Buiten gebruik stellen woning door keurder

Status
Niet open voor verdere reacties.
Puur vanuit interesse...

Stel ik vraag een bedrijf om mijn woning apk te keuren en ze zien tijdens de keuring dat ik, zoals boven beschreven, geaarde apparatuur op een verlengdoos zonder aarde heb zitten.

Hoe stelt de keurder de apparatuur buiten gebruik? Stekkers er af knippen of volstaat hij met stekkers uit de verlengdoos halen en de doos verwijderen.
 
Niet.

Ze zullen alleen zeggen dat het zo niet in orde is en je huis wordt niet APK :?: :?: goed gekeurd. Maar verder zullen ze niets doen, tenzij jij daar om vraagt. Het is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid..........
 
Afhankelijk van de locatie worden stekkers verwijderd of afgeknipt, dat is aan de keurder.
De keurder is verplicht de gevaarlijke situatie weg te nemen, hoe deze dat doet is aan hem.
Ikzelf haal de stekker eruit, vervolgens krijgt de gebruiker een maand de tijd om het probleem te verhelpen anders volgt afkeur.
Gaat het om wasmachines in badkamers dan gaat de stekker er direct af.
Net als bij foutief aangesloten wasmachines in badkamers.
 
@The Headhunter

buiten het feit dat ik vind dat je gelijk hebt als je de stekker afknipt, als opdrachtgever het daar niet mee eens is, lijkt me dat je dan toch een lastige situatie hebt.....
 
Nee hoor het is voor de opdrachtgever lastig, niet voor mij.

Het word pas ingewikkeld als de opdrachtgever niet de bewoner/gebruiker is.

Maar je hebt als je met zulke zaken bezig bent ook een voorlichtingsfunctie.
Jij wijst de mensen op gevaren die potentieel dodelijk kunnen zijn, leg jij dat goed uit is 99% van alle problemen makkelijk verholpen.
Voor de overige lastige clienten hebben we een formulier die mij ontheft van mijn verantwoordelijkheden en deze overdraagt aan de gebruiker, deze moet 2x getekend worden en dan zal mij het mij verder worst wezen mijn taak is dan gedaan.
 
Als je bij mij een stekker af zou knippen, krijg je de rekening. Je hoort geen spullen van anderen te vernielen. Je kan ook gewoon zeggen dat het niet zo hoort.
 
Tjonge jonge wat een land zeg!!
De eerste controleur die bij mij een schaar trekt gaat kaal naar buiten :lol:

Grapje natuurlijk maar inderdaad; er komt hier niemand met zijn handen aan mijn spullen!
 
Zucht, dat is altijd het probleem in Nerderland, die controleur kan er niks aan doen dat hij de stekker moet afknippen! Hij doet alleen maar zijn werk en volgt de regels die de overheid hem oplegt.
En een controleur knipt niet zomaar een steker eraf hoor! Dat zal hij alleen doen als de bewoner/eigenaar/opdrachtgever niet mee wil werken.
Overigens hebben wijzelf de regels bepaald, als iedereen het goed doet zijn ze niet nodig namelijk.

Don't blame the messenger!
 
Woning-APK wordt keurmerk Veilig Thuis
Bij zeven van de tien woningen in de elf dorpen van de gemeente Geldermalsen die als proef een APK-keuring hebben ondergaan, blijkt iets mis te zijn met gas of elektra. Toch lijkt de algemene periodieke keuring van woninginstallaties (woning-APK) geen verplichting te worden, er is in de Tweede Kamer geen politieke meerderheid (meer) voor te vinden. Daarom gaan de installateurs verenigd in brancheorganisatie Uneto-VNI de woning-APK aanbieden onder een nieuwe naam: het keurmerk Veilig Thuis.
Deze vrijwillige keuring blijft echter gebaseerd op de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 zoals deze op initiatief van Uneto-VNI, de Nederlandse gemeenten verenigd in de VNG, EnergieNed en het ministerie van VROM is vastgelegd bij het Nederlands Normalisatie-instituut NEN in Delft.

De NTA 8025 is een initiatief van een branche-organisatie. De keurmeesters zijn in dienst van een bedrijf. Deze hebben bij het keuren van een installatie evenveel recht als je buurman of buurvrouw. Voor het vernielen van apparatuur kan je ze dus aanklagen.
Als bij een keuring blijkt dat iets niet in orde is, wordt dat vermeld in het keuringsrapport. De opdrachtgever voor de keuring is daarna verantwoordelijk voor verdere maatregelen.

De handhaving van wettelijke eisen (bouwbesluit) m.b.t. elektrische installaties is neergelegd bij de gemeenten. Alleen een gemeenteambtenaar zou bij controles mogelijk het recht kunnen hebben om apparatuur buiten gebruik te stellen door vernieling.

Nuttig leesvoer:
https://www.nieman.nl/specialismen/bouwregelgeving/bouwbesluit-2012/
 
Ook een gemeenteambtenaar mag niets vernielen. In de AWB (Algemene Wet Bestuursrecht, H5 Handhaving) staat wat ie mag, zoals plaatsen betreden, inlichtingen vragen, apparatuur meenemen, monsters nemen. Er staat niets over onklaar maken oid. Dat zou namelijk een stukje bestuursdwang zijn, en daar zijn andere regels voor.

Kortom: Ook als de persoon niet meewerkt mag er niets geknipt worden.

Gelukkig zijn dit soort dingen wél goed geregeld :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan