Bruine op zwarte draden doorlussen veilig?

Goedenavond,

Zojuist heb ik een dubbele dimmer verwijderd (fase draad splitste dmv lasklem in 2 bruine draden op beide dimmers en twee zwarte draden gingen elk naar respectievelijk 6 en 2 plafond spots). Ik heb een draadloze smart dimmer gekocht vandaar dat ik de bruine op zwarte draden wilde doorlussen.

Ik heb dit gedaan door de bruine fasedraad middels een kroonsteen aan te sluiten op een zwarte draad en die dmv een lasklem te verbinden met de twee zwarte draden die naar de lampen gaan.

Gezien mijn beperkte kennis wil ik toch even verifiëren of dit veilig genoeg is. Voor en na foto bijgevoegd.



IMG_5397.png

IMG_5398.png
 
En nog even een opmerking: wellicht ben je van plan om na het doorverbinden deze inbouwdozen weg te smeren, zodat er een mooie vlakke wand ontstaat. Weet dan, dat dat beslist niet toegestaan is: alle doorverbindingen moeten bereikbaar zijn en blijven.

Je mag er wel blindplaten op aanbrengen en er dan iets voor hangen of een kast ervoor zetten. Als deze maar weg kan indien nodig.
 
Was het niet zo dat met klemmen met een bepaalde keuring / kenmerk de boel wel dichtgesmeerd mag worden?

Een nieuwe bruine draad trekken is ook een optie.

Komen die twee nu niet vanuit dezelfde centraaldoos?
 
Lasdozen moeten altijd bereikbaar zijn.
Hier wordt van een inbouwdoos een lasdoos gemaakt dus moet die bereikbaar blijven.
Echter kroonstenen zijn absoluut niet toegestaan.
Verder is het niet toegestaan een zwarte draad als toevoer voor de 230V toe te passen, zwart is een schakeldraad van 1,5mm2 waar pas spanning op komt te staan als er een schakelaar is overgezet.
Alleen op bruin mag continu 230V staan.
 
Misschien de nen teksten erbij pakken en lezen waarom (het grootste deel van de) lasklemmen bereikbaar moeten blijven.
Je mag een doos (onder voorwaarden) wel begraven onder een meter aarde en zo zijn er meer verbindingen die verstopt mogen worden.
Maar eigenlijk gaat dat voor hier voor nu veel te ver.

Met de zwarte draad heb ik ook een probleem. Een oplossingen zonder draden trekken zou hier een schakelaar zijn die altijd aanstaat.

Maar nogmaals: als ik het goed zie gaan alle draden naar boven dezelfde buis in, die gaan dan naar dezelfde plek, hoewel met die spots het wel eens een verlaagd plafond zou kunnen zijn waardoor de boel niet bereikbaar is.
 
Is het mogelijk om de spots direct van stroom te voorzien vanuit een centraaldoos?
Want dan kan je de smart-dimmer daar aansluiten en kan je alle kabels uit de buis van de inbouwdozen eruit halen en dan mag het wel dicht gemaakt worden.
 
Is het mogelijk om de spots direct van stroom te voorzien vanuit een centraaldoos?
Want dan kan je de smart-dimmer daar aansluiten en kan je alle kabels uit de buis van de inbouwdozen eruit halen en dan mag het wel dicht gemaakt worden.
Dan maak je het wel onomkeerbaar.
En zadel je een eventuele volgende bewoner op met het probleem dat hij vast zit aan een smart-dimmer of gelijkwaardig afstandbediend systeem! Of zit je er zelf aan vast als het smart systeem om welke reden dan ook niet bevalt en je het toch weer naar handbediende schakelaars wilt omzetten.
 
Verder is het niet toegestaan een zwarte draad als toevoer voor de 230V toe te passen, zwart is een schakeldraad van 1,5mm2 waar pas spanning op komt te staan als er een schakelaar is overgezet.
Alleen op bruin mag continu 230V staan.

Misschien de nen teksten erbij pakken en lezen
[...]
Met de zwarte draad heb ik ook een probleem.

NEN1010 heeft dan weer geen enkele moeite met die zwarte draad.

514.3.5 Aanduiding van eenaderige kabels en installatiedraden
Faseleidingen moeten over de gehele lengte worden aangeduid met de kleur bruin of zwart of grijs. Het gebruik van een van deze kleuren voor alle faseleidingen in een stroomketen is toegelaten.


Ook het feit dat het 1,5mm² is maakt niet uit, zo lang je er maar geen contactdoos voor algemeen gebruik op aansluit, alleen daarvoor is er een afwijkende bepaling in NEN1010 opgenomen.

524.1
n Om overbelasting te voorkomen moet voor de voeding van contactdozen voor algemeen gebruik in tot bewoning bestemde gebouwen, woonschepen, logiesverblijven en keukens bij toepassing van installatiedraad in buis, aangebracht volgens basisinstallatiemethode A1 of B1 volgens tabel 52.A.3 installatiedraad worden toegepast met een kerndoorsnede van ten minste 2,5 mm2
.


Kortom lekker alle 3 de draden in een lasklem steken, een blindplaatje ervoor schroeven en dit voldoet 100% aan NEN1010.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
@XanderH Ik dacht even: weer een veel gebruikte aanname hier de deur uit, maar:

of..of..of
Dus niet twee kleuren?

"een van deze kleuren voor alle faseleidingen"
Dus niet 2 verschillende kleuren?
 
Zo is het mij wel altijd geleerd en er zijn wat uitzonderingen zoals voor een kookgroep ed. waar je andere kleuren kunt gebruiken.
Voor de rest is bruin de fase, zwart de schakeldraad, blauw de nul en geel groen de aarde en niets anders.
Voorheen was het dan nog wel dat je de uiteinden een andere kleur kon geven maar dat is aangepast naar dat de draad over de gehele lengte dezelfde kleur moet hebben.
Bij mijn weten worden de kleuren bruin, zwart en grijs alleen als stroomvoerende leiding gebruikt in 3 fasen aansluitingen en verder niet.
 
@Jackd Dat staat er niet. Je mag bruin, zwart of grijs gebruiken voor een fasedraad. Of, of, of inderdaad, 1 draad mag niet 3 kleuren hebben. :wink: Het is daarnaast toegelaten (dus niet verplicht) om alle fasedraden in dezelfde kleur uit te voeren. Je mag dus bijvoorbeeld een 3-fasengroep aanleggen met 3x bruin (i.p.v. bruin, zwart, grijs). Maar je mag dus ook een 3-fasen groep aanleggen met 3x grijs als je daar vrolijk van wordt. Of een 1-fase groep met zwart, mits je maar wel zwart 2,5mm² koopt als je er contactdozen voor algemeen gebruik op aansluit.

Dat iets niet gangbaar is maakt niet dat het niet mag volgens de normen.
 
En dat is het mooie van normen en eisen die gelden voor ons als pro/bedrijven maar niet voor de particulier die mag principe doen hoe hij het wilin zijn huis. Al gebruik je 1 kleur voor alle draden is jou probleem.
Maar of dit wijs is is weer een andere discussie
 
Euuhhhhhhh
Volgens mij zal je ook als hobbyklusser moeten voldoen aan het bouwbesluit en die is er voor zowel bestaande bouw als voor nieuwbouw.
Probleem is wel dat er via het bouwbesluit verwezen wordt naar normen ed. maar die zitten vrijwel zonder uitzondering achter een betaalmuur.
Dus in hoeverre de wetgever dan mag verwachten dat iemand op de hoogte is van de regels durf ik niet te zeggen.
even een citaat
Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012. Ook als je bouwt of verbouwt met of zonder vergunning.

Feit is wel dat als je van alles aan elkaar prutst wat aan geen enkele eis of norm voldoet dat dit door niemand gecontroleerd wordt en hooguit als daardoor brand een ongeval oid. is ontstaan en een verzekeraar vermoedt schade ontstaan door eigen schuld dat deze moeilijk kan gaan doen.
 
Het gaat inderdaad om een reeds bestaand verlaagd plafond dat niet goed toegankelijk is. Centraaldoos dus niet te bereiken.

@Jackd een simpele schakelaar installeren die altijd aan staat zal niks veranderen aan het feit dat er continue 230V op bruin EN zwart zal staan toch? Of is dit puur om aan een regel te voldoen, maar maakt het qua spanning dus niets uit?

@XanderH duidelijk bericht. Al lees ik wat tegenstrijdige berichtgeving, lijkt de lasklem met toegang hiertoe behouden toegestaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via