Buitenkeuken metselen, rollaag?

Dag allemaal! Ik heb een projectje voor de zomer, een buitenkeuken maken. Ik wil hem gaan opmetselen met een oude stenen van de schuur die ik heb afgebroken om een mooie oude look te houden. Daar wil ik een (op de kop gestort) betonnen blad op maken. Ik heb op voorhand twee vragen waar ik zo snel niet uit kom.


Wat is de minimale dikte voor een betonnen blad? Het blad zal komen te rusten op beide zijkanten en de achterkant, de voorkant blijft open. Voorkeur heeft de indeling als op de foto, waarbij het rechter aanrechtblad 160 cm moet overspannen, maar een extra staander metselen zou ook kunnen.

En kan ik de laag onder de bbq door metselen, of daar een rollaag maken? Ik vind het optisch wel mooi als het metselwerk door loopt. Hoe pak ik dit het best aan?
16262722223966456421265034709004.jpg
 
Helaas geen antwoord gekregen op mijn vraag, maar het plan toch iets aangepast waardoor de rollaag niet nodig was. Nu een uitsparing in de keuken gemetseld waardoor ik de bbq er op een kar in kan rijden.

Ben bij het blad aan gekomen en hink op 2 gedachten: beton storten, of een blad maken en dan betegelen.

Bij beton: is vijf tot 6 cm beton met 6mm betonstaalmat voldoende dik? Vooral de overspanning van het rechter deel betwijfel ik (160 cm overspanning waarbij het blad steunt op zijkanten en achterkanten), of loop ik dan te veel risico op breuk?

Als ik een blad wil tegelen: wat voor ondergond maak ik dan het best? Houten frame voor stijfheid met (welk?) plaatmateriaal? Welke tegellijm gebruik ik dan?

De keuken staat buiten, zonder afdak.
20210815_130454.jpg
 
6cm moet zeker voldoende zijn. Dat ziet er ook netjes uit in verhouding met de lagenmaat.

Leg het wapeningsmatje op 25mm vanaf de onderkant. Ondersteuning stevig genoeg maken voor het gewicht. Het stuk rechts kan je zelfs een zeeg geven van een paar mm, dan buigt het mooi recht.

Ga je alles nog voegen? Het lijkt alsof de voegen nu niet zijn uitgekrabt, maar wel onregelmatig zijn.
 
Dank voor je reactie, fijn om te weten dat dat moet kunnen!

Zou tegelen ook haalbaar zijn? Welk materiaal ondergrond is dan geschikt? Zit te denken aan bijvoorbeeld handvorm tegeltjes op het blad en de zijkanten van het blad.

Aan deze kant komen planken waarop kratten en brandhout komt te liggen, de andere kant en de stukken in het zicht zijn uitgekrabd om nog gevoegd te worden!
 
Als je al het blad wilt betegelen, gebruik dan geen hout voor het blad.
Binnen kan dat wel, maar buiten niet als het niet beschermd wordt voor regen en vorst.
Handvorm tegels zou ik ook niet gebruiken, omdat die heel poreus zijn en vocht opnemen.
Dat vocht bevriest in de winter, en het glazuur klapt van de tegels af en komen de tegels los.
Beter een vorstvrije tegel nemen.

Maar dan zul je die ook met epoxi moeten voegen, zodat er geen water in de voegen kan dringen en onder de tegels kan komen.
Want anders vriest het kapot.
 
Ah, nogal bewerkelijk dus als ik wil tegelen. Een kort rondje Google levert bij vorstvrije tegels ook vooral grote en grijze tegels op. Terwijl het plan juist kleinere (geglazuurde) tegels was dus deze optie lijkt af te vallen.

Tenzij er nog iemand met een briljant alternatief komt wordt het dan beton storten. Hartelijk bedankt voor de info en hulp!
 
Beton storten is prima te doen. Je kan er zelfs gekleurd grind voor gebruiken en het daarna opschuren voor een granito-effect.

Maak de bovenkant van het blad wel onder een licht afschot, zodat het regenwater eraf loopt.
 
Je kunt bovendien het beton zelf nog een kleurtje geven door er wat kleurstoffen doorheen te mengen. Opties genoeg dus om met iets anders te eindigen dan saai grijs beton. ;)
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout
Heb het beton al liggen, gewoon saai grijs, maar was van plan om daar zwart pigment aan toe te voegen, wat donkerder dus.

Gekleurd grind om granito effect te krijgen ken ik niet, maar wat een goed idee! Zou dat ook werken met zwart pigment en de standaard grindkorrels die in het kant en klaar beton zitten (gewoon zakjes van een grote bouwmarkt)?

Hoe moet ik het na het storten schuren? Waarmee doe ik dat het best? Kan iemand me de goede werkwijze vertellen?

Bedankt voor se inspiratie!
 
Daar is genoeg informatie over te vinden denk ik. Ruwe stukken doe je met een diamanten komschijf op een haakse slijper, de fijnere details met schuurpapier geschikt voor beton. Bij voorkeur altijd nat schuren (fijn voor zowel de afwerking als je longen).
 
Hier worden meerdere opties genoemd. Ik heb dit uiteindelijk gedaan met een komschijf op de haakse slijper. Ik vond toen de diamantslijpstenen veel te duur. Deze komschijven zijn er grof en fijn:

5508_5508_komschijf_1_1.jpg

Wel goed op letten dat je het ding vlak op het oppervlak houdt, je krijgt anders snel happen. Met deze bovenstaande schuur je droog.

In dit topic ook diverse tips. Het oppervlak wordt er iets ruwer door. Sealen kan verstandig zijn.
 
Ik weet niet of je prijsindicatie uit dezelfde tijd komt als dat topic, maar tegenwoordig koop je zo'n diamanten komschijf al voor een paar tientjes. Voor eenmalig gebruik hoef je je verder ook niet zoveel zorgen te maken over een eventueel beperkte levensduur. :wink:
 
Die diamanten komschijven zijn heel anders dan de diamanten slijpstenen.
De diamant slijpstenen zijn er voor gemaakt om glad te schuren en in verschillende groftes verkrijgbaar.
Die slijpkommen zijn meer geschikt voor het grovere werk zoals lijmresten weg te schuren of tegels en beton op te ruwen.
 
Helder verhaal! Die komschijven zijn voor een paar tientjes te krijgen zie ik. Ik ga volgende week ergens het beton storten, nu druk bezig met het maken van een bekisting. Daarna een weekje laten uitharden en ik wil het er wel op wagen om te proberen te schuren!

Om het grind open te schuren moet er denk ik een redelijk stuk afgescheurd worden dus denk een intensieve klus?

Ik denk dan eerst met de haakse slijper icm met diamant komschijf, daarna met goed schuurpapier (nat) schuren, grof beginnen en steeds fijnere korrel tot ik gewenste resultaat heb? Daarna zsm coating erop.

Daarop vooruit lopend: iemand nog tips voor een mooie toplaag in de buitenlucht? Ik zat eerst aan epoxy te denken maar dat glanst me wat te heftig een "zijdeglans" vind ik wel mooi, mat uiterlijk ook.
 
Dat heb ik inderdaad gedaan bij de betonplaat die er onder ligt. Dat is mooi glad geworden, maar het effect van de kiezels naar boven halen lijkt me wel een mooie toevoeging, daarom bovenstaande bedacht.

Doe ik er in dat geval goed aan om het eerst helemaal glad te maken, of is alleen afreien dan juist beter omdat de kiezels dan meer op de oppervlakte blijven. Iemand daar ervaring mee?
 
Je moet beton altijd verdichten, door erin te porren of tegen de bekisting te tikken/trillen. Daardoor komt er bovenop altijd een slurrie te liggen, waar niet veel grind in zit.

Je zou die slurrie eraf kunnen schrapen. Of misschien werkt het ook goed om er fijn grind in te strooien. Maar dan weet je zeker dat je best veel moet slijpen, om dat vlak te krijgen.

De onderkant van de plaat is veel makkelijker op te slijpen, is mijn ervaring, omdat deze al vlak is en het grind aan het oppervlak ligt. Maar grotere platen zijn niet meer om te draaien.

Je zou eigenlijk een terrazzowerker om tips moeten vragen. Ik ben bang dat die kennis verloren gaat...

Als bescherming is denk ik een betonsealer beter dan epoxy.
 
Het blad is gestort, alleen met een balkje glad getrokken en getrild met een schuurmachine aan de bekisting. Ik heb de diamant komschijf getest op een fundering die hier gestort is, dat gaat verassend gemakkelijk en het grind komt goed tevoorschijn! Als het geheel goed uitgehard is ga ik het blad slijpen en schuren.

Ik zal tzt nog wel een foto delen van het resultaat
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via