Wtw aanleggen jaren 70 woning.

Hallo,
In de slaapkamers van mijn woning zijn kunstofkozijnen geplaatst zonder roosters en ik moet hier de ramen dus op kiepstand houden daar er anders schimmel komt in de slaapkamer(dit is al een keer gebeurd).
Dit is behoorlijk koud in de winter vandaar dat ik graag wtw wil gaan aanleggen.

Ik ben al met diverse werkzaamheden bezig in huis en wil dit er gelijk in mee nemen alleen kom ik er niet uit hoeveel er precies geventileerd moet worden per ruimte daar ik diverse berekeningen lees zo kom ik met de ene berekening er op uit dat de woonkamer/keuken 300m3/h verversing nodig heeft en met de andere berekening op 700m3/h.

Ook zit ik met de afvoer van lucht uit de woonkamer. Er liep een asbest buis van de zolder naar de keuken en hierdoor dacht ik deze te kunnen vervangen door een grote diameter spirobuis. Helaas blijkt dat de doorvoer van de badkamer naar de keuken maar 100mm te zijn en heb ik niet heel veel ruimte om dit groter te maken. Het grootste dat ik hier kan maken is een vlakkanaalprofiel van 220x90 alleen weet ik niet of ik zomaar een langwerpig gat uit de vloer kan zagen ivm de constructie. Ik kan mij voorstellen dat rond sterker is dan vierkant.
Ik heb al veel gezocht op internet maar kom er niet uit. Zouden jullie mij advies kunnen geven?
 
Hieronder de inhoud en oppervlakte van de woonruimtes in huis:
3 slaapkamers 12m2/25m3
2 slaapkamers 9m2/21m3
badkamer 5m2/11m3
woonkamer/keuken 39m2/94m3
wc beneden 1m2/2.4m3

Ik wil in de slaapkamers lucht gaan toevoeren en dit dan in de keuken,wc en badkamer afvoeren.
 
woonkamer/keuken 300m3/h verversing nodig heeft en met de andere berekening op 700m3/h.

Dat is de ventilatie voor een heel flatgebouw! Beide zijn veel en veel te hoog.

Stel de open keuken is 1/3 van de 39 m2. Dan geldt voor die 13 m2 een debiet van 21 l/s, en voor de 26 m2 woonkamer 26 l/s volgens de NEN1087

Badkamer en wc hebben alleen afvoer, en geen eigen toevoer. Ook niet bij WTW. Dus deze lucht komt van de andere ruimtes.
Daarbij mag je voor de andere ruimtes maximaal 50% uit andere ruimtes halen. En geldt er een gelijktijdigheid (je bent niet overal tegelijk).

Er zijn online wel tooltjes te vinden waarbij je eea kunt bepalen. Maar wellicht kun je de leverancier van de WTW vragen de berekening voor je te maken...
 
21+26=47 l/s en dat is bijna 170 m3/uur. (dat is ook weer niet zo heel ver van die 300 af)

badkamer / toilet : alleen afvoer
slaapkamers : alleen toevoer
woonkamer/openkeuken: beide, hoeveel van elk afhankelijk van de rest. (aanvoer in de woonkamer, afvoer in de keuken)
Let op dat ruimte onder de deuren nodig is.

Weet niet hoe het bij bestaande bouw zit met de normen. Is die nen1087 geen nieuwbouw norm? In ieder geval is meer ventilatie dan die norm waarschijnlijk overdreven.

De vragen over boren in beton e.d. zou ik apart stellen.
Dan heb je al snel tekeningen en foto's erbij nodig.
 
Dank jullie wel voor de snelle reactie's.
In ieder geval fijn dat die 300m3/h teveel is dat scheelt flink met de grote van de afvoer in de keuken. Ik ga is kijken of een leverancier mij kan helpen bij de berekening.

Verder heb ik in de woonkamer geen mogelijkheid om een kanaal aan te leggen dus hier zou ik de lucht moeten gebruiken die in de slaapkamers word toegevoerd. Het is minder netjes maar moet denk ik geen probleem zijn daar overdag er niemand slaapt en dit dus verse lucht is.

Deuren zal ik inderdaad moeten inkorten en ik zal nog ergens anders de vraag stellen voor het gat.

Ik wil een centrale WTW aanleggen daar ik vrij makkelijk de toevoeren naar de slaapkamers kan maken en de rest van de gaten er al zitten omdat er eerst asbest pijpen naar de wc en keuken gingen die nu weg zijn gehaald.
 
Verder heb ik in de woonkamer geen mogelijkheid om een kanaal aan te leggen dus hier zou ik de lucht moeten gebruiken die in de slaapkamers word toegevoerd.

Volgens de norm moet tenminste 50% van de lucht door een luchtkanaal of rooster worden aangevoerd ("verse lucht"). De rest mag via overstroom.
 
Boertje125:
Waar zou ik hier voor terecht kunnen? Ik denk niet dat een gemiddelde instalateur zomaar voor advies kom zonder het zelf te mogen installeren.

Walker:
Ik ben eerder ook tegengekomen dat er installatie's zijn die alles centraal van de zolder aanvoeren en dat de slaapkamers unit's hebbem die verse lucht van de gang halen en vuile lucht terug blazen. Ik ben nog even verder gaan zoeken en kwam de overflow technologie van * tegen.
Die doet eigenlijk precies het zelfde als ik in gedachte had en voert dus wel 100% van de lucht voor de woonkamer aan via overflow.
Ik zie alleen niet wat nou precies het verschil is tussen hun wtw units en die van andere merken.
Ik heb hun een bericht gestuurd voor advies dus even afwachten of ik hier een antwoord op krijg als particulier.

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben eerder ook tegengekomen dat er installatie's zijn die alles centraal van de zolder aanvoeren en dat de slaapkamers unit's hebbem die verse lucht van de gang halen
Die boxen zijn gelijk, alleen de plek van aanvoer hebben ze wat voor bedacht voor dit soort situaties. Verschillende merken hebben dit inmiddels beschikbaar voor renovatie (we doen hier niet aan merken). Let erop dat je de lucht uit de hal wel in de woonkamer moet krijgen. Meestal via een ventilator. Dit maakt het prijziger dan via kanalen. Maar zo te lezen is er al een plek voor een kanaal.

Vergeet niet je woning te laten testen op luchtdichtheid.
 
Die boxen zijn gelijk, alleen de plek van aanvoer hebben ze wat voor bedacht voor dit soort situaties. Verschillende merken hebben dit inmiddels beschikbaar voor renovatie (we doen hier niet aan merken). Let erop dat je de lucht uit de hal wel in de woonkamer moet krijgen. Meestal via een ventilator. Dit maakt het prijziger dan via kanalen. Maar zo te lezen is er al een plek voor een kanaal.
Gaat dit dan niet op natuurlijke stroming door dat ik een afzuig maak in de keuken? Wat ik kan zien bij het merk waar ik het tegenkwam komen er verder geen ventilatoren aan te pas.
Het enige verschil tussen dat merk en ieder ander merk wat ik zie is dan ook alleen dat ze een certificaat van gelijkheid hebben waardoor het is toegestaan volgens de norm.
Vergeet niet je woning te laten testen op luchtdichtheid.
Testen op luchtdichtheid is inderdaad een goed idee. Dit ga ik alleen wel pas later doen daar ik nu alleen de voorbereidingen tref daar ik nu door het verbouwen nog overal bij kan.
Voordat ik een druktest zou laten doen moet ik eerst nog beneden nieuwe kozijnen enz laten plaatsen daar de huidige alles behalve luchtdicht zijn.
 
Gaat dit dan niet op natuurlijke stroming door dat ik een afzuig maak in de keuken?
Volgens mij gaat dit naar alle ruimtes met een afzuigpunt inderdaad zonder ventilator. Bij renovatie heb je echter in bijvoorbeeld de slaapkamers geen afzuiging. Om dit op te lossen krijg je voor deze ruimtes dan ventilatoren. Je hebt dan dus de ventilator en de kier onder de deur als aan- en afvoerpunten.
 
Volgens mij gaat dit naar alle ruimtes met een afzuigpunt inderdaad zonder ventilator.
Zo verwacht ik het ook. Al zie ik bij een woonkamer ook wel een voordeel van een geforceerde toevoer.

Zou bij nieuwe systemen altijd de woonkamer en grootste slaapkamer voorzien van een CO2 gestuurde ventilatie. Voor zover dit mogelijk is bij dit systeem.
 
Ik was dan inderdaad wel van plan CO2 sensoren op te hangen.
Zou het nog uitmaken welk merk ik gebruik? Naar mijn idee maakt dat niet echt uit daar er geen verschil is van hoe het aparaat werkt. Het merk dat ik had gezien heeft er een speciale certificering voor maar is ook gelijk zo'n beetje de duurste op de markt.
 
Verschillen in de boxen zit hem in ieder geval in prijs, gebruiksgemak (bedieningspaneel), onderhoudskosten (filters). Misschien hebben ze ook niet allemaal een bypass, dat is voor in de zomer wel fijn.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
689
  • Gesloten
Reacties
5
Weergaven
14K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu