Bad past niet, achterkant recht zagen?

Mijn half vrijstaande bad past niet helemaal tegen de achterwand. Het bad is zowel in de lengte als in de breedte waterpas, de vloer en de achterwand staan ook waterpas, maar de achterwanden vd kuip staan dan scheef. Onder aan de muur sluit het aan, boven is een kier van 1cm. Het hele bad doet overigens goedkoop aan; het staat ook niet helemaal recht op het interne frame, en nu ik de bovenkant waterpas heb gesteld met de stelpoten, staat het bad aan de rechterkant met de kuip op de vloer, en zweeft er aan de linkerkant een halve cm boven...

Maar de scheefheid van de onderkant is niet zo opvallend, de zijkanten tegen de achterwand echter wel. Ik neig er naar om deze randen schuin bij te zagen (met een oscillerende tool of een fijne handzaag?), zodat ze weer redelijk recht aansluiten? Want ik denk niet dat dit op een fraaie manier met kit op te lossen is? Dat wordt dan een kitrand van 1 a 1.5cm... dat wil je ook niet?

Of ik moet het bad aan de voorkant een cm hoger zetten, als het ware tegen de achterwand aan kantelen, maar dan staat ie dus niet meer waterpas, loopt waarschijnlijk niet meer goed leeg, en wordt de kier aan de onderkant nog groter...

IMG_0228.JPEG IMG_0229.JPEG
 
In bad gaan zagen lijkt mij voor de constructie van het bad geen optie. Je zult het eens zijn dat je muren gewoon recht hadden moeten zijn voor het tegelen. Ben pok benieuwd hoe anderen dit oplossen. Bad omruilen voor een losstaand bad of toch maar dikke kitnaat ertussen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Nogmaals, de muren en de vloer zijn echt goed waterpas en kaarsrecht. Het zijn de beide 'vleugels' van het bad die scheef zijn.

Voor de constructie maakt het natuurlijk niks uit, die vleugels zitten dan wel aan het bad vast, maar je raakt de kuip zelf niet, zie plaatje:
IMG_0222.JPEG

Er zou dan van het stukje 'vleugel' links onder (en aan de andere kant natuurlijk) een cm afgesneden moeten worden. Dus ca. 1cm breed beneden en dan schuin naar 0cm boven.

Ik had het bad niet gesteld met water er in, om de simpele reden dat je dan niet meer bij de stelpoten kunt komen... want dan staat het geheel tegen de muur, en is niet meer te verschuiven... dus trial en error gesteld, en daarna gevuld om te zien of dat scheelde. Vullen maakt geen verschil.
 
Als de achterwanden vd badkuip zelf scheef staan dan bad omruilen voor een recht bad? Moet gewoon haaks geleverd worden lijkt mij. Dus als je een grote winkelhaak bovenkant bad naar achterkant bad laat lopen dan is deze niet haaks?
 
Laatst bewerkt:
Klopt, zie de foto's. De groen betegelde muur is haaks.

Omruilen is heel lastig, ik heb een verhuisbedrijf ingeschakeld om het bad naar de verdieping te krijgen, ik ga die kosten liefst niet nog 2x maken... dan had ik een bad kunnen kopen wat 2x zo duur is. Plus alle ellende mbt planning. Om er dan achter te komen dat het vervangende bad ook gewoon krom is, je weet precies hoe dat gaat...
 
Wat zegt de gebruiksaanwijzing van het bed?
Hoe moet je deze stellen?
Want kan me niet voorstellen dat een fabrikant zoiets zonder de juiste stelmogelijkheden aflevert.
Of is het zo dat het idd. een half vrijstaand bad is en dat het de bedoeling is dat hij maar met 1 zijkant in de lengte tegen een muur wordt geplaatst en niet nog een keer met een 2e zijkant aan de korte zijde tegen een andere wand?
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's
Als je bad het juiste bad is voor tegen de muur en nu niet goed is.. Het bad staat er straks weer 20 jaar in, is ook een ding... Misschien dat anderen nog komen met een creatieve oplossing maar ik zou het bad omruilen als het niet correct / haaks is.
 
DIt is een half vrijstaand bad die dus alleen met de achterzijde tegen een wand moet komen.
Gebruiksaanwijzing is ongeveer dit: stel het bad waterpas met de stelpoten. Punt.
 
Dan moet er toch iets scheef zijn want als hij zo tegen de wand moet dan zou dat toch ook moeten passen lijkt me, en anders een berichtje naar de verkoper.
Kan natuurlijk ook nog aan je waterpas liggen, als je je waterpas omdraait staat de libelle dan ook nog steeds in het midden?
Verder weet ik nog van toen ze bij ons het bad plaatsten dan er geen tegels achter het bad werden geplaatst met als voordeel dat je de tegeldikte hebt als speling voor dat er toch iets niet helemaal recht is.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's
Van die vleugel zou ik wel een randje af durven zagen.
Op de foto zie ik geen dikke verstevigende rand.

Oscillerende multitool zou ook mijn eerste keuze zijn.
 
  • Like
Waarderingen: blauwpet
Hoe krijg je dat ooit mooi recht met een multitool?
Ben toch een frequente gebruiker van de multitool maar wil je echt een mooie rechte zaagsnede dan moet je zeker niet gaan werken met een multitool.

Ik zou dus eerst goed kijken naar wat er nu niet recht is en niet zomaar ergens de zaag in zetten.
 
Oh ja ik hield mijn waterpas scheef! Duh! Kom op zeg. Overigens de tegelwanden etc met lasers uitgezet. Maar die zullen dan ook wel kromme laserstralen gehad hebben.
 
Als het toch gekit word zijkant dan zit van onder tot tweede tegel het probleem.
ik zou gewoon gleufje maken in tegel want en daar de bad vleugel in laten vallen en dan randen kitten.

1717938727543.png
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's
Gezien de kostprijs van het bad en de tilkosten, gewoon proberen de vleugels pas te zagen. Ik zou dat doen met een decoupeerzaag met regelbare snelheid. Daarna afkitten.

Overigens is er zat slecht gereedschap te koop. Onnauwkeurige waterpassen en ook onnauwkeurige lasers, alle waar naar zijn geld. Zijn net goedkope badkuipen...... Dus zo gek is dat niet om dat goed te controleren.
 
Oh ja ik hield mijn waterpas scheef! Duh! Kom op zeg.
Met een waterpas is een verschil van een paar mm over een lengte van meer dan je waterpas snel gemaakt dus zo verwonderlijk is dat niet.
Het kan ook aan je waterpas zelf liggen, vandaar de tip om het waterpas eens om te draaien, het zal niet de 1e keer zijn dat je dan plots een afwijking de andere kant op krijgt.
En helaas, ook een laser waterpas is niet altijd 100%, enig nadeel daarvan is dat je die niet even andersom kunt draaien.

Wat Henk aangeeft zou ook mijn voorkeur hebben, bad goed tegen de muur zetten, aftekenen en daar inslijpen zodat het bad iets in de muur valt en je de naad niet ziet door de kitnaad.
 
En als heel goed kijkt zit de onderste tegel wat scheef naar voren.
Vaak ziet hier onder de kimband en dan zie je ook dat die tegel iets niet juist staat.
 
Met schilderstape een lijn maken.
Dan krijg je op de mm nauwkeurig een zaagsnede.
Perfect hoeft niet, want er komt toch een kitrand.

Wat gaat er waarschijnlijk langer mee? Het bad of de tegels?

laserwaterpas: zat hem ze ver mogelijk weg, (de lijn moet nog wel zichtbaar zijn) zo dicht mogelijk tegen de wand aan. De verticale laserlijn wordt dan breder verder van de laser af. Als het aan de onderkant scheef zit wordt de lijn daar anders.
Het maakt dan niet uit of de laser goed of slecht is.
 
  • Like
Waarderingen: blauwpet

Gerelateerde klussen

Reacties
9
Weergaven
186
Reacties
3
Weergaven
303
Reacties
2
Weergaven
216
Badkamer, waterleiding en afvoer
Davy071986

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu