Aansluiten automaat

Ik heb een zonne installetje met een omvormer 24v naar 220v. Ik wil hierachter een 2-tal automaten plaatsen (omvormer heeft 2 aansluitingen). Ik heb hiervoor 2 schneider automaten A9N21644. Hierop zijn N en P aangegeven. Echter ik kan de fase en nul niet duidelijk vinden. Spanningzoeker licht op bij beide Polen. Vermoedelijk dus zwevende nul. Kan het kwaad als fase dus per ongelijk op de nul wordt aangesloten ?

Als ik de schakelaar goed bekijk zal in iedergeval beide (P+N) worden onderbroken.
 
Zolang er geen aarde is maakt het niet uit maar moet je isolatiebewaking toepassen.
Is er wel een aarde dan moet je beide polen beveiligen en heb je 2 polige automaten nodig ipv 1P+N.
 
In Nederland hebben we weinig rotsen. Het is misschien goed het land te noemen waar dit komt, en de eisen in dat land daar na te gaan.
 
Ik vind verhaal een beetje warrig om een gedegen advies te kunnen geven.
Je zegt dat je twee aansluitingen hebt, dus twee uitgangsgroepen van een omvormer.
Dan maakt het wel degelijk uit of je de twee draden van een groep wisselt en maak je dus volle kortsluiting.
Dat zal je dus uit moeten meten met een twee polige meter.
Heb je op een draad van groep 1 en een draad van groep 2 wel spanning, dan heb je niet dezelfde kant van de voedingsbron te pakken.
Maar fase en tegenfase.
Heb je geen spanningsverschil, dan heb je dezelfde zijde van de voedingsbron te pakken.
Maar ik begrijp niet, wat je daar nu mee wilt?
Want als je vanaf een voedingsbron enige vorm van selectiviteit gemaakt hebt, dan mag je nooit de zaak weer aan elkaar knopen. In welk land of je ook woont en op welke rots.
Van een nul is nooit sprake als een installatie in de spanningsbron (trafo of generator) niet in zijn sterpunt aan aarde is gelegd.
 
Het land waar dit huisje staat is Spanje. De omvormer heeft 2 uitgangen (stopcontacten). Ik heb dus 1 automaat per stopcontact. Nee, ik maak geen sluiting. Beide uitgangen blijven gescheiden van elkaar. Alleen per uitgang kan ik niet helder krijgen welke van de 2 pennen de fase is.
 
Aarding deden we vroeger aan radiatoren (kale buizen dat wel) maken, massa geleiding dus...Omdat de aardpen er simpelweg niet was.
Mag het misschien niet zeggen (zal er hier wel gezeur mee krijgen -lol-). Dus als je in dit huisje forse CV of waterleidingen hebt, hieraan aarding aanbrengen middels een klem, nog steeds te koop in de bouwmarkt.
 
Aarding aan de radiatoren heeft helemaal geen zin als die omvomer niet geaard is.

Om het “principe van aarding“ te laten werken is het essentieel dat een pool van de spanningsbron, hier de PV omvormer geaard is. Slechts dan kan je die pool NUL noemen simpelweg omdat die nul volt voert tov de aarde. Op die manier kan er dan stroom terugvloeien naar de spanningsbron via die aarde, een essentiele vereiste voor een werkende aarding.. De andere pool wordt dan automatisch FASE.

Zonder die voorwaarde is aarding van de toestellen zinloos en plaats je beter stopcontacten zonder aarding. De aardlekschakelaar reageert ook niet in zo’n situatie en kan je ook net zo goed weglaten. 2-polige automaten plaatsen is ook zinloos hier omdat er helemaal geen kortsluiting kan optreden tussen een van polen en de aarde. Zoiets heeft enkel nut in 3F130/230V netten met geaard sterpunt waar er 130V staat tussen aarde en fase, netten waar een fase geaard is of split-phase netten zoals in delen van Noord-Amerika. Is echter helemaal niet aan de orde hier.
 
Laatst bewerkt:
Misschien kan je een locale elektricien een aardspreidingsweerstandsmeting kunnen laten uitvoeren (of zelf een toestel huren of kopen) en checken in hoeverre een betrouwbare aarding mogelijk is. Mogelijk is er een oplossing via een 10mA aardlekschakelaar of isolatiebewaking zoals reeds aangehaald. Geen idee in hoeverre de Spaanse regelgeving dit toelaat.
 
Bij een galavnisch gescheiden systeem is een eerste fout naar aarde geen probleem, pas bij een 2e fout krijg je sluiting.
Vandaar dat je dan isolatiebewaking moet toepassen Odat bij een eerste fout de voeding direct afschakeld.
 
Het grote probleem is dat de Nederlandse ervaringen allemaal gebaseerd zijn op een geaard stroomnet.
Maar er zijn ook sectoren, zoals bepaalde zeegaande scheepvaart installaties, waar dit uit veiligheidsoverwegingen niet gedaan is en men een zwevend net heeft geïnstalleerd.
En moest je door het maken van rondes overal controleren of er aardfouten in je (sub) systemen zaten.
En dan was het zoeken naar en het oplossen daarvan prio 1.
Met de ontwikkelingen in de electronica kan dit nu gelukkig continu bewaakt worden.
Het is net wat XanderH en The headhunter ook al aangeven, hoe consequent ben je met het zwevend houden van het net?
Dus ik zou ook gewoon geaarde wandcontactdozen gebruiken.

En vergeet ook 1 ding niet dat het houden van een zwevend net heel moeilijk kan zijn.
Want vooral als de installaties ouder worden nemen de isolatie waarden af.
Bijv als je een toestel hebt met een isolatie waarde van 1 Mohm, dan is hij goed, maar heb je er twee van, dan is je totaal waarde nog de helft (500 Kohm). Maar heb je er 100 van deze waarden parallel staan dan wordt de waarde toch wel heel erg laag.

En daarbij was er geen enkel wandcontact zonder veiligheidsaarde

Wat de veiligheid betreft, dan zou ik toch gaan voor aardlekautomaten of schakelaars, want mocht er, waar dan ook, een aardsluiting optreden, dan heb je in ieder geval de veiligheid van de aardlek.
Want bij aanraking doet dan in een keer de aarde wel mee, zoals via een geleider als een waterleiding of een CV installatie.
 
Vroeger was massa soort van aarding, men wist niet beter?! ik zie nog talloze huizen waarbij wcd's e.d. zo geregeld zijn (60-70 jaren). In de meeste gevallen heb ik je dan ook een klem zetten in je meterkast waar je hoofdleiding kw naar binnen komt.
 
“Waarom zou je geen geaarde stopcontacten hebben en aardlekautomaten!”

Omdat je met geaarde stopcontacten de indruk wekt dat je over een aarding beschikt terwijl dat helemaal niet zo is.

Hetzelfde voor die aardlekschakelaar, door op de testknop te drukken wek je de indruk dat die werkt, terwijl dat helemaal niet zo is. Die PV omvormer gaat zichzelf realistisch gezien nooit uit zichzelf correct aarden.

Vraag me nu niet wat de wetgeving in Spanje is, misschien is er een verplichting daar, maar dan moet je natuurlijk ook het nodige doen om die aarding werkend te krijgen.



 
Hetzelfde voor die aardlekschakelaar, door op de testknop te drukken wek je de indruk dat die werkt, terwijl dat helemaal niet zo is. Die PV omvormer gaat zichzelf realistisch gezien nooit uit zichzelf correct aarden.

Een aardlekschakelaar werkt dus niet zo.
Een aardlekschakelaar is een differentieel schakelaar die het verschil meet tussen de stroom in de ene ader (vaak de fase) en de andere ader (vaak de nul) en schakelt uit als dit verschil boven de drempelwaarde (meestal 30 mA) komt. En daar komt geen aardleiding aan te pas.
De testknop zorgt ervoor dat er een onbalans in het meetcircuit komt die de automaat doet uitschakelen.
Want de differentiaal relais willen nog wel eens blijven plakken als gevolg van remanent magnetisme.

Omdat het heel moeilijk is om een zwevend net zwevend te houden, zal een aardlek als beveiliging altijd nuttig zijn als extra veiligheidsmaatregel. Want als je in een zwevend net een lekkage naar aarde hebt wordt er wel degelijk gezorgd, dat als jij het stroomnet aanraakt er een differentiaal stroom gaat lopen die de aardlek doet trippen en zorgt voor jouw veiligheid.
 
Klopt, maar om een situatie van onbalans te krijgen heb je een pad nodig dat aan de aardlekschakelaar voorbijloopt en dat is precies de aarding.

Dat 2de klopt niet. Als er een lek op een pool na de aardlekschakelaar ontstaat bv naar de radiatoren om maar iets te noemen en daarna een 2e aan de andere pool, wasmachine bv staat er een spanningsverschil tussen die radiator en de wasmachine. Toch reageert die aardlekschakelaar niet. In het beste geval reageert de afzekering ten minste als dit lek voldoende laagohmig is via potentiaalvereffening bv.

Hoe leg je dat uit aan een klant?

Dit lijkt me wel een aflevering “ik vertek” Een PV omvormer aarden is identiek aan een wijktransformator aarden. Hoe doet die Spaanse netbeheerder dat? Daar ligt vermoedelijk de oplossing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan