Bescherming apparatuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste lezer,

Deze vraag is jullie vast al eens gesteld, maar omdat ik nog steeds geen antwoord heb kunnen vinden op mijn vraag, stel ik haar hier maar even...

Simpel gezegd: Wat kan mijn apparatuur beschadigen? Overspanning? pieken? Dalen? En... waartegen zou ik mijn apparatuur moeten beschermen?

Zo heb ik gehoord dat het proberen te beschermen van je apparatuur tegen bliksem toch amper nut heeft, dus waarom zou ik dit dan doen (bliksem verwoest toch alles, zo heb ik gehoord en gezien bij mijn tante)?

Ik stel deze vraag ook, omdat ik op dit moment vaak kleine vonkjes uit de stopcontacten (de meeste zijn niet-geaarde wcd-en) van mijn huis zie komen, wanneer ik bijvoorbeeld mijn computer aansluit op het net. Dus.... mijn vraag: Wat kan mijn apparatuur (stereoinstallatie, copmuter, koelkast, wasmachine, etc..) beschadigen en wat zijn alle oplossingen om beschadiging van dit apparatuur te voorkomen?

B.v.d,

K.J.
 
Kun je dat van die vonkjes wat nader omschrijven?

Op welk moment gebeurt dat?

Een vonk die ontstaat bij het in of uitpluggen van een stekker in een stopcontact is vrij normaal, als het apparaat een transformator of andere spoel bevat. Maar de computer wordt geacht nog niet aan te staan als je hem er in doet, en uitgezet te zijn als je de stekker er uit haalt.

Hoe dan ook, dit heeft niets met problemen in verband met bliksem te maken!

Daarnaast is het zo, dat een computer op een geaard stopcontact aangesloten hoort te zijn. Een ongeaarde aansluiting brengt jezelf én de computer in gevaar. Onder andere werken eventuele onstoorfilters niet goed indien niet geaard.

Een overspanningsbeveiliging, voor zover al zin bij een echte grote inslag, werkt ook al veel minder of niet bij een ongeaard stopcontact!
 
Zelf zie ik ook wel eens een vonkje bij het inpluggen, maar dat is wel te verwachten bij een apparaat dat stroom vraagt. Een niet al te oude computer staat namelijk helaas nooit 100% uit, in de uit-stand wordt vaak nog enkele Watts verbruikt , een van de zgn. sluimerende verbruikers. De aan/uit schakelaar van een atx-kast werkt zelf ook met electronica i.p.v. een mechanisch contact, dus dat heeft een klein beetje voeding nodig, al is het nog zo weinig.
Vandaar dat ik er een stekkerblok met schakelaar tussen heb gezet, dan is het echt uit.

Tussen twee haakjes, over sluimerende verbruikers gesproken: ik kwam er ook achter dat mijn draagbare radio werkend iets van 9W gebruikt, en in de uit-stand 7W! Daar zit nu dus ook een schakelaar in de draad. En de hifi-set ... zelfde verhaal. Ik vraag me af of de overheid daar niet 's wat aan zou moeten doen in het kader van het milieu.

Nu weer on-topic: Voor de bescherming tegen spanningspiekjes is zo'n simpele overspanningsbeveiliging wel voldoende, maar er zijn ook speciale, meestal duurdere, voor de computer, deze hebben dan vaak ook nog een ontstoringsfilter ingebouwd.
 
Bijna alle apparaten vonken in meer of mindere mate als je ze in of uitplugt zelfs onbelaste verlengsnoeren doen dat.
Dit is te wijten aan ontstoringsfilters welke meestal voor de net schakelaars zitten en capaciteit in de aansluitsnoeren dat kan geen kwaad.

Normaal roep ik altijd heel hard dat overspanningsbeveiligingen niet werken bij inslag maar...

Ik zag vorige week een overspanningsbeveiliging voor pc´s met ook netwerk, cai, usb, telefoon. Overspanningsbeveiligingen met een verzekering tot 150.000 euro op alle op die beveiliging aangesloten apparaten voor 22 euro.
Door die verzekering twijfel ik een beetje want je moet als fabrikant dan wel heel zeker zijn van je zaak.

Feit blijft dat de grootste schade word veroorzaakt door overspanning.
Onderspanning geeft maar heel zelden echt schade hoogstens een harde schijf welke door een afgebroken schrijfactie beschadigt.
De meeste electronische apparaten hebben nl. tegenwoordig aan 110-250v genoeg om te kunnen werken.
 
Een vonk die ontstaat bij het in of uitpluggen van een stekker in een stopcontact is vrij normaal, als het apparaat een transformator of andere spoel bevat. Maar de computer wordt geacht nog niet aan te staan als je hem er in doet, en uitgezet te zijn als je de stekker er uit haalt.
Ow, okay, dan zal ik mij hier geen zorgen meer over maken :)
Daarnaast is het zo, dat een computer op een geaard stopcontact aangesloten hoort te zijn. Een ongeaarde aansluiting brengt jezelf én de computer in gevaar. Onder andere werken eventuele onstoorfilters niet goed indien niet geaard. Een overspanningsbeveiliging, voor zover al zin bij een echte grote inslag, werkt ook al veel minder of niet bij een ongeaard stopcontact!
Uit jullie antwoorden te kunnen lezen, is hetgeen ik moet doen om al mijn apparatuur te beschermen tegen, naja, de schadelijke gevolgen van stroom, mijn wcd-en aarden (vage formulering, sorry :P)? Als ik hierin gelijk heb, zouden jullie mij dan kunnen uitleggen hoe ik mijn wcd-en kan aarden?

B.v.d,

K.J.
 
Dat dient te gebeuren door op een vakkundige manier een aarddraad bij te (laten) trekken voor de betreffende wcd. Dit gebeurt vanaf de eerste centraaldoos, van de groep waar die wcd bij hoort, waar wél aarde beschikbaar is.

Indien dat niet het geval is, zal de aarddraad helemaal vanaf de groepenkast getrokken moeten worden.
Vaak is het in dat geval zinniger, een complete kabel te (laten) trekken vanaf meterkast naar computer-aansluiting.

Op de plaats van de wcd zelf zal een andere wandcontactdoos geplaatst moeten worden, je kunt een niet-geaarde niet wijzigen in een geaard exemplaar.

Andere methodes, zoals via waterleiding of cv zijn niet toegestaan, en gevaarlijk!

Overigens heeft het aarden van eenstopcontact, waar je audi- en tv apparatuur op aangesloten zit, geen enkele zin voor ontstoring en/of overspanningsbeveiliging, want daar gaan tweepolige (dubbelgeïsoleerde) stekkers in. Dat hoef je dus niet persé te doen.

Tenzij je in die wcd's overspanningsbeveiligingen en/of ontstoorfilters wilt gebruiken. Dan werken die dingen weer niet goed op ongeaard.

Is dus voor dergelijke aansluitingen in een huis waar het overal hebben van geaarde wcd's niet verplicht is, een eigen keuze!
 
Absoluut randaarde aanbrengen. Bij overspanningsbeveiligingen is met name de een reactiesnelheid van belang. De goedkopere producten zijn wat dat betreft van mindere kwaliteit. Een overspanningsbeveiliging via zogenaamde stekkerblokken biedt over het algemeen geen bescherming tegen blikseminslag. Desalniettemin is het verstandig deze toe te passen. Ik zou dan wel de wat duurdere nemen, aangezien deze kwalitatief beter zijn.

Bliksembeveiliging mag niet (meer) zomaar op een overspanningsbeveiliging (product)worden gezet. Alleen wanneer dit expliciet is vermeld, mag verondersteld worden dat deze bescherming volledig wordt geboden. Het wordt dan echter vrij prijzig en is eigenlijk alleen voor proffesionals van belang.

Wanneer ook een TV kaart in de computer wordt gebruikt, vergeet dan niet bij de coax aansluiting een overspanningsbeveiliging te zetten. Deze kan er gemakkelijk tussen gezet worden en de prijs valt best mee.
 
Mensen, bedankt voor de moeite, jullie hebben mij enorm geholpen. Bedankt! Ik zal mijn best doen om een paar wcd-en te aarden (rustig maar, ik laat het doen door een elektricien :P)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan