Wasmachine aansluiting 1.5 mm2

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mijn ouders hadden vorig jaar een nieuwe wasmachine aansluiting laten aanleggen. Deze werd echter niet direct gebruikt. Later werden de plannen veranderd, zodat het stopcontact niet meer op de juiste plek zat. Dus ik heb het stopcontact verplaatst. Maar nu viel me op dat het gebruikte draad 1.5 mm2 is.

Gaat dit wel goed met een wasmachine? Of is het beter het te vervangen door een 2.5 mm (wat een hele operatie gaat worden maar dat is een ander verhaal.
 
Wat voor kleuren draad is dat dan?
1,5 mm2 in bruin, blauw en groen/geel zie je niet zo vaak.
Of heb je de diameter van de draad met een schuifmaat gemeten?
 
Er is toch gewoon 5 aderig ymvk 1,5 mm2 te krijgen in de handel?

Snoer is meestal ook niet grijs. Maar het antwoord is dat het niet mag.
 
U mag kabel gebruiken met aders met een doorsnede van 1,5mm2,
mits het een eindgroep betreft met een enkele gebruiker.
Oftewel een bijv.een wasmachine aansluiting, er mogen dan ook geen meerdere aansluitingen zijn op deze kabel.
Kabel 1,5mm2 kan met de juiste omgevingsfactoren zelfs een belasting aan van 18,3A.
 
Bedankt voor de antwoorden tot zover.

Het gaat inderdaad om een 5 aderig ymvk 1,5 mm2.

Het is een eindgroep (ook al is er een dubbel wcd aangelegd).


Ik had begrepen dat een 16A groep altijd met 2.5 mm2 moet worden bedraad. Als de 1.5mm2 mag en veilig is, dan laat ik het gewoon zitten. Anders moet ik alles gaan vervangen wat een leuke klus gaat worden omdat het het hele huis door moet en ze hebben niet overal buis gebruikt.

Gelijk met deze groep is ook een groep voor een AC aangelegd. Ik vrees dat daar hetzelfde voor gaat gelden.
 
Het mag niet volgens de Nederlandse norm, maar in Duitsland is het wel de norm en dus veilig, tenzij je 80 miljoen mensen voor gek wil verklaren.
 
Als het niet mag verbaast het mij dat een erkend bedrijf het zo heeft afgeleverd. Maar als het veilig is, dan laat ik het voorlopig zo zitten. Er komt toch niets anders dan de wasmachine op te zitten.
 
Volgens de nederlandse NEN 1010 norm mag u kabel met aders van deze doorsnede toepassen, wel wil ik u adviseren de dubbele wcd te vervangen voor een enkelvoudig exemplaar.
Een groep waarop contactdozen voor algemeen gebruik zijn gemonteerd moet u uitvoeren met 2,5mm2
 
Wat maakt het verschil dan tussen 1 gebruiker of 2,3 enz?

Formeel mag het niet.
wezenlijke vraag of het onveilig is. Nee zolang het geen zeer lange lengtes zijn en voor de rest deugdelijk gemonteerd is.
Ik zou toch als ik jou was er voor zorgen dat het wel veranderd wordt zoals het hoort.

Mocht het een huurhuis zijn dan kun je daar de eigenaar op aanspreken.
Bij een koopwoning kun je ook terecht bij het installatiebedrijf.
Onder garantie valt het niet. Mocht je de rekening nog hebben spreek ze dan aan op niet conform de norm gemonteerd. Zij zijn wettelijk verantwoordelijk om volgens de norm te werken.

Ga dit dus niet zelf oplossen of wijzigen.
 
Over de veiligheid (ondanks dat het niet mag) moet u zich zeker geen zorgen maken als alles goed is aangesloten. Hier in België worden 16A (licht)groepen standaard met 1,5 mm² uitgevoerd.
 
Maar als het huis staat in Nederland, gelden de nederlandse veiligheid eisen, ook bij mogelijk verkoop van het huis wordt dit van belang....

Veilig zal het wel zijn (1.5mm2), mits niet te lang! en inderdaad apart, geen andere verbruikers op deze leiding.
NB in keukens zie ik ook veel van die kabels met 1.5mm2 draden, zelfs ovens sluiten mensen er op aan. Je kan er wat over zeggen maar de mensen doen toch wat ze willen, wat goedkoper is. Echter vind ik dat prof's het gewoon volgens boekje electra moeten instaleren.

succes Ronald
 
Volgens nederlandse norm nen1010 is het gebruik zoals Lichtpunt al aangaf toegestaan mits speciaal voor 1 apparaat aangelegd.

Zodra er meer aansluitingen op de kabel gezet worden vervalt het gebruik speciaal voor 1 apparaat en word het een groep voor alg. gebruik en dan moet het 2,5mm² zijn.
 
1 enkelvoudige wandcontactdoos mag wel?
Een leek zal daar niets van begrijpen en mocht men een tweede apparaat willen aansluiten gebruik je toch een verdeelblok.

1 enkele wandcontactdoos is een aansluiting voor algemeen gebruik.
Een vaste aansluiting is een aansluiting zonder wandcontactdoos.
Een wasmachine aansluiting met een trekschakelaar is een vaste aansluiting. Zo ook een bv. een kookgroep. is een vaste aansluiting.

Hier de normverwijzing:

720.521.8.3
In afwijking van het bepaalde in 524.1 moet voor installatiedraad in buis de nominale kerndoorsnede van leidingen voor de voeding van wandcontactdozen voor algemeen gebruik in tot bewoning bestemde gebouwen, woonschepen, logiesverblijven, keukens en bedrijfskeukens ten minste 2,5 mm2 zijn.

Waar is de wasmachine geplaatst?
Zit de wasmachine niet achter een aardlek hoort hij sowieso achter een trekschakelaar in een badkamer, of met aardlek middels een wandcontactdoos.
 
Het gaat hier om een kabel en niet om installatiedraad in een buis.
Het lijkt me verstandig, om onnodige discussie te voorkomen, dat de antwoorden zich tot de kabel beperken.
 
Wordt weer een leuke NEN geneuzel op deze manier.
Laten we voor de duidelijkheid eens beestjes bij naampjes noemen, definiëren ahw:
kabel: heeft niets met elektra te maken, kan natuurlijk wel, maar voor de helderheid negeren we het woord kabel, dat is meer voor ijzeren staal kabel, sleepkabel etc.

Dan hebben we 2 woorden over: draad en snoer.
Snoer is een soepel, meestal in verlengsnoeren. Kleur is meestal wit of zwart.
Draad: komt in 2 varianten: "echt"installatie draad. een koperen draad, in huis meestal in 1,5 en 2,5mm2. In verschillende kleuren. Ook wel aangeduid als VD draad.
Een YMVK kabel is in feite niets meer dan bovengenoemde installatie draad met een (eigenlijk 2) extra omhulsel; isolatie laag. Meestal; uitgevoerd in grijs. Deze is zeker niet zo soepel als snoer. Met zo soepel als VD draad.

Dat het in dit topic om 'draad' gaat moge duidelijk zijn. Of dit nou een Y/XMVK kabel is of VD draad maakt niets uit, dat is in feite precies hetzelfde.

Dat de NEN1010 voorschrijft dat je best 1,5mm2 mag gebruiken als het maar 1 'eindgebruiker' heeft is weer zo'n typische bekrompen/kromme regel mi. Wat gebeurt er als er straks iemand anders komt te wonen en die die ene WCD gewoon gaat verlengen en voor meerdere gebruikers bestemd? En dan zegt de NEN; "maar dat is voor gebruikers eigen verantwoordelijkheid; tot en met de WCD is NEN, daarna is het gebruikers zelf" Belachelijk natuurlijk......

Creëer dan gewoon echt duidelijkheid en stel dat je gewoon niet lager dan 2,5mm2 mag gebruiken binnenshuis. (En voer dan ook meteen de bekende zwarte schakeldraad in 2,5mm2 uit). Da's tenminste duidelijk.
Ook dat het omringende landen (Duitsland, België) gewon wel toegestaan is om 1,5mm2 te gebruiken is natuurlijk in de huidige EG situatie belachelijk.

PS als topic starter meer 'veiligheid' wil, zou ie kunnen overwegen om 2x2 aders te bundelen; hij heeft er 5 tot z'n beschikking. Dan 2 draden bundelen tot 1 fase, 2 draden tot 1 nul. Alleen voer je de aarde dan uit met 1,5mm2, dat is genoeg; a;s daar een stroom door gaat vloeien slaat je automaat of ALS toch meteen uit. Zal absoluut niet volgens NEN zijn, maar een beetje praktisch denken (en toch veilig) kan geen kwaad toch?
 
Dat staat er toch, een wcd voor algemeen verbruik mag niet in 1,5. Enkel vast aangesloten. Dus kun je ook niet zomaar een wcd gaan verlengen zonder hem aan te passen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan