Zonnepanelen schoonmaken met groene zeep

Goedemorgen,

Ik heb zojuist heel enthousiast m'n zonnepanelen schoongemaakt. Ik had nog groene zeep staan en dacht dat kan prima.

Nu ik klaar ben lees ik dat dat niet z'n goed idee was..:roll:

Hoe schadelijk is dit voor de panelen? Was de eerste keer...
 
Volgens wie was het een slechts idee? Schoonmakers en webshops?

Ideaal blijf je er gewoon vanaf of maak je het schoon met alleen water,
maar liggen de panelen onder bijvoorbeeld eikenbomen dan is de bovenlaag toch al aangetast en maakt het weinig meer uit wat je gebruikt.
 
Je moet er lekker helemaal niks aan doen (en voordat je wel was gaan poetsen had je eerst even moeten opzoeken of het wel een goed idee is, dat is een betere volgorde).

Op zonnepanelen zit een vuilafstotende coating die geactiveerd wordt door water (regen). Zodra het regent komt het vuil vanzelf los en spoelt het weg.

Leidingwater laat kalkvlekken achter en zorgt er voor dat het licht minder goed op de cellen valt en geeft dus een verminderde opbrengst. Bovendien loop je het risico op krassen in de coating en vallen. Wellicht “win” je er op jaarbasis 10 kWh mee, maar vervolgens val je van een wankele ladder of dak af en ben je een half jaar aan het revalideren. Ik weet wel wat ik liever heb.

Liggen je panelen op plat dak waardoor ze vlakker liggen, dan kun je het beste speciale plastic clips over de onderste rand van het paneel klikken. Dan blijft er geen randje water achter (dat in de aluminium rand blijft staan) en groeit er ook geen groene aanslag op de onderste paar cm. Die moet je voorkomen want die belemmert de onderste rij zonnecellen.

Hier ligt de eerste serie panelen (20 x 250 WP) op 15 graden zuid en vorig jaar (na 11 jaar en nooit schoongemaakt) was de opbrengst 4.800 kWh. Geen enkel opbrengstverlies dus door vuil, want gemiddeld is de opbrengst van deze panelen zo’n 4.600 kWh per jaar.
 
Ik heb dan wel niet zoveel panelen op het dak liggen (goed 2000W) maar na de winter had ik met volle zon nog slechts een opbrengst van slechts 340W en zodra er ook maar een wolkje verscheen was de opbrengst meteen 0.
Dus gewoon even met de slang naar boven (vrijwel plat dak) en met de zachte borstel op de spuitlans de panelen schoongemaakt.
Vooral aan de onderkant was veel vuil verzameld, dus ben benieuwd welke clips je daarvoor gebruikt.
Na de schoonmaak ging de opbrengst meteen weer naar de 1600W en is er ook nog opbrengst als het alleen nog maar licht wordt.
 
Kalkvlekken is mooie verkooppraat.
Regen is een beetje zuur dus de kalk is na een beetje regen weer weg.

Ik ken panelen waar al 10 jaar niks aan gedaan is die zo goed als schoon zijn en panelen die eigenlijk meerdere keren per jaar schoon gemaakt moeten worden.
Allemaal afhankelijk van hoe schuin ze staan en van bomen e.d.

Die clips wel eens in een webshop gezien:
zonnepaneel water clips
 
Ik ken panelen waar al 10 jaar niks aan gedaan is die zo goed als schoon zijn en panelen die eigenlijk meerdere keren per jaar schoon gemaakt moeten worden.
Allemaal afhankelijk van hoe schuin ze staan en van bomen e.d.
Mijn panelen staan dus op het zuiden gericht onder hoek die hiervoor in Nederland nodig is en bomen zijn in de directe omgeving niet (denk dat de dichtstbijzijnde serieuze boom op meer dan 300m staat)
Maar de laag vuil zoals je hierboven op de onderste foto ziet zo zagen mijn panelen er dus ook uit met als gevolg dat er nog nauwelijks stroom werd opgewekt.
 
Ik ken panelen waar al 10 jaar niks aan gedaan is die zo goed als schoon zijn en panelen die eigenlijk meerdere keren per jaar schoon gemaakt moeten worden.
Allemaal afhankelijk van hoe schuin ze staan en van bomen e.d.
Zou mij niets verbazen dat dit wordt bepaald door de toplaag van de panelen. Kunststoffen, je weet hoe de industrie tegenwoordig instaat om deze zo te ontwerpen en bepaalde eigenschappen kunnen geven, maar het verhaal van de prijskaartjes kennen we ook.
 
Ik vermoed:

1: Dat het ene zonnepaneel een betere vuilafstotende / zelfreinigende coating heeft dan het andere zonnepaneel.

2: Dat kwaliteit (een goede coating) ook zijn prijs heeft die doorwerkt in de eindprijs van het paneel.

3: Dat zonnepanelen in de ogen van de consument "allemaal hetzelfde" zijn en daardoor wordt in de regel gekozen voor het goedkoopste paneel, waarbij we op punt 2 uitkomen.
 
Heb ook nog nergens specifiek vermeld zien staan dat er het ene paneel een betere vuilafstotende laag heeft dan de ander.
Daarnaast heb ik bepaald toch ook geen hatseflats panelen op mijn dak liggen maar panelen van gerenommeerde merken als Sharp en Trina.
20221112_150347.jpg
 
Hellingsgraad en eikenbomen.
Dat zijn in mijn gevallen de belangrijkste factoren.

Zet je auto in deze maand eens een dag in de volle zon onder een eikenboom. Dan hebben de ruitenwissers er soms al moeite mee.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb ergens foto's van hoe vies de panelen waren, maar die kan ik zo snel niet vinden.

Als iemand ervaring heeft met het herstellen / opnieuw aanbrengen van de coating dan is dat misschien ook voor de vraagsteller interessant.
 
Je kan een wax / glascoating aanbrengen op de panelen zoals dat ook op autolak gedaan wordt, maar de vraag is:

1: In hoeverre deze “doe het zelf” methode nadelig is voor de lichtinval op de zonnecellen onder de fabriekscoating en glasplaat.

2: In hoeverre blijft een zelf aangebrachte beschermlaag zitten / hechten op een reeds in de fabriek aangebrachte vuilafstotende laag.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
195
Schoonmaken
Snellejelle
Reacties
4
Weergaven
634
Schoonmaken
Klusjehierendaar
Reacties
2
Weergaven
619
Reacties
9
Weergaven
791
Reacties
3
Weergaven
920

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via