ABB aanhaalmomenten

Op de ABB site gezocht maar daar kan ik alleen vinden dat alle schroefverbindingen in een ABB HAF kast met 2Nm aangedraaid moeten worden.

Graag zou ik de specifieke aanhaalmomenten willen weten van:
ABB HAF 4-P 63A Hoofdschakelaar 0903-041
ABB HAF Aardlek 2-P FH 202 A 40/0,03
ABB HAF Aardlek Automaat 3P + N 16A B-kar. 30mA DS203NC
 
Je schrijft zelf dat alle schroefverbindingen volgens de ABB site met 2Nm moeten worden aangedraaid. Wat verwacht je wat wij gaan aanvullen?

Je hebt neem ik aan een gecalibreerde momentschroevendraaier?
 
Jep die heb ik, bij ABB staat alleen:
Dit staat vermeld in de montage-instructie. Alle geschroefde bedrading in de kast moet na montage worden gecontroleerd met een aandraaimoment van 2Nm.

Op klusidee vind ik echter:
Daar heeft Maurice81 het over 2,6Nm voor ene aardlek.

Vandaar mijn vraag, wat is nu correct?
 
Die heeft TS schrijft hij.

Als jij op de site van ABB leest 2Nm dan is dat je antwoord. Als je eraan twijfelt zou ik eerder contact opnemen met ABB dan op een forum iets aannemen van anonieme beantwoorders (niks ten nadele van onze kennis overigens) :wink:
 
Een momentschroevendraaier is iets anders dan een "gecalibreerde" momentschroevendraaier. Het verloop over tijd kan voldoende zijn voor het verschil tussen 2 en 2,6. Wil je het goed doen moet je ze periodiek opnieuw laten calibreren.

Overigens is de documentatie van alle losse componenten op de abb.com site te vinden inclusief de losse aanhaalmomenten. Die hangt per component af van de constructie. Voor de DS203NC staat in de installatieinstructie die ik daar vond bijvoorbeeld 2.8Nm. Het document waar dat in staat heet per type "Mounting and Operating Instructions".
 
Ik vraag me wel eens af, hoe gek wil je het hebben?
In de 60 jaar dat ik in de electrotechniek heb gewerkt, heb ik nog nooit een moment schroevendraaier gebruikt. En heb volgens militaire specificaties moeten werken. Maar ik had echt geen momentschroevendraaier in mijn uitrusting. Dus mijn grote baas vond het niet nodig en ik wist van niets.
Ik denk dat deze flauwe kul meer iets is van bureautijgers (kwaliteitsmanagement), die nog nooit met hun poten in de klei hebben gestaan.
 
Ik zit in de industriele installaties en bij wat oudere installaties met onduidelijke storingen is de standaard procedure 1) hoofdschakelaar uit, 2) alle aansluitingen nadraaien.

Wij noemen dit standaard spoken verjagen. Schroefaansluitingen die door thermische werking over de tijd zijn losgekomen zijn een veel voorkomend probleem. Dus de vraag op zich is zeker wel valide.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan