Albrand Boxer verdeler

Status
Niet open voor verdere reacties.

Calenta

Specialist Verwarming
Hallo,

Ik heb een vreemde storing, de installateur komt er ook niet uit.

Situatie :

een AWB Thermomaster combiketel, een albrand verdeler type Boxer met flowmeters en vijf groepen.

Deze verdeler heb ik aangesloten op een Swep platen wisselaar en de wisselaar heb ik op de ketel aangesloten.

De aanvoer van de verdeler wordt heet, de afvoer koud en de flowmeters zijn ingesteld op 2 ltrs per minuut. Na een dag draaien staat de temperatuur
op de onderste op 20 C. en de bovenste zit weinig beweging in.

Lucht is ook niet meer aanwezig en de pomp draait ook. ( flowmeters staan op 2 )


Wie kan mij een verhelderend antwoordt geven.

Bvd, feanster
 
Thermostaatkraan van de verdeler en een eventuele retourafsluiter ook gecontroleerd? Draait de pomp aan de secundaire kant van de platenwisselaar wel? Plaats anders eens een foto van het geheel.

Succes.
 
Hoi Xr8,

De thermostaatkraan met voeler staat open en laat water door en de retour heb ik nu iets geknepen om te proberen meer warmte in de wisselaar te krijgen. Maar het effect hiervan is ,dat de aanvoer ook minder warm wordt. Dit komt denk ik omdat er minder stroming over de wisselaar is.

Draai ik de retour helemaal open, dan is deze steenkoud en wordt de aanvoer goed heet. ( niet langer dan 2 sec. vast te pakken ) :shock:

De pomp aan de secondaire kant draait ook, ik heb nl. ook radiatoren in de kamer en keuken. Deze worden allemaal goed warm.
 
Je secundaire pomp heeft in dit geval niets met je radiatoren te maken. Het lijkt me dat deze niet via de platenwisselaar gevoed worden. De bedoelde pomp, pompt het water van de wisselaar naar je verdeler.

Succes.
 
Aha! oke.. weet ik dat ook weer.

Ik dacht dat je de pomp van de cv ketel bedoelde.
Maar nee, zoals ik al zei de pomp van de verdeler draait wel.

Of is het de bedoeling dat ik vanaf de wisselaar naar de verdeler ook nog een pomp plaats.

Lijkt me niet nodig denk ik omdat de verdeler pomp het water toch rond pompt? maar misschien dat je dat bedoelde.

Ik heb er nog niet een expansie vat tussen, ( verdeler en wisselaar ) maar dat zou volgens de installateur niets uitmaken, daar zou hij wel gewoon om moeten werken.

Is het zo dat de verdeler warmer wordt wanneer ik de retour iets afknijp, of werkt dit juist averechts...:roll:
Bvd, feanster
 
De pomp van je verdeler pompt afhankelijk van de verdeler alleen het water door de slangen. Ik denk dat je probleem is dat het water niet van de wisselaar naar je verdeler gaat, of in ieder geval niet in voldoende mate.

Tevens dien je in dit deel een overstort ventiel en een expansievat op te nemen. Als je water verwarmd dan zet het uit en dat zal toch ergens naar toe moeten. Vandaar het expansievat. Bij dit soort installaties heb je dus 3 pompen, cv ketel pomp, vloerverwarmingspomp en de transportpomp van de wisselaar naar de verdeler.

Succes.
 
Foto-tje? schema?

Wisselaar aanvoer is dus heet, wisselaar retour koud en er loopt 2l/min over de wisselaar.Dan lijkt er dus wel vermogen te worden overgedragen.

Een transportpomp is alleen nodig indien de verdeler erachter hydraulisch neutraal is, bij gebruik van een wisselaar zou ik hem hydraulisch actief aansluiten.
Tevens, is er geen transport door de wisselaar dan koelt het water op de retour ook niet af, de wisselaar word helemaal heet.

Wat is de bovenste?wat beweegt er niet?
 
Even op de website van Albrand gekeken. Daar wordt aangegeven dat de verdelers Hydrolisch Neutraal zijn. Dan zal dit toch het probleem zijn bij het ontbreken van een extra transportpomp. Vermoedelijk is de warmte die je voelt toch enige invloed van de pomp, of natuurlijke circulatie. Er komt naar mijn mening onvoldoende warmte van de wisselaar naar de verdeler.

Wat is de reden van de wisselaar?

Succes.
 
De reden is, dat het water behoorlijk smerig was wat uit de vloerverwarming kwam. Vandaar dat ik een advies van een installateur kreeg om een gescheiden systeem te maken. Had ik geweten dat dit zo kostbaar was......
tja.

Maar eh,@ headhunter, de bovenste is de temperatuur van volgens mij het retour water en de beweging, daarmee bedoel ik het wijzertje in de temperatuur/drukmeter mee.

Voordat ik een gescheiden systeem heb gemaakt heeft de vloerverwarming ongeveer een 3 jaar gewerkt en in ene was het over. vandaar goed spoelen van de slangen en een nieuw en neutrale verdeler geïnstalleerd.

( zal zien of ik een foto kan versieren )

Wat Xr8 zegt kan ik goed inkomen, een derde pomp, maar als ik een flow van 2 liter p/min. heb over de groepen, moet dit toch voldoende zijn?

Of is het zo dat deze verdeler puur het water van de vloer circuleert en dat er een bovendruk in de verdeel balken dient te heersen. ( dit weer gemaakt door de derde pomp )

Het lijkt een simpele verdeler deze boxer , maar werken ........
:( Bvd. voor jullie reactie.
 
Je meet de circulatie door de groepen.

omdat er geen circulatie is van verdeler naar de wisselaar komt er geen warmte in de verdeler.
 
Nog een tip, omdat de vloerslangen zuurstof difuus zijn komen de slangen, de verdeler, de pomp en dergelijke nog steeds vol met magnetiet te zitten (Speciale roestvorming) door de scheiding is dit niet automatisch over.

Omdat de vloer nu gescheiden is van de ketel installatie bestaat de mogelijkheid om een toevoegingsmiddel bij te supleren waarmee wordt voorkomen dat de boel verder roest en weer verstopt gaat zitten.

Want dat proces is zonder toevoeging nog steeds het zelfde, maar in geen enkele ketel mag het van de fabrikant, nu kan het dus wel.

Zoals ik uw probleem lees moet de verdeler of hydraulisch aktief gemaakt worden of een extra pomp, aktief maken verdiend de voorkeur.

Vr Gr en succes ermee

U krijgt eveneens een PB
 
Hallo cv olieboy,

Hoe maak ik mijn verdeler actief ipv neutraal.
Wat voor soort middel wordt gebruikt als supplement om roestvorming te voorkomen.

Bvd. Feanster
 
Vandaag een pomp tussen de wisselaar en het verdeelblok geplaatst.

De installateur had nog een pomp liggen en het was minder werk een pomp te plaatsen dan de verdeler actief te maken.

De resultaten zijn goed te noemen. Het blok wordt nu tenminste warm.
Het duurt wel even een tijdje dat de vloer opgewarmd is maar het lijkt hoopvol. sit and wait denk ik maar :lol:

Xr8 , headhunter en CV olieboy enorm bedankt voor jullie reactie,
 
Bedankt voor je terugmelding. Wellicht dat je installateur er ook nog iets van heeft op gestoken. Eea staat vaak ook omschreven in hydrolische aansluitschema's van de ketels.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan