Welke draden naar fornuisgroep

Beste mensen,
In ons nieuwe huis is de volgende fornuisgroep aangelegd. Zie bijgevoegde foto. Een dubbele groep dus.
Maandag komt Liander bij ons de hoofdaansluiting verzwaren naar 3x16A.

Nu ben ik zelf de elektra aan het leggen naar de keuken en vroeg mij af; Welke draden moet ik nu eigenlijk trekken voor die fornuisgroep?
 
De foto ontbrak. En het gaat om 3x25A ipv 3x16A inderdaad.
Excuus voor de slordige post.

Dit is dus wat er momenteel in zit. Op de schakelaar staat ook fornuisgroep. Begrijp ik uit het bericht van @Rola dat deze nog uitgebreid zou moeten worden?
1000046353.jpg
 
Waarschijnlijk heeft de inductieplaat die wordt aangesloten geen 3 fasen maar 2 fase nodig en dan voldoet deze fornuisgroep ook prima. Bedraden met 2 x blauw, 2 x bruin en 1 keer geel/groen 2,5mm2
 
Er zit nu waarschijnlijk een 1x40A hoofdzekering.
Er komt 3x25A.
De huidige kookgroep zit op 1 fase en kan 2x16=32A halen.
In de praktijk gaat dat meestal wel goed op 1 fase van 25A, maar ideaal is het niet.
Je wilt dan ook geen andere grote verbruikers op die fase hebben en er zit er nu vast nog eentje op. (wasmachine bijvoorbeeld)

Daarom liever naar een krachtgroep.
 
Het verhaal van @Jackd gaat niet over de groep, maar over de hoofdzekering. Die heb je straks 3 stuks van 25A. Deze kookgroep zit aangesloten op één zo'n hoofdzekering, samen met de andere 4 groepen die we op de foto zien (als de kleurcodering onder de automaten tenminste nog klopt). Dit betekent dat je met al deze groepen samen maximaal 25A kunt afnemen, terwijl de kookplaat alleen theoretisch al 2x16=32A zou kunnen halen.

In de praktijk kom je niet snel aan 32A met je kookplaat (dan moet je al 4 goede, perfect bij de kookzone passende pannen op de hoogste stand tegelijkertijd aanzetten). Maar het zou dus wel eens fout kunnen gaan zeker als je niet nadenkt bij wat die andere 4 groepen doen.

Een krachtgroep is mooier, want dan verdeel je het vermogen van de kookplaat over 2 of bij sommige platen zelfs 3 van de hoofdzekeringen.

Klopt de kleurcodering onder de groepen nog en zitten er nu dus inderdaad 5 groepen achter één aardlekschakelaar? Dat mag niet volgens de huidige aangewezen normen (maximaal 4).

We zien niet de hele kast maar klopt het dat hier 2x 2-polige aardlekschakelaars in zitten? Dan gebruik je straks ook nog eens maar 2 van de 3 beschikbare fasen.
 
  • Like
Waarderingen: Erikvr en Jackd
Een bestaande fornuisgroep kan ook op 2 verschillende fases worden aangesloten. Je kan er alleen dan geen aardlekschakelaar meer voorzetten. De aardlekschakelaar weglaten kan alleen als je aardcircuitimpendantie voldoende laag is , bv als netbeheerder een TN aarde aanbiedt.
Ik denk alleen dat het hier niet gaat werken met dat busboard
 
Dank @XanderH dat is een hele fijne uitleg! Elektra gaat mij al snel duizelen.

De groepenkast is nieuw aangesloten. Ik zal morgen als ik er weer ben eens een foto van de hele kast maken. Als het niet lekker is aangesloten moet ik de elektricien terug laten komen. Had al niet zo een lekker gevoel bij de gast die over de vloer kwam. Veel praatjes.
 
@XanderH @Jackd bij deze een foto van de volledige groepenkast.
Recent aangesloten dus. Nu nog maar 2 groepen aangesloten zodat ik boven en beneden elektriciteit heb bij het klussen. Nu alle draden leggen en dan laat ik iemand langskomen om de boel aan te sluiten.
Als er dus nog iets moet veranderen in de groepenkast of in de volgorde van aansluiten is dat geen probleem.

1000046402.jpg
 
Hm die kast is niet origineel meer.

Als je kijkt naar de kleurcodering onder de automaten, zouden er 6 groepen op de "witte" aardlekschakelaar moeten zitten en 6 groepen op de "groene". Dat past bij dit busboard:
1000082347.jpg

Maar daar kun je dus maar 2x 2-polige aardlekschakelaars op aansluiten. Jij hebt er 3.

Ik neem aan dat de 3e aardlekschakelaar ook ergens mee verbonden is. Dat zou betekenen dat het busboard ook vervangen is door deze variant:
1000082349.jpg

Dan kun je mijn opmerkingen over het aantal groepen per aardlekschakelaar negeren, met dit busboard zijn dat er maximaal 4 voor iedere aardlekschakelaar. Ook zijn de groepen wel gewoon verdeeld over alle 3 de fasen.

Het verhaal dat het gehele vermogen van de kookplaat nu achter één fase / hoofdzekering is aangesloten blijft nog wel natuurlijk. Alleen wordt deze hoofdzekering nu niet gedeeld met 4 andere groepen maar slechts met 2. Zo te zien kun je er nog rekening mee houden dat je daar niet de oven en de wasmachine op aansluit.

Komt de installateur nog terug om de (kleur)codering in orde te maken? Daar klopt nu weinig van. Sterker nog het stickertje "Aardlekschakelaar witte groepen" zit half onder de hoofdschakelaar. Voor €2,50 heb je ook gewoon een nieuw stickervel...
1000082352.jpg


Voor wat betreft de kookgroep, blijf ik van mening dat in een 3x25A installatie een 3-fasen groep de meest wenselijk optie is. Daarvoor moet je de kast dus aanpassen. Dan trek je 3x bruin + 1x blauw + 1x groen/geel door de leiding.

Wil je deze kookgroep gebruiken dan heb je 2x bruin + 2x blauw + 1x groen/geel nodig.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu