Voorstrijk voor stuc hecht niet

Beste Lezers,

Ik ben in de garage een wasruimte aan het maken en ben zover dat de wanden gestuct kunnen worden. De wanden zijn van kalkzandsteen, dit is een bestaande muur van 30 jaar oud. Op de muur lijkt een dun laagje stuc te zitten maar de muur is niet glad, de stenen en voegen zijn zeg maar nog zichtbaar. Er zat iets van latex over die wat poederig was dus ik heb de muur eerst schoon gemaakt met lauw water en st. Marc en vervolgens voorstrijk niet zuigende ondergronden gebruikt (beton contact). Als ik een stuk ductape op de voorstrijk plak dan trek ik het er zo af. Vooraf heb ik wel even de proef met water gedaan om te kijken of het inderdaad een niet zuigende ondergrond is.

Omdat ik niet weet wat er precies op de muur zit heb ik besloten de muur helemaal schoon te maken, met een steekmes, borstel en natte lappen heb ik de laag wat op stuc lijkt verwijderd, dit is een laag die glad aanvoelt dus ik vraag me af of het wel stuc is. Het lijkt een beetje op te lossen als ik het met een natte lap eraf probeer te vegen en als ik goed veeg verdwijnt de laag ook. Na het verwijderen houd ik dus kalk zandsteen over, die nog wel enigszins een witte waas heeft. De muur is nu zuigend en ik heb een proef stukje gedaan met gyproc stuc primer voor zuigende ondergronden (blauw spul) maar ook dit trek ik er nu zo weer af met een stuk ductape.

Ik weet nu niet goed meer hoe ik hier verder mee moet moet ik de muren nog op een andere manier behandelen? Ik ben een doe het zelver maar heb al wel redelijk wat ervaring met stucen en dit heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Ik heb een paar fotos toegevoegd:

1.De foto met de rode voorstrijk is betoncontact, dit zit dus op met lauw water en st. marc schoongemaakte muur en je kunt zien dat daar een stuk af is.
2.De foto met de stenen bovenaan met de blauwe voorstijk, is de voorstrijk voor zuigende ondergronden. Deze hecht goed op de bovenste drie lagen stenen, daar zat ook geen verf of stuclaag op, dat waren zeg maar gewoon kalk zand stenen en die voorstijk zit er goed vast op.
3.De derde foto laat de schoongemaakte muur zien waar de verf en de laag die op stuc lijkt vanaf zijn gehaald. Hierop is de voorstijk voor zuigende ondergronden (gyproc stuc primer) welke ik er dus ook zo weer af trek.

Iemand ideeen of tips die ik kan proberen?

Groet,
Martin



IMG_20240819_150601.jpg

IMG_20240819_150628.jpg

IMG_20240819_150616.jpg
 
Ik weet niet precies wat je wilt aantonen met de ductape, maar het is niet een gebruikelijke test. Niet meer doen dus :mrgreen:

Wel goed dat je die vage laag stucwerk eraf hebt gehaald. Je wilt geen twijfelachtige hechting van onderlagen.
 
Dank voor de reactie. Met de ductape wilde ik laten zien dat de hechting niet goed is. Inmiddels heb ik een manier gevonden om de hechting wel goed te krijgen. De vage laag stuc verwijder ik dus maar dan is nog steeds de hechting niet goed. Ik ga nu met een komborstel over de stenen, er gaat dan een dun laagje af en de steen wordt wat ruw, de voorstrijk hecht dan wel goed. Wel even een klus maar beter dan dat straks de stuc eraf valt.
 
Het zou kunnen zijn dat er veegvast op de muur zit. Dan krijg je inderdaad dit soort problemen en moet je de oude laag echt helemaal eraf wassen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
3K
Reacties
0
Weergaven
2K
Reacties
2
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Kasperjan
Reacties
3
Weergaven
7K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu