Zelf toegangspoort maken

Goedemiddag,

Tijd voor het volgende project, namelijk het maken van een toegangspoort tussen de zijgevel van het huis en aan de andere kant de schutting.

Heb ik toch wat vragen:

Poort wordt een zware jongen. Ik denk aan bankirai hout icm met douglas palen van 15 cm doorsnede. Of liever 15cm hardhout, maar dan moet ik nog even de webshops bekijken.

Maat circa 3 meter breed en 2 meter hoog. De ene paal maak ik vast aan de stenen zijgevel en zal dan zwevend boven het maaiveld hangen, maar de andere paal moet in de grond.

Is het mogelijk zo'n paal voor een poort op een betonpoer a 80cm diep 15x15 te plaatsen? Of is dat enkel voor bv overkappingen waarbij de krachten stabieler zijn?

Andere zat ik te denken aan Douglas paal of liever een hardhoutsoort en deze aan de onderkant tot zeg 10 cm boven het maaiveld in te smeren met een vloeibaar rubber.

Daarnaast boven de twee palen een dwarsbalk plaatsen zodat de paal niet door gaat hangen naar binnen toe.

Wellicht poort op wieltjes maken of eventeel paal ook nog aan de voorkant ondersteunen op een of andere manier om te voorkomen dat paal naar voren gaat hangen bij open staan vd deuren.

Zie afbeelding voor ontwerp. 3 scharnieren, bovenkant kijkopening, eventueel laat ik de onderste planken kleine kier tussen voor beetje winddoorlaat.

Hoe denken jullie erover? En dan vooral benieuwd naar wel of geen betonpoeren of gewoon grote, behandelde palen?

Groetjes

images (5).jpeg
 

Gerelateerde klussen

Reacties
13
Weergaven
155
Buiten en tuin
Jackd
Reacties
3
Weergaven
1K
Buiten en tuin
Teunemans
Reacties
6
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Lampje45
Reacties
3
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Sander 1972
Reacties
4
Weergaven
998
Buiten en tuin
Nick1979

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu