Wasmachine Siemens iQ500 bovenlader geeft vuil af

Ik heb een Wasmachine Siemens iQ500 bovenlader WP12T447NL/1

De trommel loopt niet helemaal vrij, piept een beetje, en na de was er komen kleine zwarte vuile stukjes tegen de witte deksel en bovenkant aan. Het lijkt erop dat er iets tussen de trommel en de wand in zit.

Ik heb het klepje in de trommel al open gehad, maar daar is niets te zien. Filter is schoongemaakt, apparaat staat stabiel.

Wat moet ik doen om tussen de trommel en de behuizing te kunnen kijken?

IMG_7232.jpg
 
Het is denkbaar dat er een BH-beugel tussen de trommel en de kuip zit. Of een ander voorwerp wat met de was meekomt (bijv. spijker die in een broekzak zat) en onderin blijft hangen. Erger is als het verwarmingselement tegen de trommel aan schuurt omdat dat element krom is.

Je kunt in principe niet tussen trommel en kuip komen. En kijken via de gaatjes in de trommel, zoals bij een voorlader enigszins gaat, zal bij een toplader lastig zijn of niet lukken. Wel zou je het verwarmingselement kunnen demonteren, maar dan moet de zijbeplating eraf. Misschien ook mogelijk is de geribbelde slang tussen kuip en afvoerpomp eraf halen en door dat gat kijken.

Zelf heb ik daarmee helemaal geen ervaring, maar ik weet wel de explosietekeningen te vinden, waarop je een beetje kunt zien hoe een en ander gesitueerd is: Explosietekeningen voor toplader Siemens WP12T447NL/01

Op tekening 2/5 zie je de zijbeplating.
Op tekening 3/5 zie je met nummer 0305 de geribbelde slang tussen kuip en afvoerpomp, die aan de bovenkant met een soort slangklem bevestigd is.
Op tekening 4/5 zie je met nummer 0403 het verwarmingselement. Indien je dat wilt loshalen, dien je de grote moer in het midden een stuk los te draaien, maar hem er niet af te schroeven. Vervolgens tik je de bout met een kunststof hamer wat naar binnen, daardoor komt het verwarmingselement los te zitten en kan het uit het gat getrokken worden. Afbeeldingen van dat element vind je zo (klik hier).

Verder weet ik er weinig van, ben geen witgoed-specialist. Hopelijk heb ik je toch een beetje wegwijs gemaakt.
 
Ik voeg nog een tweede foto toe, waarop je kunt zien dat het laken tegen de gaatjes van de trommel heeft gedrukt en nu een gaatjes patroon laat zien van zwarte stippeltjes.

wasmachine.jpg
 
Misschien is het wel een papieren zakdoekje geweest, ooit, of stukjes daarvan die door de gaatjes heengegaan zijn.
Maar hoe kom ik daaraf?
Ik had al de machine ontkalkt en een keer gedraaid met 2 vaatwastabletten.
 
Via de opening van het verwarmingselement kun je een prima inspectie houden tussen kuip en trommel.
Moest je voorheen nogal lopen klungelen met een zaklantaarn en spiegeltjes.
Maar dat hoeft allemaal niet meer. Je koopt voor een paar euro een endoscope en je kunt door de hele machine heen toeren en alles op het beeldscherm zien.

Ik had er al vele jaren een, maar die was nog wat grofstoffelijk met een wat slechter beeld.
Toevallig heb ik er van de week een besteld in China, die waterdicht is (IP67) en in kabellengtes van 2 en 5 m leverbaar zijn, daarbij een WiFi verbinding om contact met PC of Smartphone is te maken.

In het verleden heb ik daar bij inspecties aan de straalmotoren, waar ik aan werkte, veel gebruik van gemaakt.
Een geweldig stuk techniek met ongekende mogelijkheden ook om de krochten van het witgoed eens goed te inspecteren. Toen waren die instrumenten peperduur maar kosten haast niets meer.

Kijk ook dit filmpje ook maar eens:

Zoeken naar Wifi Endoscoop Camera 8Mm Hd 1200P Ip67 Waterdicht
 
Laatst bewerkt:
Hartelijk dank lampje. Ga ik doen!
Ik heb nog een keer naar het filter gekeken en nu kom ik een steentje tegen.
Heel vreemd, dat kan toch nooit door de gaatjes gepast hebben?? (Iemand idee?).
Ben wel heel benieuwd wat de endoscoop laat zien.

was2.jpg
 

Gerelateerde klussen

Reacties
12
Weergaven
661
Witgoed en Bruingoed
Lampje45
Reacties
11
Weergaven
2K
Witgoed en Bruingoed
Lampje45
Reacties
4
Weergaven
2K
Witgoed en Bruingoed
Dsterk
Reacties
16
Weergaven
2K
Witgoed en Bruingoed
Lee0110
Reacties
3
Weergaven
1K
Witgoed en Bruingoed
Sleutelmeneer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu