Aansluiten automaat

Vroeger was massa soort van aarding, men wist niet beter?! ik zie nog talloze huizen waarbij wcd's e.d. zo geregeld zijn (60-70 jaren).

In die jaren die je noemt was het stroomnet niet anders.
Het sterpunt in de wijktrafo lag gewoon aan aarde en werd de aarde via de loodmantel meegevoerd de huisaansluiting in.
En de enige beveiliging tegen aardsluiting was de zekering, die toen al vaak 16 ampere was.
Dit was meer een brandbeveiliging, de mens had hier dus niets aan.

Daarvoor werd de aardlekschakelaar ingevoerd.
Maar daar werd het grootste gevaar, de wasmachine, niet op aangesloten vanwege de lekstromen, die er altijd waren.
Mijn huis is gebouwd in 1973, daar kreeg ik wel een eigen aardpen in de grond, maar nog geen aardlekschakelaars.
En dat hoeft wettelijk nog steeds niet, als je niet verbouwd hebt aan de installatie.
Van massa werd alleen gesproken bij auto installaties, tram, trein en in de electronica, maar niet in sterkstroominstallaties.
Dat was fase(n), nul en aarde, waar die dan ook vandaan mocht komen.
Dat was ook al in de tijd dat de aders rood, groen en grijs waren en de isolatie mantel uit natuurrubber bestond. En die standaard afgekeurd werd bij een verhuizing.

Dat het net veel veiliger is geworden met de komst van de vinyldraad, het verdwijnen van de stalen electra pijp en de komst van de aardlekschakelaar en het dubbel isoleren mag duidelijk zijn.
 
Als er een lek op een pool na de aardlekschakelaar ontstaat bv naar de radiatoren om maar iets te noemen en daarna een 2e aan de andere pool, wasmachine bv staat er een spanningsverschil tussen die radiator en de wasmachine.
Zowel de wasmachine als de CV dienen geaard te zijn, dus deze bewering gaat niet op. dus kan er geen spanningsverschil ontstaan tussen twee geaarde installaties.

Ik denk dat de installatie waar we het over hebben ergens in de middle of nowhere is en er helemaal geen verbinding met een netwerk is. En alleen een zonnepaneel met omvormer en 2 wandcontactdozen is.
Als dat net er wel zou zijn dan is die ongetwijfeld ook in Spanje geaard.
Want het hele netwerk in Europa hangt aan elkaar . zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroon_elektriciteitsnet_van_continentaal_Europa
 
Ik heb bij locale installateur eens gevraagd. Hij gaf aan dat het soms niet te doen is om goede aarding te krijgen doordat de rots grond onvoldoende geleiding heeft. Soms wel in winter maanden als er wat regen valt.

De waterleidingen hier zijn kunststof, dus geen optie. Een cv installatie heb ik niet. Zo luxe is het niet

Maar als ik het goed begrijp is een installatie met aardlek wel verstandig ook al is het een zwevend net.
 
Er is overigens inderdaad geen net aanwezig. Het is puur een zonnepaneel installatie. Dus zonnepanelen, lader, omvormer en stevige accu van (12 × 2V = 24V 540Ah).
 
“Ik denk dat de installatie waar we het over hebben ergens in de middle of nowhere is en er helemaal geen verbinding met een netwerk is. En alleen een zonnepaneel met omvormer en 2 wandcontactdozen is.”

Dat begrijp ik ook, is echter niet de reden van die vraag. De Spaanse netbeheerder heeft ongetwijfeld elektriciteitsnetten op locaties met een gelijkaardige bodemsituatie. Hoe aardt men daar de wijktransformator? Dan heb je meteen het antwoord hoe je die PV omvormer moet aarden. Die Spaanse situatie is niet uniek, ook in de Ardennen maak je niet zomaar een aarding, kost je soms 3 dagen en een zak met geld om daar een werkende aarding te installeren.

“Maar als ik het goed begrijp is een installatie met aardlek wel verstandig ook al is het een zwevend net.”

Hoe je het ook draait of keert een aardlekschakelaar werkt gewoonweg niet In jouw situatie. Waarom zou je die dan wel willen plaatsen? Als je toch beslist om dat net zwevend uit te voeren kies je beter voor het voorstel van Headhunter, een isolatiebewaking. Denk eraan dat veel moderne elektronische toestellen per definitie lekken en je dus al meteen met een alarmmelding zit.

Het is ook niet zo dat je dat net niet zwevend kan houden zoals hier wordt beweerd. In een geografisch uitgestrekt net is dat idd niet mogelijk omdat het risico dat een pool op een bepaald (levensgevaarlijk) potentiaal gaat liggen vanwege capacitieve koppeling of lekken echt reeel is. De 10kV primaire zijde van een wijktransformator zal maar eens gaan lekken naar de secundaire. Het hele net voert dan 10kV tov de aarde. Levensgevaarlijk is dat, overleef je niet. Vandaar ook dat IT netten niet worden toegepast als openbaar net.

Tenzij je toevallig onder een hoogspanningslijn woont is dat in jouw situatie echter onmogelijk. Er is immers nergens een spanningsbron aanwezig in de buurt om jouw prive-netje op een dodelijke spanning te brengen. Enige wat wel een verhoogd risico zou kunnen betekenen is een blikseminslag. Best voldoende bliksemafleiders voorzien op die woning.
 
Met mensen die koste wat kost hun gelijk willen halen, en de berichten niet goed lezen is geen eer te halen. Dus is het weggegooide energie om hier nog verder op in te gaan.
Want mijn 36 jaar ervaring in de opwekking van energie in zwevende netten heeft mij erg veel kennis op dit gebied gebracht. Geloof maar rustig, wat je zelf denkt, maar ik stop hier mee.
 
“Met mensen die koste wat kost hun gelijk willen halen, en de berichten niet goed lezen is geen eer te halen. Dus is het weggegooide energie om hier nog verder op in te gaan.”

Ik dacht altijd dat elektrotechniek een exacte wetenschap was. Of niet? Dan kan je toch aantonen met een proefopstelling of een schemaatje dat een aardlekschakelaar gewoonweg niet werkt in een zwevend net. Of zie ik dat weer helemaal fout?
 
“Ik kan deze uitspraken niet goed met elkaar rijmen. Hoe kan dat toestel precies lekken naar aarde in een zwevend net?”

De aarding van de stopcontacten is aangesloten via een fictieve aardingsgeleider aan die isolatiemeting. Dit toestel meet de stroom door die aarding.

Dan kan ook in de vorm van een IT net zoals een hospitaal, de vraag is of je dat werkend krijgt via een kurkdroge rots.
 
Ik dacht dat je in je vorige reactie al uitging van een IT-stelsel. Dan kun je toch wel stellen dat je dat net niet zwevend kan houden, zoals hier wordt beweerd? Want met een isolatiefout in een toestel heb je ook een koppeling naar aarde.
 
Strikt genomen heb je voor een IT net ook een aarding nodig. Die mag slechter zijn als een TN net maar ook niet in die mate dat die rotsen daar quasi-isolators zijn en geen geleiding meer hebt.
Een Schneider IMD-IM10 heeft een bereik tot 1MOhm. Heb je al eens de weerstand van droog zand gemeten. Dat is een perfecte isolator. Je kan het altijd proberen natuurlijk maar m.i. gaat dat ding net zo goed niet meer werken meten via die droge rots.
 
Met mensen die koste wat kost hun gelijk willen halen, en de berichten niet goed lezen is geen eer te halen. Dus is het weggegooide energie om hier nog verder op in te gaan.
Want mijn 36 jaar ervaring in de opwekking van energie in zwevende netten heeft mij erg veel kennis op dit gebied gebracht. Geloof maar rustig, wat je zelf denkt, maar ik stop hier mee.
ik zoek de unlike button, mijn beste lampje... En nog bedankt voor je geschiedenis verhaal, best leerzaam dus ik heb wel blij (positieve energie)
 
n die jaren die je noemt was het stroomnet niet anders.
Het sterpunt in de wijktrafo lag gewoon aan aarde en werd de aarde via de loodmantel meegevoerd de huisaansluiting in.
En de enige beveiliging tegen aardsluiting was de zekering, die toen al vaak 16 ampere was.
Dit was meer een brandbeveiliging, de mens had hier dus niets aan.
Dat klopt niet, als er geen aardlek was toegepast moest de weerstand zo laag zijn dat:
1 de patroon afschakeld voordat er schade ontstaat aan de installatie.

2 de weestand moet zo laag zijn dat de aanraakspanning onder.de 50v blijft.
 
Dat was ook al in de tijd dat de aders rood, groen en grijs waren en de isolatie mantel uit natuurrubber bestond. En die standaard afgekeurd werd bij een verhuizing.
Mijn boerderij stamt uit 1917 en ja, ik heb in de schuur en bovendien in het slaapgedeelte nog van die oude grijs-rode-groene bedrading met natuurrubberen mantel, gelukkig geen asbestdoek mantel, haha. De oude bedrading ziet er nog goed uit. Her en der heb ik destijds wat bakeliete lasdozen opengehaald en lasklemmen geplaatst ipv doppen.
Mijn vraag is eigenlijk: Wat bedoel je met afkeur vanwege een verhuizing?
 
Mijn vraag is eigenlijk: Wat bedoel je met afkeur vanwege een verhuizing?

In de jaren 50-60 toen de vinyl draad zijn intrede deed werd bij een verhuizing de installatie altijd gekeurd door de provinciale elektriciteitsmaatschappij. (althans de PGEM in Gelderland) De meeste installaties waren ook nog uitgevoerd met stalen pijpen en lasdozen. Voor de Rijksgebouwendienst mocht er alleen in opbouw worden gewerkt.
De draden waren katoen omvlochten en met rubber bekleed. Dat natuurrubber verging vaak en maakte dan sluiting naar de stalen pijp, waardoor er vaak brand uitbrak. Dan werd vaak in de krant vermeld dat de oorzaak kortsluiting was. Dit was feitelijk niet juist.
Als de inspecteur bij een verhuizing kwam, en die zag rubber draad, dan werd de installatie geheid afgekeurd en werden de hoofdzekeringen verwijderd en moest de hele bedrading vervangen worden door VD draad en vond er herkeuring plaats. De stalen pijpen en dozen mochten echter wel blijven zitten.
Nu wordt er nooit meer gekeurd en zou niet weten hoe het nu zit met de voorschriften, wat de stalen buizen in oude panden betreft, omdat ik mijn carrière niet in de woningbouw gemaakt heb, maar in de scheepsbouw en daar gelden heel andere voorschriften. Mijn NEN 1010 is dan ook van 1962. Dus daar heb je weinig meer aan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan