Hmm ik blijf het een lastige vinden. In principe hoef ik de kranen niet te aarden omdat ik meerlagenbuizen gebruik begrijp ik.
Dat begrijp je verkeerd.
Er is een kans dat je de meerlagenbuizen niet hoeft te vereffenen, afhankelijk van de toegepaste buis en koppelingen. Heel veel koppelingen zijn grotendeels van kunststof en vormen geen geleidend contact, maar wellicht doen jouw koppelingen dit wel. Je kunt hier niet zomaar een uitspraak over doen zonder meer informatie of zonder het zelf te meten.
Verder moet je alle vreemd geleidende delen die door een defect onder spanning zouden kunnen komen te staan vereffenen, mogelijk is dat ook de kraan. Er zijn meer redenen waardoor de kraan onverhoopt onder spanning kan komen te staan dan door de waterleiding. Misschien maakt de muurplaat bijvoorbeeld wel contact met wapening in de muur.
Verder verbindt je met het CAP:
- De vloerbewapening of aardmat. Het aardscherm van vloerverwarming voldoet meestal niet als alternatief, ook zouden de doorsnede en maaswijdte voldoende zijn. Normaalgesproken breng je de vloerverwarming namelijk niet in de gehele ruimte aan (de douchehoek sla je doorgaans over i.v.m. kalkaanslag).
- Sowieso ook het metalen scherm van vloerverwarming!
- Metalen afvoerputten, drains, douchebakken of badkuipen.
- Metalen gestellen (elektrisch materieel), door de centraaldoos te verbinden met het CAP.
- Ook eventuele aparte eindgroepen (voor wasmachine, droger, elektrische (vloer)verwarming).
- Metalen CV-leidingen.
- Radiatoren, afhankelijk van de leiding waarmee ze zijn aangesloten en de wijze van montage.
- Frames van eventuele metalen voorzetwanden.