Voorzetwanden dikte isolatie huis uit 1790

Dag Allen,
Graag zou ik jullie om advies willen vragen;

Ben bezig met de renovatie / restauratie van een oude pastorie. Woning dateert uit 1790 , inmiddels al voorzien van een nieuwe vloer + vloerverwarming + PIR vloerisolatie RD 6,6.

Momenteel wil ik graag de wanden voorzien van een voorzet wand , huidige muren zijn volsteens zonder spouw. Huis voelt in de zomer heel erg aangenaam en koel aan. Muren zijn zeker 45 cm dik op dit moment. Graag zou ik jullie adviezen willen horen m.b.t het isoleren d.m.v voorzetwanden.

Voorkeur zelf lijkt uit te gaan naar:
metalstud profielen
glaswol 10 cm / 14 cm
of pirplaat (al weet ik niet uit eigen ervaring of dit net zo fijn werkt als glaswol.
1724671181600.png
1724671281967.png
1724671211557.png
 
ik zou de pir nemen omdat dan simpelweg je voorzetwanden dunner kunnen worden bij gelijke isolatiewaarde van glas of steenwol
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Bij PIR moet je alle naden afpurren, omdat dit nooit netjes past. Samen met de PIR geeft dit een enorme milieubelasting. Glaswol is dan al een stuk beter, maar ikzelf geef de voorkeur aan biobased isolatie. Dat is veel gezonder om aan te brengen en om in het gebouw te leven. De iets hogere prijs levert een bijdrage aan je gezondheid, het klimaat en het blijft nog langer koel in de zomer (al lijkt dat bij dit pand niet echt nodig).
 
  • Like
Waarderingen: Charel
Die dikke muren zullen in de winter toch flink koud worden? Of veel energie opnemen.
Wat is de Rc van de huidige muren?
Wat is de totale Rc die je zou willen halen?
Hoe dik mag het worden?
Dan kan je kijken welke materialen er overblijven.
(vergeet de invloed op de Rc van metaal of hout niet)

Ik zou voor een materiaal gaan dat zelfdragend is. Dus helemaal geen frame.
Dat kan met PIR, op de PIR gipsplaten verlijmen. Dan hoeft er alleen langs de randen pur gebruikt te worden.

Wat gezonder is?
Je zal waarschijnlijk toch behoorlijk dampdicht moeten werken.
 
Het principe is dat het aan de warme kant meer dampdicht is dan aan de koude kant maar toch nog min of meer dampopen aan de warme kant.
Zeker in dit geval zou ik opteren voor een vochtregulerende isolatie (biobased bijvoorbeeld) met een licht dampopen afwerking aan de binnenkant.
 
Dag Jackd,

Pir platen verlijmen op de muren lijkt me geen optie ... lijkt me niet ideaal om daarin stroom te verwerken en geen idee of ik dan de muren nog kan gebruiken om het een en ander aan op te hangen.
 
Nieuwbouwisolatienorm voor de gevels is 4.7 m2K/W. Voor een toekomstbestendig huis is het verstandig dit minimaal aan te houden. Steen doet niets in isolatie (in de winter).

De verdiepingsvloerbalken zullen op het metselwerk liggen. Als je aan de binnenkant isoleert, worden de balkkoppen kouder en is er een risico op houtrot door condensvorming. Een vochtbufferende (dus biobased) isolatie kan helpen dit risico te beperken. Bij fossiele isolatiematerialen is het wellicht verstandig te zorgen voor ventilatie van de balkkoppen.

Het beste maak je een totaalplan. Bekijk welke onderdelen de meeste energieverlies geven. Heel vaak is dat het glas, zeker bij grote glaspartijen. HR++ isoleert slecht. Denk verder aan balansventilatie, zonwering aan de buitenkant en een goede kierdichting.
 
Nieuwbouw en renovatie van een woning uit 1790 lijken me niet relevant. In die complete gekte en waanzin wil ik niet meegaan helaas.

Ik zoek gewoon een goede middenweg om het aangenaam binnen te hebben. Zoals gezegd woning is dik 240 jaar oud met originele balken erin , er is niks rot of kapot dus dat zal wel loslopen.
 
Nieuwbouw en renovatie van een woning uit 1790 lijken me niet relevant. In die complete gekte en waanzin wil ik niet meegaan helaas.

Ik zoek gewoon een goede middenweg om het aangenaam binnen te hebben. Zoals gezegd woning is dik 240 jaar oud met originele balken erin , er is niks rot of kapot dus dat zal wel loslopen.
Je moet toch oppassen met die redenering. Die originele balken en vooral balkkoppen kunnen nog 100 jaar meegaan in de situatie zoals het nu is.
Als je echter binnenisolatie gaat toepassen verander je de omstandigheden rond die balkkoppen zo drastisch dat die na 240 probleemloze jaren nu wel een probleem gaan krijgen. In en rond die balkkoppen kan zich nu condensatie gaan vormen dat vervolgens nog nauwelijks kan uitdrogen. Het is één van de meest gevreesde gevolgen van binnenisolatie.
Als de balken inderdaad tot in de volle muren steunen dan is dat een reden te meer om vochtregulerende isolatie te gebruiken. Ik zou de raad willen geven om wat te lezen over zulke isolatie, dan kan biobased (houtvezel, cellulose, vlas......) of dat kan een steenachtig materiaal zoals bijvoorbeeld Multipor zijn waarbij geen dampscherm nodig is.
 
Als je het geen probleem vind om de steeds stijgende energierekening te betalen, dan hoef je zeker niet zoveel te isoleren. Dat het minder comfortabel is vind je wellicht ook geen probleem.
PIR vloerisolatie RD 6,6
Hierdoor kreeg ik de indruk dat je een goede isolatie op prijs stelt. Dan had ik het mis. Ook goed :prima:
 
PIR verlijmen kan best, maar misschien voelt dat ook wel iets te modern in die woning..
Eventueel naast gips nog osb ertegenaan, maar alleen 12mm gips kan ook al veel hebben.
Verder zijn er speciale schroef systemen om door het pir iets aan de muur te hangen, zonder koudebrug.
Gleuven voor stroom kan je erin snijden. Leidingen erin, pur, tape en gipsplaat ertegenaan.

Balken zijn een aandachtspunt, maar geen probleem. Neem dit wel serieus. Dat het in het verleden fout ging, kwam vooral omdat er geen aandacht aan besteed werd.
Er staan een paar goeie topics op dit forum, maar zo'n dikke muur ben ik nog niet tegen gekomen.
Ik zou denken/gokken dat de muur nu ook al ergens in condensatiepunt in de muur zelf heeft.
 
Ik zal eens een paar gaten in de muur boren om met zekerheid vast te stellen of er in het verleden niks van isolatie is aangebracht. Maar de muren zijn echt ontzettend dik op dit moment.

Stel ik zou het mer pir platen doen zou ik het dan als volgt aan kunnen pakken?

Pir platen met pluggen tegen de muur boren zodat er nog iets van een spouw is. En hiervoor een framewerk plaatsen van metalstud en hier de gipsplaten tegen?

1724913381525.png
 
Nieuwbouw en renovatie van een woning uit 1790 lijken me niet relevant. In die complete gekte en waanzin wil ik niet meegaan helaas.

Ik zoek gewoon een goede middenweg om het aangenaam binnen te hebben. Zoals gezegd woning is dik 240 jaar oud met originele balken erin , er is niks rot of kapot dus dat zal wel loslopen.
Ja Ja 180 jaar is alleen de woonkamer verwarmd en misschien wat in de keuken omdat je er ging eten en het was door toch warm omdat er gekookt moest worden, of er was warm water nodig. Dat ging niet 24 op 24. Je zal vast wel over Ubakus hebben gelezen kijk daar eens naar. We of ik horen het wel.
 
Pir platen met pluggen tegen de muur boren zodat er nog iets van een spouw is
Spouw is niet nodig. Ervoor een hele metal stutwand is niet nodig, rachels zijn voldoende. Er zijn ook isolatieplaten waar al gipsplaat op zit. Scheelt ook weer een hoop rachelwerk.

Op die foto wordt niet erg voorbeeldig gewerkt. Platen altijd in halfsteens verband aanbrengen en op minimaal 4 plekken vastzetten (zie de verwerkingsvoorschriften).
 
Een spouw heeft alleen nut als je die zou gaan ventileren.
Goed om te checken of het wel massieve muren zijn.
Eigenlijk vind ik dat er iemand naar zou moeten kijken die vaker zulke oude panden isoleert. Al gaat het alleen om een extra paar ogen. Ik denk dat er weinig zijn die precies weten hoe balken in zulke dikke muren reageren.

Ideaal grote platen nemen: 120x250 cm werkt snel en weinig naden.


Gips kan je er direct tegenaan lijmen, eventueel nog OSB ertussen als je meer draagkracht wilt.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
986
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
12
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Marc1995
Reacties
0
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Paul4us
Reacties
1
Weergaven
3K
  • Gesloten
Reacties
13
Weergaven
28K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Kavermeer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu