elke aansluiting, bij een kamer met 1 lichtpunt en 1 wcd zijn dat al 3 lasdozen, deze lasdozen zitten allemaal in de gang of overloop.
Ik heb hier nu ff geen teken programma anders tekende ik het verschil wel ff.

4 zie hierboven , het mag/ is beter om het idd zo te doen.

5 nee je krijgt per ruimte maar 1 doos, zie punt 4
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan