Aardlekschakelaar schakelt een groep uit.

In mijn garage, die voeding krijgt vanaf het woonhuis, was deze groep behoorlijk overbelast. Een friteuse van 3500 watt, een vriezer, een magnetron en een compressor.
uiteraard niet allemaal tegelijk in gebruik, maar toch.
Heb besloten een nieuwe voeding naar de garage te brengen en wel een krachtgroep die later verdeeld gaat worden in 3 x 230.v.
Omdat mijn meterkast nog uitgebreid dient te worden, de nieuwe voedig bij een redelijk schone groep gezet in afwachting van uiteindelijke installatie.
De nieuwe voeding is een 5 x 4 ynvk waarvan ik nu voorlopig alleen de aarde en de + en de - heb aangesloten.
voorheen was dat een 3 x 2,5 ynvk kabel waarmee ik nooit last heb gehad.
Nu in de nieuwe situatie, als ik de friteuse aanzet, springt de aardlek er uit. Ik dacht eerst aan sluiting omdat ik de friteuse vrij intensief gereinigd had.
Op een andere groep in het woonhuis gebeurt er niets en functioneert de frituur normaal. Wie kan dit misterie verklaren en ook een oplossing aandragen?
zie iw reacties graag tegemoet.
 
De frituurpan is defect, voorheen was de aarding niet goed aangesloten, nu wel?

Of er was al een lekstroom aanwezig achter de aardlekschakelaar waar je de boel nu op hebt aangesloten en de frituutpan zorgt net voor dat laatste beetje om de schakelaar te laten trippen.
 
74771585-8F7D-436B-8386-AE288665CEED.jpeg
 
Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat wat je om 16:37 hebt gepost, toegestaan is. Het zullen drie aparte groepen (met aparte zekeringen en kabels/pijpen) moeten worden. Een installatie hoort zoveel mogelijk losse delen in bedrijf te laten als een beveiliging aanspreekt. Nu gaan in één keer de drie eindgroepen/stopcontacten uit als er met de linker iets mis gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Worden verdeeld in een kleine groepenkast met aardlek en hoofdschakeling. Wordt veel gedaan zo.
De hoofdschakelaar heeft verbonden fases zodat alles tegelijk geschakeld cq uitgeschakeld wordt.
 
Dat wordt niet vaak zo gedaan. Gelukkig maar want dit is zelden de beste oplossing.

Naast aardlek en hoofdschakelaar heb je in de onderverdeler ook zekeringen zitten? En die zijn selectief ten opzichte van de voorgaande beveiliging?

Waarschijnlijk is je hoofdzekering 3x25A en de krachtgroep 3x16A? Dan in de onderverdeler dus 3x6A of hooguit 3x10A.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via