Vraag renovatie badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort ga ik een badkamer in een jaren 30 huis renoveren. Ik wil de bovenste houten planken van de houten tussenvloer verwijderen en zwaluwstaartplaten op de balken leggen met een laag beton erop. Leidingen zullen verplaatst moeten worden, dat kan mooi onder de zwaluwstaartplaten. Tot zo ver geen vragen.

Nu wil ik een inloopdouche maken door een stuk van de naastgelegen slaapkamer op te offeren. Er is nu een deur tussen de badkamer en de slaapkamer, deze opening ga ik vergroten en vervolgens wil ik met twee wanden van cellenbetonblokken de douche nis creëren.

In de naastgelegen slaapkamer wil ik gewoon de houten tussenvloer behouden, maar in de douche-nis moeten uiteraard ook zwaluwstaartplaten en beton komen.

Nu is mijn vraag, waar zal ik de twee wanden van cellenbeton op plaatsen. Op de houten tussenvloer voordat ik beton ga storten (met eventueel balk versteviging eronder) of is het beter eerst het beton te storten om vervolgens daar de wanden op te plaatsen?

Omdat in een van de cellenbetonwanden de douchekraan en dus de leidingen weggewerkt moeten worden lijkt optie 1 me makkelijker. Ik zou namelijk niet weten hoe ik eerst de leidingen zou moeten leggen, vervolgens de zwaluwstaartplaten met beton en daarna pas de cellenbetonblokken bovenop de leidingen?

Heeft iemand tips hoe ik dit het beste kan aanpakken? Alvast dank!
 
Allereerst even (laten) checken of de balklaag voldoende stevig is om de betonvloer op te zetten.

Als dat zo is, zou het cellenbetonwandje gewoon op de houten vloer moeten kunnen staan. Zou wel erop letten dat de wand niet tussen twee balken in komt te staan, tenzij de vloerdelen dik genoeg zijn en/of de balken niet ver uit elkaar liggen.

Is die wand tussen de badkamer en slaapkamer dragend?

In de douchenis zou je ook een douchebak kunnen plaatsen. Geen idee of die perse op een betonvloertje moet. Dat kan iemand anders hier vast beantwoorden.
 
Dank voor de reactie!

De muur tussen de slaapkamer en badkamer is dragend. Hier gaat een balk inkomen ter plaatse van de opening, bij het plafond bedoel ik dan.

Als ik de wanden op de houtenvloer ga zetten, wil ik ter plaatsen de tussenvloer verstevigen met extra (dwars)balken.

Ik zou er ook nog voor kunnen kiezen om in de douchenis en de badkamer zelf de bovenste planken te laten zitten en daarop de zwaluwstaartplaten bevestigen. Ik denk alleen dat dit een mindere optie is dan de zwaluwstaartplaten direct op de balken te plaatsen...
 
Het scheelt opstap als je de planken weghaalt. De dikte van de betonvloer kan trouwens wel afhangen van de hoh afstand van de balken.

Je hebt er dus al een constructeur naar laten kijken en een vergunning aangevraagd :prima:
 
Zelf zou ik de wanden op de zwaluwstaarplaten en betonvloer plaatsen.
Het plaatsen vooraf van de waterleidingen, lijkt me geen probleem om die precies in het nieuwe muurtje te laten uitkomen.
Meten is weten.

Het nadeel van de muurtjes op de houten vloer zetten, is dat je dan 2 verschillende ondergronden krijgt, die onafhankelijk van elkaar zullen bewegen.
Zeker met een inloop douche, heb je dan een grotere kans op lekkages als er voegen of kitvoegen gaan scheuren.
Ook al gebruik je kimband, dan is de kans groter dat het gaat scheuren en lekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
235
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
3
Weergaven
1K
Badkamer, waterleiding en afvoer
SusanDatcz
Reacties
3
Weergaven
3K
Badkamer, waterleiding en afvoer
Niek-bcn
Reacties
4
Weergaven
154
Badkamer, waterleiding en afvoer
Marcn.88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu