Boren waterpunt in moestuin

Ik heb een moestuin (10x20m) en een goede hydrofore, electrische waterpomp, aangedreven op een zonnepaneel. De pomp haalde zijn water afgelopen jaar uit de naastliggende gemeentesloot, maar die raakt zó vol met algen en modder, dat er eigenlijk geen water meer uit te halen is; een eigen boorpunt is nodig. Leidingwater is niet beschikbaar. Het grondwater ligt niet diep - een kleine meter of zo.
De grond is veenachtig, wat zompig, met een grondboor is er prima een gat te boren. Ik weet dat dit item hier al aan bod kwam, en ik doorkruiste ook tálloze websites en joetjoepjes, maar kom toch niet aan mijn informatie. Hoe filter ik efficiënt, zonder vollopende filter of aanzuigslang? Een filterkous zit toch meteen vol ...? Hoe groot moet een put zijn om voldoende water te genereren? Weet iemand een website met goede informatie?
 
Voor zover ik begreep is voor 'een puls slaan' water nodig - wat ik daar niet heb. Ik kan met een grondboor 1 of meerdere gaten graven, dat gaat wel lukken. Mijn vraag gaat vooral over: hoe groot moet die put worden, en hoe voorkom ik dat filters dichtlopen?
 
Beetje afhankelijk van de grond.
Ideaal zit het filter gedeelte in een laag met grof zand. Dan werkt het zand zelf ook als filter en kan een bron lang meegaan.
Verder hoe groter hoe langer een bron meegaat, maar als je maar 3 meter diep hoeft boor je gewoon weer een nieuwe.
Groter boren en filterzand om de buis storten helpt ook.

Verder geen verstand van veengrond. Laat dat wel snel genoeg water door? Anders pomp je de bron binnen seconden leeg en duurt het steeds even voordat er weer water is.

Hier kan je van meetpunten in de omgeving zien hoe de bodem eruit ziet. Met een beetje geluk heb je op een paar meter diep zand, je kan best diep boren met de hand, zolang je maar geen stenen tegenkomt.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen000
Goeie kans dat het niet de gemeente is die verantwoordelijk voor de sloot is.
Mogelijk is dat zelfs de moestuin vereniging is, als die eigenaar van de grond is.

Eens dat die sloot aangepakt hoort te worden.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen000
Interessante website, dat DINO loket, dank! Helaas geven de vier meetpunten rondom afwisselende grondsoorten: klei, zand en veen, in een vrolijke mix.
De sloot is van de gemeente, we mógen er zelfs niks aan doen. Er wordt al heel lang onderhandeld over schoonmaak en beschoeing. Duur geintje, dus het duurt eindeloos.

Ik graaf met grondboren wel gewoon een forse put en stort er waterdoorlatend zand in. Gewoon maar uitproberen. Maarre ... als ik sleufjes in zo'n pvc-pijp slijp loopt het zand toch gewoon naar binnen? Nylon kous d'r omheen??
 
Met de hand kan je zien welke soorten grond eruit komen. Krijg je eerst een laagje veen en dan alleen maar klei, dan zal je dieper moeten.
Sok om de buis wordt niet altijd gedaan. Sleufjes in een gekochte filterbuis zijn wel heel smal.

Ik denk dat ik het in jou geval eerst zonder filterzand zou proberen, scheelt weer een paar euro en je kan het gat nog dieper maken. Filterzand krijg je er met een handboor waarschijnlijk niet meer uit.

Ik moet wel toegeven dat dit eigenlijk alleen "onderzoek" wijsheid is, geen ervaring, ben het al jaren van plan te doen, alleen zit het grondwater hier diep en is het kraanwater eigenlijk te goedkoop om de kosten van het materiaal eruit te halen.

ps. Wat handig kan zijn is om eerst een iets groter gat te boren bijvoorbeeld 90 of 110 en niet al te diep. Daar dan een stuk buis in steken dat ietsje uitsteekt. Dan blijft het gat mooi en valt er minder troep in.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen000

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
135
Buiten en tuin
BertPleizier
Reacties
3
Weergaven
2K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via