Warm water in garage aanleggen

Momenteel hangt er een aparte ketel in de garage die naast verwarming ook warm water levert. Deze wordt echter vervangen aangezien de gehele woning op een warmtepomp komt.

Ik heb voor warm water in de garage twee opties.
  1. Warm water rechtstreeks vanaf de SWW boiler op zolder naar de garage trekken met 16mm meerlagenbuis. Totale lengte schat ik in op 12-15 meter.
  2. Warm water vanuit de keuken en de aparte keukenboiler doortrekken naar de garage met een 16mm meerlagenbuis. Totale lengte schat ik op 4 meter.
Aangezien het water in de keukenboiler erg heet is en de lengte van de leiding relatief kort, heeft dit mijn voorkeur.
De redenatie is dat de verliezen bij het tappen vanaf de boiler op zolder veel groter gaan zijn (zonde van de liters water), met name dankzij de afstand en het al relatief minder hete warm water uit de SWW boiler. Zeker als de leiding niet geïsoleerd mag worden.

Wat zouden jullie doen?
 
Hoeveel warm water heb je nodig in de garage?
Heeft de boiler in de keuken voldoende inhoud?
Een close in boiler in de garage zou ook kunnen.
 
De close-in boiler in de keuken is 10 liter. Als we het water in de garage niet pakken om de vloer te dweilen zouden we het in de keuken doen. We verbruiken niet heel veel water in de garage, dus ik denk dat ik er wel mee weg kom.
 
Bij mijn ouders hing vroeger een aparte keukengeiser in de garage voor het warmwater. Deze keukengeiser had geen rookgasafvoer en heb ik daarom weggehaald en vervangen door een warmwaterleiding direct naar de ketel op zolder.

Deze warmwaterleiding is ook zeker een meter of 12 lang en heb ik uitgevoerd in 12mm koper om de wachttijd en het verlies zo beperkt mogelijk te houden. Om de wachttijd verder te beperken, is de ketel op zolder voorzien van een 40 liter oplaadboiler. Daardoor kunnen ook meerdere tappunten tegelijk gebruikt worden.

In de praktijk werkt dit zeer goed, altijd warmwater genoeg en de wachttijd is kort. Onze ervaring is dat de close in boiler van 10 liter in de keuken een beetje behelpen is. Zeker als je eens meer dan een emmer warmwater nodig hebt, dan is het al snel wachten.

Ik zou dus een warmwaterleiding maken naar de boiler op zolder. Met een dunne leiding geeft dat gewoon een goed resultaat en je hebt altijd voldoende warmwater. Ook als je eens wat meer nodig hebt.
 
  • Like
Waarderingen: Charel
Die 10 liter boiler is ook snel weer warm, dus daar zal je vast genoeg aan hebben.
Pak je soms veel water dan liever naar zolder.

SWW zegt op zich niks. Wordt die gevoed door de warmtepomp dan is die zuiniger. Dat je eerst wat koud water krijgt is net erg, behalve als je de max temperatuur in je emmer wilt hebben.
Er gaan maar enkele liters in die 15 meter leiding. Als ik snel reken 2,3 liter. Naar de keuken 5 meter, dus slecht 1,5 liter meer.

Was je vaak kort je handen, dan wel naar de keuken.
 
Of een hot-fill boiler in de keuken en daar ook de garage op aansluiten.

Dan vult de boiler met warm water vanaf de cv leiding. Dan begin je met direct warm water uit de boiler en daarna schakelt het over naar warm water van zolder of de boiler vult bij met warm water.
 
Een hot fill boiler in de keuken leidt bij veel kleine tapbeurten alleen maar tot een hoger energieverbruik. Zeker als de leidinglengte tussen keuken en cv ketel wat langer is en er geen kleine leidingdiameter is toegepast.
 
Ik weet niet of je in je garage vaak warm water nodig hebt, en als je het nodig hebt, of je veel tegelijk nodig heb?

Mocht dit allebei laag zijn is een doorstroom boiler wellicht een optie. Geen buffer, dus geen verliezen.

Issue is vaak dat er niet voldoende stroom beschikbaar is maar wellicht heb je een zware aansluiting of aan een minimale hoeveelheid water genoeg en komt het in jouw situatie uit.
 
Dank voor alle reacties.
  • Hotfill vindt ik geen optie. Zelden gebruiken we zoveel dat dat zal lonen denk ik. Ook de afstand tussen zolder en keuken is redelijk lang.
  • 144 heb ik nog niet aan gedacht. Vraag me alleen af hoe lang je dan moet wachten tot je emmertje vol is.
  • @Jackd dank je, ik had nog niet gedacht aan het verschil in waterinhoud tussen de twee leidingen. Anderhalve liter lijkt inderdaad niet heel veel.
 
Wachttijd met een 12mm koper- of 14mm meerlagen buis is te verwaarlozen. Als je de diameter goed kiest, dan kun je de emmer direct onder de kraan zetten. Het eerste koude water uit de kraan meng je dan met het hete water, je hebt dan geen verlies.

Een aparte leiding naar zolder is beter dan via een omweg via de keuken.
 
Zit er niet nog een afgedopte warmwaterleiding in je keukenkastje welke vroeger van boven van de ketel af kwam.
Kijk daar ff na is je probleem gelijk opgelost.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
291
Badkamer, waterleiding en afvoer
IJkenhout
Reacties
13
Weergaven
482
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
12
Weergaven
541
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
16
Weergaven
636

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu