Betonvloer voor zwembad en grondwater

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij zijn een zwembad aan het bouwen (4 x 8 meter bij 1,2 m diep), en nu krijgen we zeer binnenkort de betonvloer gestort.
Echter door de voordurende regenval heb ik er ongeveer 6 a 7 cm water (grondwater) in staan. (normaal staat het droog).

Nu kan ik dit water wegpompen, maar het zal na een paar uur langzaam terugkomen (gisteren getest).
De betonvloer die we gaan storten wordt 12 cm dik, maar de vraag is nu... heeft dat grondwater effect op mijn vloertje? Gaat hij drijven... of hoef ik me geen zorgen te maken?

Kor
 
Dit is vrees ik meer een vraag voor een constructeur of bouwkundige dan voor een klusser. Haal er iemand bij die het ter plaatste kan beoordelen, voordat je hele zwembad wegdrijft. :D
 
Als de gegraven put groter is dan de te storten betonvloer kun je naast de bekisting een ondiepe kuil graven waarin het grondwater verzameld wordt. Daarin hang je de dompelpomp. Als de bekisting geen water meer bevat kun je beton storten. Na 24-48 uur (hoe kouder hoe langer) kun je stoppen met pompen. De vloer zal door het water alleen maar beter uitharden.

Over wegdrijven hoef je je al helemaal geen zorgen te maken. Daarvoor is de dichtheid van beton veel te hoog.
Als de wanden gestort worden moet je wel uitkijken. De bak krijgt een volume van zo'n 32 m³. Als het grondwater 1 meter tegen de wand zou komen te staan wordt de opwaartse kracht (drijfkracht) 32 ton. Het totale gewicht van de constructie moet dan meer zijn dan die 32 ton anders gaat het zwembad zelf zwemmen!

Groeten, Hein
 
Bedankt Hein... dat is tenminste informatie waar ik iets aan heb.
De gegraven put heeft dezelfde afmeting als de vloer, maar ik graaf er snel wel even een gat naast... want het regent intussen alweer jonge katten en morgen komen ze te storten.

De muren worden gemetseld en anderaan laat ik er 1 steen uit, dus mocht het grondwater later omhoog komen stroomt het ook binnenin, dus van drijven is dan helemaal geen sprake.
Het grondwater zal nooit 1 meter hoog komen, maar mocht dat zo zijn, dan staat er intussen ook 32m³ =32 ton binnen in de bak, dus drijven zal hij dan wel niet doen.

Bedankt, ik ben gerustgesteld dat het spul zaterdag niet gaat drijven.

Kor
 
De truc met het gat in het metselwerk is O.K., maar ook als je begint met metselen moet je natuurlijk voor een droge betonplaat zorgen, dus hou dat pompgat nog maar even in ere.

Groeten, Hein
 
Dat antwoord met constructeur was geen grapje. Je gaat er van uit dat het zwembad gevuld dezelfde tegendruk zal bieden als het grondwater.

Maar is het altijd gevuld? In de natte seizoenen (winter/herfst) staan de meeste zwembaden leeg, tenzij ze overdekt zijn. En dan staat het grondwater hoog. En wat als je het zwembad wil reinigen?

Ik zou eens een telefoontje plegen met een specialist.
 
Met een globaal rekensommetje kom ik voor het totale gewicht van de constructie op zo'n 27 ton: vloer: 8x4x0.12x2.3=9 ton

Wanden, steens: (4+8)x2x0.32x2.3=18 ton. Het grondwater moet al tot 1 meter hoog tegen de buitenkant van het zwembad staan om bij een leeg bad voldoende drijfvermogen te krijgen. Dat is in geval van twijfel heel gemakkelijk te controleren.

Dat risico van drijven is dus heel klein.
Of het slim is om dit zwembad zelf te klussen kan ik niet beoordelen, maar het probleem zit 'm niet in het risico van drijven, maar eerder bij problemen met waterdichtheid.

Groeten, Hein
 
Het is in overleg met een zwembad specialist... en zoals ik al zei staat het grondwater normaal gesproken nooit zo hoog. In een heel natte periode zal het maximaal 40 cm hoog staan dus nooit 1 meter.

Het zwembad gaat uiteraard bij de winterdag niet leeg, er zit bijna 40 kuub water in. Kost je een vermogen om dat steeds te vullen en leeg te halen.
Waterdichtheid is geen enkel probleem. Natuurlijk wel als je het bad wilt betegelen, maar hier komt een folie in waardoor hij gelijk waterdicht is, en de waterdichtheid niet door de muren of de vloer komt.

De vloer zit er intussen in en is nu aan het drogen. Nu maar wachten tot het droog wordt dan kunnen we de eerste steen metselen :)

Kor
 
Ja hoor, was gelukt, ik heb er gewoon een gat naast gegraven.
Alleen kwam er op een gegeven moment een kiezeltje uit het beton in mijn dompelpomp. Slang eraf. effe proberen, en je kunt natuurlijk wel verzinnen wat er gebeurde hè. :oops:
Een dompelpomp zonder slang is als een fontein.

Heb zaterdag nog de hele dag gepompt, en af en toe was er een lekker buitje dus die maakte het beton aan de bovenkant lekker vochtig. De pomp is er nu uit. En nu is dus het wachten op mooi weer zodat de bovenkant droog genoeg is om te metselen.

Groetjes,

Kor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
819
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
3K
Reacties
12
Weergaven
507
Reacties
1
Weergaven
942
Buiten en tuin
BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via