Vraag over waterslot wandtoilet

Beste experts,

Ik ben momenteel bezig een Geberit up320 te plaatsen, en daarbij m'n complete afvoeren te vernieuwen, inclusief standleiding. Die laatste zou ik het liefst gecentreerd, zo kort mogelijk achter het reservoir plaatsen. Mijn vraag is: kan ik met het meegeleverde rechte PE aansluitstuk plus verloop naar 110 horizontaal het 110 t-stuk in, dus in één lijn?

In het Dyka Technisch Handboek Binnenriolering staat namelijk: Bij directe aansluiting van een closet op een standleiding moet de onderkant van de aansluiting 100 mm beneden de bovenkant van het waterslot liggen.

Dat is dus niet zo als er geen 'sprong' in het horizontale PE aansluitstuk zit, toch zou ik dat het liefst doen, zonder sprong, omdat de standleiding dan direct achter het reservoir kan.

Graag advies.

Vriendelijke groet, Michiel
 
Technisch gezien geen probleem voor wat betreft de doorstroming. De regel staat in het boek voor hoogbouw, stel je hebt een gedeelde standleiding waar ook de toilet van de buurman op is aangesloten dan loop je het risico dat de fecaliën van je buurman bij jouw het stankslot in worden geperst als de afvoeren zijn aangesloten op een pvc kruistuk op de standleiding. De 100mm sprong zorgt er dan voor dat dat niet gebeurt.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253
Bedankt voor de reactie. Het valt me op dat bij de up320 alleen de meegeleverde bocht past in het klemsysteem aan het frame. Betekent dit dat als je horizontaal afvoert, het (rechte) afvoerstuk niet vast te zetten is, dus alleen ingeschoven zit tussen de pot en het t-stuk in de standleiding?
 
Nee deze moet je wel goed vast zetten met de juiste aansluitstukken om te voorkomen dat je met het monteren van de pot je afvoer naar achteren duwt met lekkage als gevolg. Zie bijlage als voorbeeld. Let op juiste diameter pakken en houdt er rekening mee dat je het zwarte PE absoluut niet kunt lijmen dus uitvoeren met manchet.

IMG_2699.jpeg IMG_2701.jpeg
 
Wat me opvalt is dat alleen die meegeleverde bocht past in dat klemsysteem. Ik waardeer je tip over dat goed vast zetten, maar dat zal ik moeten improviseren. Ik heb er twee (korte en lange) PE rechte aansluitstukken bij gekocht van De Beer, ter vervanging van die bocht, maar die hebben allebei niet de diameter/'ribbel', vlak achter de 'kraag', om klem te zetten in die houder aan het frame... Ook de rechte aansluitstukken van Geberit lijken dit niet te hebben op de plaatjes online...
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
154
Badkamer, waterleiding en afvoer
Marcn.88
Reacties
4
Weergaven
234
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
8
Weergaven
486
Badkamer, waterleiding en afvoer
Henk253
Reacties
5
Weergaven
388
Badkamer, waterleiding en afvoer
Mat1990

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu