Werken in natte kruipruimte

Binnenkort komen ze bodemisolatie aanbrengen in mijn kruipruimte. Daar er veel rotzooi in mijn kruipruimte ligt moet ik dit zelf eerst verwijderen. Nu in het probleem dat er zo'n 40cm water in mijn kruipruimte stond. Ik heb dit gedeeltelijk al weg kunnen pompen maar er blijft zo'n 5 a 10cm in staan die ik niet weggepompt krijg.
Nu is mijn vraag hoe ik hier toch in zou kunnen werken daar met de huidige temperaturen dit niet te doen is in normale kleding.
 
Toch met de pomp proberen het water weg te halen. Desnoods een 2de pomp erbij. De mensen van de isolatie gaan echt niet in 10cm water werken. Dat kan je wel vergeten.
 
Ik vraag me hierbij af wat je wilt bereiken met die bodemisolatie in een kruipkelder waar soms tot 40 cm water in kan staan ?
Ik ben niet overtuigd van het nut daarvan.
 
als dat water nooit wegzakt dien je de kruipruimte op te hogen met zand of schelpen.
isolatie in het water gooien heeft geen enkele zin.

om water weg te pompen een mand ingraven en eventueel drainage slang vanuit de mand naar de andere plekken waar water bkijft staan
 
  • Like
Waarderingen: sj0ertum
Je kan toch geulen maken het water loop dan naar het diepste in de kruipruimte. Daar maak je een flinke gat voor een dompelpomp en zo kan je continu het water afvoeren.

Nu is mijn vraag hoe ik hier toch in zou kunnen werken daar met de huidige temperaturen dit niet te doen is in normale kleding.
Waadpakken daar heb je toch wel van gehoord.
 
Of grondwater weg te pompen is hangt heel erg van de grondsoort af in veen en klei pomp je het zo weg.
in grond met een open structuur zoals zand is er met een huis tuin en keukenpomp niets te beginnen
en voor een serieuze verlaging heb je dan een damwand nodig
 
Dan zou je die pomp definitief moeten installeren zodat ze constant het grondwater onder en rond de woning kunstmatig verlaagt.
Dat is niet geheel zonder risico want hierdoor creëer je een constante ondergrondse stroming naar dat putje toe. En hierbij krijg je dan ook onvermijdelijk uithollingen door meegevoerd zand. Die uitholling zal je ook onder de fundamenten krijgen met alle gevolgen van dien.
Verzint eer ge begint. Dat geldt niet enkel voor het wegpompen maar ook voor die bodemisolatie.
 
Als je de ventilatie van de kruipruimte verhindert zal je zien dat het niet veel uitmaakt of je isolatie tegen de vloer of op de bodem aanbrengt.
Dat is toch een interessant gegeven.
 
Als je dezelfde (verloren) kosten van die bodemisolatie steekt in de isolatie net onder de vloerplaat zal je hiermee een veelvoud aan effect hebben.
De kruipruimte op zich is immers kouder dan de bodem. Isoleer je de bodem dan kan de kruipruimte niet meer profiteren van de bodemwarmte en zal ze nog kouder worden want ze ontvangt geen bodemwarmte meer. En bijgevolg zal ook uw vloerplaat kouder worden en meer warmteverlies veroorzaken.
Vandaar dat ik bodemisolatie , qua energiebesparing, in de meeste gevallen zelfs contra productief zou durven noemen.
 
Volgens mij is het idee van drijvende isolatie vooral dat je de luchtvochtigheid in de kruipruimte naar beneden brengt.
Een kruipruimte die nat is niet ventileren lijkt me een slecht idee, dus door stroming van koude lucht onder de vloer zal deze koud blijven.
Mijn ervaring is ook dat, zeker in de eerste helft van de winter, de uitstraling van de bodem een kruipruimte nog behoorlijk op temperatuur kan houden (ik heb hier wel eens metingen in gedaan).
 
Afgelopen zomer ook bodemisolatie laten aanbrengen in een natte kruipruimte. Dat kon hier niet anders, ik had liever vloerisolatie gehad maar het grootste gedeelte van de kruipruimte is niet bereikbaar. Vandaar bodemisolatie. Grondwater staat hier altijd erg hoog. Moet ook de huizen staan op houten palen. Maar toch merk ik goed het verschil in comfort binnen, vloer voelt minder koud.
 
De ene kruipruimte is de andere niet. Bodemisolatie kan zinvol zijn, maar je moet eerst bekijken wat de situatie is, met name hoeveel vocht in de kruipruimte en wat voor soort vloer.
 
met name hoeveel vocht in de kruipruimte en wat voor soort vloer.
Een kruipruimte met een laag water daar zal toch 100% vocht zijn. Volgens mij is dat de reden waarom er altijd water aan een geïsoleerd kruipluik hangt.
Als je dezelfde (verloren) kosten van die bodemisolatie steekt in de isolatie net onder de vloerplaat zal je hiermee een veelvoud aan effect hebben.
Ubakus je kent het wel.
Als je de ventilatie van de kruipruimte verhindert zal je zien dat het niet veel uitmaakt of je isolatie tegen de vloer of op de bodem aanbrengt.
Dat is toch een interessant gegeven.
Dus een kruipruimte met stilstaande lucht.
Ra Ra politiepet. Helaas mis ik toch wel wat praktijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via