Beste manier gebruik plamuur mes bij opvullen voegrand gips

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoe krijgen jullie het beste resultaat bij het vullen van een voeg tussen 2 gipsplaten. Dat is dus zo'n 10 cm. Ik gebruik dan een plamuur mes van zo'n 12 cm.

Gebruiken jullie een normaal plamuur mes of een spackmes of wat je op onderstaande foto ziet?

Bevochtig je het plamuur mes of niet? Ik vindt het best lastig om het mooi glad te krijgen, vaak heb ik van die oneffenheden, waar je weer een aantal keer overheen moet met soms wat extra voegmiddel.

Vul je de hele voeg eerst dik met een smal plamuurmes en dan in 1 beweging een breed mes over de hele voeg?

Uiteraard komt er nog een 2de laag overheen als het droog is en schuur je de boel en krijg je wel goed resultaat, maar wat is nu de beste techniek?

Ik hoor het graag. Hoe heet dat ding op de foto overigens?


2_Voegspaan5_1.jpg
 
Een voegspaan.
Het is mij ook nog nooit gelukt het in 1x goed te doen, dus de 1e laag hoeft niet perfect. Die doe ik wel met een voegspaan (vanwege de toch relatief grote hoeveelheid die je dan wegsmeerd) en zo vlak mogelijk, geeft niet als er hier of daar een gaatje valt.
Tweede keer doe ik dan idd met een breed plamuurmes.
 
Dank je. Een spaan zoals op die foto werkt dus beter dan een spackmes begrijp ik. Die heb ik namelijk maar daarmee trek je wel heel veel onevenheidjes in je voegmiddel. Nu las ik net dat zo'n ding een glijdende en schrapende kant heeft. Dat zal ik morgen eens bekijken.

Dus je vult de voeg over de hele lenge flink dik met een plamuurmes en dan de spaan erover heen. Overtollige naast de randen weer met een pamuur mes verwijderen.
 
Nee hoor
Op bovenstaande afbeelding zie je een zg plakspaan. Beter bekend als spaan. Een spackmes is een breed soort plamuurmes. Varierend in breedte van zo'n 20 cm tot meer dan 50 cm.
 
Had inderdaad al wat op youtube bekenen. Viel me op dat ze daar eerste de naden dun vullen, dan een soort van wit tape eropplakken en dan de voeg dichtmaken. Is anders dat wat je hier altijd ziet met dat zelfplakkende gaas.

Maar het lijkt erop dat een gewoon breedplamuur mes het beste gereedschap is. Spackmes en voegspaan kreeg ik geen goed resultaat mee.

Trouwens, bij mij brak handvat plameurmes af, dat werkt zonder eigenlijk heel goed. Alleen als je te schuin gaat raak je soms met knokkel de voeg.
Echter wel strak resultaat.
 
Het enige probleem wat ik nu heb is dat de meeste voegen inmiddels al met 3 lagen gevuld zijn en ze nog steeds niet helemaal gelijk zijn met de muur.

Had ik het dan toch de eerste keer beter met een spaan zoals op de foto kunnen doen. Of m'n plamuurmes is toch iets te smal. Ik kom nu net over de 2 zij randen van de voeg heen zeg maar.

Het gaat nu wel heel erg hard met de pakken voegmiddel. Ik had express dat dure spul in die oranje doosjes gekocht maar die zijn er niet in groot formaat, dus elke keer eet 12 euro en volgens mij heb ik er al een stuk of 6 verbruikt terwijl 1 zo'n mega zak f&f misschien ook iets van 12 of 15 euro kost. Maar ja ik wilde er zeker van zijn dat ik het mooiste resultaat krijg aangezien ik wandplaten als plafondplaten gebruik en ook een stuk over dakkbeschot ga. Dus heb zowel gaas als gezelgevulld voegmiddel gebruikt.

Zou het zonde zijn als ik de laatste laag alsnog met f&f doe? Ik bedoel levert dat meer kans op scheurvorming als je al een goede onderlaag hebt?
 
Ik maak, inderdaad, altijd een emmertje F&F aan en smeer dat met een spaan over de naden. Een zak van 25 kg kost iets van 20 euro meen ik. Je kunt het in 1 keer vlak maken. Beetje afhankelijk van je "finish" schuur ik het bijna ook nooit (anders maak je van die mooie dalletjes). Zie je later niets meer van, mits strak afgestreken.

Er wordt vaak TE vaak (hard) geschuurd. Nergens voor nodig (alleen voor grove randen)
 
Schuren ben ik nog niet aan toe maar het zo goed mogelijk vlakmaken bij het vullen heeft inderdaad wel z'n voordelen. Als je de flink moet schuren ga je soms ook door de kartonlaag heen.

Maar nog even over mijn andere vraag, de toplaag nu met F&F is dat een slim idee? Of krijg je dan alsnog meer kans op scheurtjes?
 
Bij naden en aansluiting van materialen kun je beter (acrylaat) kit gebruiken, dat is flexibel en kun je zo overheen sauzen. Dan krijg je ook geen scheurtjes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via