Barst/scheur op muren

Dag klussers,

ben begonnen met de verbouwing van onze voormalige keuken op de 1e etage naar een badkamer.
Na het kaalmaken van de (zeer slechte) tegel en stuclaag op de scheidende muur tussen ons huis en dat van de buren vielen me twee dingen op:
  • een flinke scheur op in het metselwerk in het midden van de wand via het voegwerk (foto 1)
  • een soort "wijkende" scheur tussen die scheidende muur en de achtergevel welke naar boven toe groter lijkt te worden. (foto 2)

Natuurlijk geen idee hoe lang dat er al zo zit, want was eerst allemaal "verstopt" achter stuc, gipsplaat, plafond en een houten lijst van het raamkozijn.

Foto 1
IMG_20241217_080728970.jpg


Foto 2
IMG_20241217_080746429.jpg


Ons huizenblok is van de jaren 30 van de vorige eeuw, dus het metselwerk zit er natuurlijk ook wel al "even", maar vroeg me toch af of ik hier wat mee "moet" anders dan de muur goed voorstrijken voor ik de boel weer opnieuw ga afwerken?
Zouden van die in te brengen stalen einden in epoxy of speciale mortel zin hebben/nodig zijn om de achtergevel nog / weer beter te verbinden met de binnenmuur?

Hoe zit normaal zo'n binnenmuur aan de gevel "bevestigd"? Wordt daar een soort halfsteensverband aangebracht? Of zitten die sowieso enkel vast aan elkaar met mortel ofzo?

Voor het idee, in onze wijk is er sprake van funderingsproblematiek, maar ons blok staat volgens de meest recente onderzoeken op een "veilig" stuk. Wel wordt er veel gerommeld met het grondwaterpeil, is de weg voor de deur doorgaand en behoorlijk druk met oa tram.

Dank voor jullie input!
 
Bij opnieuw stucen zullen de scheuren vanzelf weer verschijnen. Het toepassen van voegwapening kan dit deels voorkomen.

Bij de aansluiting van de binnenmuur moet er wel verankering aanwezig zijn, of de stenen moeten in verband gemetseld zijn.
 
Dag Walker,

dank voor je snelle reactie!

Ik wil de binnenmuur gaan bekleden met de bekende schuim/cementplaten van 20 of 30 mm. Leek me de snelste en strakste manier om de wand tegelklaar te maken. Stucadoor erin zal net zo duur (of mss wel wat duurder) uitpakken en nogal wat wachttijd opleveren, die hebben het allemaal stervensdruk...

Ik had bedacht om de platen verticaal te lijmen en verankeren, maar wellicht levert horizontaal nog wat extra stabilisering?
Lijkt me dat er dan geen beweging of scheuren meer kunnen ontstaan?

Wat betreft de aansluiting op de achtergevel, is er een manier waarop ik zou kunnen controleren hoe die aansluiting is?
Er lijken aan aantal van de rode bakstenen aan de bovenzijde een stukje in de zijmuur ingemetseld (waar eerder iemand met pur al de kier heeft opgevuld...).

Zou het een idee zijn om een aantal voegen open te slijpen en daar dan zo'n stuk staal in te "lijmen"? Je hebt van die pakketten die gebruikt worden voor versteviging van gevels enzo?
Twijfel dan alleen in hoeverre dat echt goed "houdt" in het gevel deel. Zou me kunnen voorstellen dat het bij voorkeur zo diep mogelijk in de voeg van de achtergevel moet komen en dat wordt volgens mij geen eenvoudig klusje...

Of zou het beter zijn om steen voor steen te trachten het verband in te metselen?

Dank!
 
Dag Rola,

OK voor de verbinding aan de achtergevel hebben we het dan over he?
Heb je ook suggestie hoe ik die zo diep mogelijk in de achtergevl krijg? Misschien ook enkele stenen verwijderen die naast het kozijn "uitsteken", kijken of ik in de voeg kan boren en dan die wokkels erin en verder verwerken in de binnen muur?

:prima:
 
Voor de diagonale scheur.
Voor de achtergevel vanaf de buitenzijde door een voeg naar binnen boren. Heb je wel een hele lange boor nodig.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
217
Reacties
10
Weergaven
407
Reacties
9
Weergaven
578
Reacties
2
Weergaven
374

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via